lauantai 15. marraskuuta 2014

Kokkaamassa pöytää koreaksi Akseli Herlevin opastuksella

Olimme viime torstaina yhden illan kokkikoulussa, tarkemmin sanoen pienelle joukolle ruokabloggareita ja -toimittajia järkätyssä Korealaisessa ruokailtamassa. Korealainen ruoka on vielä aika tuntematonta meille, joten uteliaina ja pienessä jännityksessä odotimme kokkailuiltaa. Vetäjänä pyöri leppoisa Akseli Herlevi ja isäntänä sekä keittiön tarjosi Samsung. Teemana oli siis siis saada pöytä koreaksi korealaista ruokaa, ja siinähän me ~kymmenisen hengen porukka sitten pöperöä väkerrettiin kolmellekymmenelle(!) hengelle. Illalliselle sai nimittäin kutsua ystäviä syömään, herkut kun on tehty jaettaviksi.

Jakauduimme pieniin ryhmiin, ja team Hernari sai osaksi illallisen jälkkäripuolen: karamellisoituja persimoneja kanelilla ja inkiväärillä. Akseli oli siis suunnitellut illan menun ja laatinut reseptit meille kokkaajille. Korealaiset ruokien nimet vaativat hieman tavaamista ja avaamista bibibmb... ai mikäh? Reseptiikasta löytyy myös paljon suomalaiselle perusjantterille vierasta ainesosaa ja maustetahnaa, ei taida ihan lähikaupan hyllystä löytyä gochujangia? Onneksi ruoanlaittojuomana toimi Bollinger, salainen ase sai kokkailun sujumaan rivakasti ja Akseli ihmettelikin tehokkuuttamme, oliko laatinut liian helpot reseptit :D






Jälkkärin lisäksi kokattavina oli: Bo Ssäm, eli salaatinlehdellä tarjoiltava käsinsyötävä alkupala. Täytteenä ravunpyrstöä ja marinoituja vihanneksia. Sekä Bibibmbap joka on annos riisiä ja pikkelivihanneksia kera paistetun kananmunan sekä tulista bibibmbap-kastiketta. Ilman lihaa ei jääty, vaan pääruoaksi valmistui Beef Bulgogi -ohuttua härkäviipaletta soijapohjaisessa marinaadissa, sekä tulista kurkkusalaattia ja ojimo-muchim mustekalasalaattia.




Oj että, kaikki maistuivat äly hyvältä! Pöydät oli katettu nätisti aasialaiseen teemaan sopiviksi ja juomatkin olivat teeman mukaiset. Nappasimme reseptit kotiin ja varmasti ainakin rapu- Bo Ssämejä ja Beef Bulgogi -härkää tehdään vielä näillä resepteillä. Karamellisoidut persimonit suunniteltiin jo joulupöydän jälkkäriksi. Kaneli ja inkivääri sekä mustapippuri oli mukavan makuinen combo, ja passaa hyvin mielestämme jouluun. Kiitokset Akselille ja Samsungille, olipa huippua päästä mukaan!





Tässä vielä ohje jälkkäriin, kehoitamme kokeilemaan!

Karamellisoitua persimonia, pinjansiemeniä ja jäätelöä, a la Akseli Herlevi (hieman muokattuna neljälle hengelle)

4 persimonia
n. 2rkl voita
n. 4rkl tummaa sokeria
1 kanelitanko
pieni pala inkivääriä pilkottuna
mustapippuria myllystä
1dl kuohukermaa
pinjansiemeniä
vaniljajäätelöä

Halkaise pestyt hedelmät ja poista mahdolliset kivet ja kanta. Leikkaa hedelmä noin kahdeksaan-kymmeneen osaan. Sulata pannulla voi ja lisää sokeri. Laita persimonit leikkauspinta alaspäin pannulle ja karamellisoi pinta keskilämmöllä. Lisää joukkoon kanelitanko ja pilkottu inkivääri. Lisää joukkoon noin 1dl kuohukermaa ja mausta mustapippurilla. Keitä kasaan kunnes liemi on saostunut kinuskimaiseksi. Laita hedelmät tarjoiluastiaan, ripottele päälle pinjansiemieniä ja vanilijajädeä.

peeäs: Neiti Papu osallistui syksyllä japanilaiselle kokkikurssille, tästä luvassa juttua kohtapuoleen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti