keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Muilla Mailla: Ranska, Champagne, Osa 1

Pidimme pienen syysloman lokakuun lopussa ja suuntasimme kuplajuomien kehtoon, Champagneen. Matka oli yllätyssynttärilahja Jiin kuuskymppisille nuorekkaille vanhuksille, joita juhlittiinkin jo keväällä ravintola Juuressa. Ajankohdaksi halusimme ehdottomasti syksyn, koska toiveissa oli nähdä ruskan värittämät viinipellot, sekä hyötyä turistisesongin ulkopuolisesta rauhasta. Onnistuttiin tässä loistavasti!Lensimme Frankfurtiin, josta vuokra-autolla hurautimme Ranskan puolelle, matka suorinta reittiä Reimsiin taittui reilussa kolmessa tunnissa. Takaisinpäin tullessa halusimme olla yhden yön Luxemburgissa (maaseudulla) ja tsekkailla Mosel-joen maisemia. Olipa sielläkin nättiä ja söpösiä pikkukyliä viinipeltojen välissä!

Champagnessa yövyimme pienessä Mareuil-sur-Ay, kylässä samappanjatila Guy Charbautin B&B majoituksessa. Mahtava paikka! Lähes olemattomalla ranskankielitaidoilla pärjäsimme yllättävän hyvin ts. ranskalaiset osasivat ja puhuivat englantia oikein kohtuullisesti. Hankalinta meille oli ravintololoiden ruokalistat josta vain muutama sananen oli tuttuja. Silti ruokatilaukset osuivat aina nappiin ja eteen tuotiin annos makoisaa kalaa, ankkaa tai lihaa ja ruokajuomana tietysti samppanjaa.Muutaman päivän reissua varten täytyi tehdä matkasuunnitelma (joka kyllä jokatapauksessa tulee aina tehtyä), ja selvitellä etukäteen kohteita. Ehdimmekin tekemään kolme hyvin erilaista kellarikierrosta, Pommeryn, Guy Charbautin ja Philipponnatin (näistä myöhemmin juttua!). Sekä näkemään Hautvillersin "Dom Perginon" kylän, Epernayn ja sen "samppanjakadun" ja Reimsin ja mahtavan katedraalin.
Aikaahan tuolla saisi hyvin vielä kulumaan, joten suosittelisimme vähintään neljän - viiden yön reissua, jolloin ehtii vielä ajelemaan rauhassa pikkukylästä toiseen ja vierailla eri samppistiloilla. Essi Avellanin kirja Matka Champagneen on muuten huippu matkaopas! Kirjasta löytyy paljon ravintola-, nähtävyys- ja majapaikkasuosituksia sekä tietysti juttua käymisen arvoisista viinitiloista. Kannattaa ehdottomasti lukea jos kuplivan matka on suunnitteilla.

Auto on must, parkkiongelmia tai minkäänlaisia liikenneruuhkia ei koettu, vaikka (tai koska?) olikin Ranskan koulujen syysloma. Sunnuntaisin suurin osa samppanjatiloista pitää ovet säpissä ja ravintolatkin suurelta osin ovat fermé, joten me fiksut varasimme jo Suomesta käsin ravintolapöydän sunnuntai-illalle, jotta emme jäisi nälkäisinä ovenripaa nykimään. Sääherra oli puolellamme. Aamuisin viinipellot hukkuivat satumaiseen sumuun ja iltapäivisin paistoi lämmittävä aurinko.

Pikapyrähdyksestä Champagneen jäi käteen muutamat kuohupullot, paljon tietoa juoman valmistuksesta ja isot respectit pienepiä samppajatiloja pyörittäville suurten mahtitalojen puristuksissa. Huimaa puuhaa. Ja palava halu lähteä joskus vielä uudelleen noihin maisemiin ja tunnelmiin jäi tietysti kytemään.

Ranskassa matkasimme myös puolitoista vuotta sitten, mikäli Provence kiinnostaa, klikkaamalla Ranska tägiä sivupalkista pääset lukemaan lisää matkapostuaksia patonkimaasta.

2 kommenttia: