perjantai 24. huhtikuuta 2015

Tehtiin ite: Churrot

Vappu is coming! Ja munkinpaistotalkoot varmasti monessa kyökissä. Tuo paisto-operaatio on jännä juttu. Meni kauan ennekuin uskalsimme tarttua kattilaan ja öljypulloon, mutta munkkihimotus ei vaan antanut periksi. :) Saimme munkinpaistoon neuvoja ja apua kokeneemmilta, joka oli hyvä juttu näin ensikertalaisille. Jos siis olet myös noviisi munkinpaistaja, mutta tänä vappuna ajattelit munkkailla, niin neuvoksi annamme ota kaveri keittiöön, ja vaikkapa sellainen jolle rasvatouhut ovat tutut. Ei jännitä enää niin paljon.

Valmistimme perinteisten munkkien sijaan churroja, jotka ovat munkkitaikinasta tehtyjä pötköjä. Nämä ovat espanjalaisten versio sokerikuorrutteisesta leivonnaisesta, joita kuuluu dippailla sulaaseen suklaaseen tai paksuun kaakaoon ja itseasiassa pinnalla on sokerin lisäksi kanelia. Näitä mutustaessa matkakuume taas nousi pari astetta. Munkki-churrot jossain Madridilaisessa katukahvilassa maistuisivat varmasti taivaallisilta, kerran nämä ihan ensimmäiset omatekemät munkkipötkötkötkin olivat huippuherkullisia!



Churrot noin 20 kpl

2,5dl vettä
100g voita
1/4tl suolaa
2,5dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Uppopaistoon:
Rypsiöljyä

Pinnalle:
Sokeri-kaneli seosta sekä suklaadippiä.


Mittaa vesi, voi ja suola kattilaan ja kiehauta. Lisää jauhot ja vatkaa voimakkaasti kunnes kattilasta muodostuu pallo. Nosta kattila levyltä ja anna jäähtyä. Vatkaa munat kevyeksi vaahdoksi ja lisää ohuena nauhana jäähtyneeseen taikinaan samalla vatkaten. Siirrä taikina pursotuspussiin jossa on melko pieni pää.

Kuumenna öljy uppopaistoa varten 170 asteiseksi isossa kattilassa. Öljyä voi olla esim. 1/3 osa kattilasta, ei tarvitse koko kattilaa öljyllä täyttää. Pidä kattilan kansi valmiina jos öljy pääsee leimahtamaan :) Äläkä missään nimessä laita vettä tai vetistä kauhaa kiehuvan öljyn sekaan.

Jos sinulla ei ole lämpömittaria öljyssä, testaa taikinapalalla, kun taikinapala nousee pintaan ja öljy alkaa kunnolla kuplia on lämpötila sopiva. Pursota taikinasta öljyyn sormen paksuisia tankoja ja paista ne kullanruskeiksi. Huom! liian paksut taikinapalat jäävät sisältä raaoiksi.

Valuta tangot talouspaperin päällä ja anna jäähtyä hetki. Kieritä sen jälkeen sokeri-kaneli seoksessa.

Sulata suklaa kattilassa ja notkista kermalla, dippaile tankoja suklaaseen ja nauti.



4 kommenttia:

  1. Oi, näyttävätpä makoisille! Omassa mielessä on parina vappuna käynyt, josko churroja tekisi, mutta jotenkin tuo uppopaisto epäilyttää... Ehkä sitä uskaltuisi nyt yrittämään. :D Kiitos ohjeesta!

    t. Linnea
    http://linnealisa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista!
    Uppopaistaminen on kyllä hiukan jännittävää, pitää olla tarkkana ja rauhallinen kun kuuman öljyn kanssa pelaa. Kantsii ehdottomasti kokeilla kaverin kanssa ja jos vielä tuttavapiiristä löytyy kokenut munkinpaistaja, niin helpottaa kummasti omaa jänskätystä. :)

    VastaaPoista
  3. Kuuden vuoden takaisen Barcelonan matkan jälkeen, mun on pitänyt tehdä churroja kotosalla. Jostain syystä on jäänyt väliin. Kevään tai kesän aikana lupaan korjata tilanteen. Tai viimeistään syksyllä kun ilmat viilenevät. :) Oikein railakasta vappua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iloista vappua sinulle myös! Barcelona on muuten varmasti superkiva matkakohde!

      Poista