keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Kynttilöitä ja ruoanlaittoa saunassa

Yhteistyössä Indiedaysin ja Havin kanssa.

Sieltä se taas saapui, pimeä sateinen marraskuu, kuukausi kalenterissa jonka mielellään viettäisi sapattina aurinkorannalla. Onneksi auringonpilkahduksia ja päivänvaloa näkee edes viikonloppuisin. On aika tehdä vielä viimeiset retket mökille. Viime mökkireissulle lähti mukaan kassillinen kotimaisen 185v- juhlavuotta viettävän Havin kynttilöitä, saunatamineet sekä tietysti ruokakassi. Evääthän retken tekevät :).Mökkireissun kohokohta on tietysti  puusaunan lämmitys ja rohkein uskaltautui uimaankin! Ei ehkä heti tule ajatelleeksi, mutta saunan tulipesää ja kiuaskivien lämpöä voi hyödyntää mainiosti myös ruoan valmistuksessa! Ei vain makkaraa, vaan onnistuu tulipesässä vaikka suklaafondantkin! Voi pojjaat, tuli sitä kiukaalla valmistettua paras omatekemä frittata! Mikä mehukkuus!


Saunaa lämmittäessä tuli sytytettyä muutamat kynttilät lauteille, mutta kun lämpötila kohoaa tarpeeksi on kynttilät syytä siirtää saunatuvan puolelle. Mökkisähköt ei saunarakennukselle yllä, ja tapana onkin aina sytytella saunalle kynttilöitä ja lyhtyjä ihan kesäiltoinakin. Kynttilöiden pehmeä valo luo rauhallista tunnelmaa. Siinä sitä viimeistään unohtaa viikon kiireet mielestään. Lomamoodi päälle.

Kun puut alkoivat mukavasti rätistä tulipesässä, laitoimme myskikurpitsanyytit kypsentymään kiuaskiville. Hitaasti hyvää tulee. Sitten oli aika käydä sytyttämässä laiturille pienet Pihavälkyt ja viemässä saunajuomat viileään vesikylpyyn laiturinnokkaan. Ja sitten pikkuhiljaa aloitella frittatan teko.


Frittata kypsyi hiljalleen kiukaalla. Ehdimme hyvin saunoa ja vilvoitella varpaita järvivedessä pari kierrosta, kun odottelimme sapuskaa. Kynttilät tekivät hämärtyvästä iltapäivästä erityisen, laiturilla palavat ulkotulet välkkyivät saunan ikkunasta ulos katsoessa, ja saunassa tuoksui vienosti valmistuva ruoka. Oij!Ja vihdoin ruokaa pöytään. Söimme saunatuvan kapealla penkillä, sillä hetkellä aivan maailman parhaan aterian.
Frittatan ja kurpitsasalaatin ohje saunassa (tai kotiuunissa) valmistamiseen tulee myöhemmin blogiin!

Käytössämme oli Havin pöytäkynttilöitä useassa värissä, kruunukynttilöitä, Tuikku-lämpökynttilöitä ja Pihavälkky -ulkotulia.

Kurkkaa Havin sivuille ja osallistu kynttilähetki-kilpailuun. Pääpalkintona 2 kpl 300€ ravintolalahjakortteja, 30kpl Havi-tuotepalkintoja sekä 15kpl Finlayson-tuotepalkintoja. Kilpailu on voimassa vuoden loppuun saakka.

2 kommenttia: