lauantai 18. lokakuuta 2014

Tehtiin ite: Kreikkalaiset täytetyt jauhelihapihvit

Olemme mukana Suomen Kotitilan reseptikilvassa. Nyt on vuorossa osakilpailu nimeltään Jauheliha 2.0, jonka raaka-aineena on mahtavan laadukas pihvikarja luomujauheliha. Oli kyllä herkkua ihan raakanakin pippurilla ja suolalla, mutta tartarilla emme sentäs tähän kisaan osallistuneet. Kilpailun tuomarina toimiva Sasu Laukkonen toivoi aitoa arkiruokaa ja niinpä meillä syntyi helpot ja nopeatekoiset kreikkalaiset jauhelihapihvit. Pihveissä on sisällä makoisa yllätys; Fetasta, oliiveista ja aurinkokuivatuista tomaateista tehty tahna, joka tuo mehukkuutta ja makua pihveihin. Pihvien kanssa tarjoillaan helposti samalla uunipellillä valmistuvia kokonaisia valkosipulisia kuoriperunoita ja kylkeen sopii lusikallinen raikasta tzatzikia.


Kreikkalaiset täytetyt jauhelihapihvit

500 g luomujauhelihaa
1/2 - 1tl suolaa
2 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
pippuria
n. 50-80 g fetaa
n. 5 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
n. 8 kpl mustia oliiveja
n. 2 tl öljyä aurinkokuivatuista tomaateista
tuoretta oreganoa

Sekoita jauhelihaan suola ja anna vetäytyä jääkaapissa noin puoli tuntia (luomujauheliha ei tarvitse korppujauhoja tai kanamunaa, vaan sitoo itse itsensä). Pilko sipulit pieniksi ja lisää ne ja pippuria jauhelihataikinaan. Tee seuraavaksi täyte pihveihin. Murenna pienessä kulhossa feta, sekoita joukkoon pieneksi pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit, niin että saat aikaiseksi tahnan. Aurinkokuivattujen tomaattien liemellä on hyvä notkistaa tahnaa jos vaikuttaa kovin tömäkältä. Lisää tahnaan vielä pieni kourallinen tuoretta oreganoa.

Jaa jauhelihataikina viiteen osaan ja muotoile jokainen litteäksi soikioksi. Lisää täytettä noin ruokalusikallisen verran soikiolle ja muotoile reunat päälle niin, että täyte jää sisään. Huolittele saumakohdat hyvin kiinni. Nosta valmiit pihvit uunipellille leivinpaperin päälle tai voideltuun uunivuokaan. Jauhelihan työstäminen kylmällä vedellä kostutetuilla käsillä on myös hyvä niksi.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.


Perunat

pienehköjä tai keskikokoisia perunoita
oliiviöljyä
valkosipulia
suolaa

Pese ja harjaa perunat ja kuivaa ne talouspaperiin. Purista valkosipuli lautaselle ja kaada päälle oliiviöljyä. Pyörittele perunat seoksessa ja nosta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille tai uunivuokaan. Ripottele päälle sormisuolaa.

Paista 225 asteisessa uunissa 20 minuuttia riippuen perunoiden koosta. Laita perunat noin 10 minuttia aikaisemmin uuniin kuin jauhelihapihvit, jotta kaikki valmistuisivat mahdollisimman yhtäaikaisesti.


Tzatziki

2dl turkkilaista jogurttia
1/2 kurkku
valkosipulin kynsi
suolaa

Raasta kurkku suikaleiksi ja valuta ylimääräinen vesi huolellisesti pois kurkuista. Voit vielä myös painella talouspaperiin ylimääräistä vettä. Sekoita kurkkuraaste jogurttiin, lisää pieneksi pilkottu valkosipulin kynsi ja suola. Sekoita hyvin. Anna maustua ja viiletä jääkaapissa.


Tällä reseptillä osallistumme bloggareille järkättyyn Suomen Kotitilan Lihaa Parhaimmillaan- reseptikilvan kolmanteen osuuteen, jonka aiheena on jauheliha 2.0. Luomujauheliha saatu Kotitila.fi:stä.




1 kommentti:

  1. Sammatti on hyvinkin tuttu. Perheemme mökki, joka nyt on veljeni, on Kievarista katsottuna järven vastarannalla. Anoppilani on muutaman kilometrin päässä, joten Sammatissa tulee nytkin käytyä vähän väliä. Kievarissa en tosin ole koskaan käynyt.

    VastaaPoista