tiistai 1. joulukuuta 2015

Ite tein: Lohiseljanka

Kirpsakat pakkaskelit tekevät tuloaan, lämmittäjäksi kannattaa keittää iso kattilallinen soppaa. Ja ei mitä tahansa soppaa, vaan lohiseljankaa. Se on venäläisiä juuria omaava kalakeitto, josta löytyy makua ja sitä lämmikettä. Tämän kalakeiton ohjeen pohjana on kokki Jyrki Tsutsusen kalaseljanka, jota maistelin Helsinki Food Companyn järkkäämässä venäläisessä illassa syksyllä. Ai että keitto maistui silloin, ja maistuu myös itsekeittämänä.  Paljon venäläisessä keittiössä käytetty piparjuuritahna tuo makua keittoon ja Jyrkiltä tuli opittua, että sitruunankin voi käyttää (ja syödä jos haluaa) kuorineen. Keitto kaipaa lusikallisen smetanaa, sitä ei siis sovi unohtaa, ja palan ruisleipää kaveriksi. Seuraavana päivänä keitto on helppo jatkaa, lisää vain kasviksia ja vaikka pussillinen pakastekatkarapuja!



Lohiseljanka 5-6:lle

n. 20cm pala purjoa renkaina
1prk (70g) tomattipyrettä
5 isoa kiinteää perunaa
2 porkkanaa
4 tomaattia kuutioina
n. 10kpl pieniä herkkusieniä viipaleina
1,5rkl piparjuuritahnaa
1,5-2l kalalientä
3 isoa laakerinlehteä
n. 10kpl maustepippuria kokonaisena
700g lohta isoina kuutioina
1/2 luomusitruuna pestynä ja kuorineen pieniksi viipaleiksi leikattuna
n. 10 kpl mustia oliiveja puolikkaina
1 suolakurkku suikaleina
tilliä
suolaa oman maun mukaan, tarvittaessa

smetanaa tarjoiluun



Pilko kaikki kasvikset valmiiksi, kuori ja paloittele perunat ja porkkanat. Paloittele myös lohi valmiiksi isoiksi kuutioiksi. Kuullota öljyssä kattilassa purjosipuleita hetki ja lisää tomaattipyre. Anna kuulloottua keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää perunat ja porkkanat ja jatka kuullottamista. Lisää sitten tomaattikuutiot, piparjuuritahna, kuullota hetki ja lisää sitten kalaliemi ja herkkusienet. Mausta laakerinlehdillä ja maustepippureilla ja keitä soppaa kunnes perunat alkavat olla kypsiä. Lisää sitten keittoon lohi, joka kypsyy nopeasti. Lisää lopuksi oliivit, sitruunaviipaleet ja suolakurkut sekä tilli. Tarjoile smetanan kanssa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti