maanantai 20. lokakuuta 2014

Sammatin kievari 12.10.14

Varsinkin näin loppusyksystä mökkireissut lyhenevät päivävisiiteiksi, mökki kun on ihan vain kesämökki ohuine seinäfyllinkeineen ja ulkohuusseineen. Päiväkäynnille otetaan usein eväsleivät tai syödään matkan varrella. Yksi mukava ruokapaikka mökkimatkalla on Sammatin Kievari. Sammatti Länsi-Uudellamaalla on kuuluisa etenkin Paikkarin torpasta, joka on Elias Lönnrotin lapsuuden koti, ja nykyään siis kotimuseo. Sammatissa on myös erittäin nätti puukirkko ja mutkittelevat kauniit maisematiet. Jos olet paahtamassa motaria kohti Turkua (taikka Helsinkiä), niin höllää vähän, mutka kievariin kannattaa ennemmin kuin ABC-Pit-Stop.


Sammatin kievarissa on aina tarjolla lounasaikaan erittäin runsas seisova pöytä. Tämän perässä tietoisesti Kievariin tullaankin. Aukioloajat ovat näin lomakauden loputtua supistettu viikonloppuihin, mutta kesällä paikka on auki päivittäin. Kievari, vanha koulu, on oikein nätti puutalo hienolla mäellä vesistöjen välissä. Ruokasalit on sisustettu viihtyisästi tyyliin sopivilla pirttikalusteilla ja muulla vanhalla. Ja mikä tärkeintä kotiruokamainen ruoka on maistuvaa.

Tällä kerralla tarjolla oli talonpoikaiskeittoa, itse leivottuja leipiä, runsas salaattipöytä sekä lämpimät ruoat ja jälkiruoka. Juomaksi kotikaljaa (tietenkin!), tai sitten vettä, maitoa tai mehua. Halutessa myös viinilasillisen saa tilattua. Pöydän hinta oli käyntihetkellä 17 euroa aikuisilta.

Keitto oli oikein maukas, sopi syksyiseen säähän kuin nappi nenään, ja talon ruisleipä todella hyvää.


Lämpimien ruokien kohdalla tuli todettua, että vähempikin riittäisi, nimittäin tarjolla oli poronkäristystä, burgundinpataa, lihapullia kastikkeessa, selleripihvejä ja kampelaleikkeitä kera perunamuusin tai keittoperunoiden.Kampelaleikkeessä oli leivitys omaan makuun, ei korppujauhoinen köntsä vaan ohut pehmeä leivitys. Kalakastike oli hitusen liian suolainen. Lihapääruoista tuli maistettua vai poronkäristys ja burgundinpata, jälkimmäinen oli selvä voittaja. Talon perunamuusi oli herkkua ja hiukan muistutti imelletyä perunalaatikkoa makeudellaan. Nams.


Jälkiruoaksi oli lämmintä vanhan ajan pullavanukasta ja vaniljakastiketta. Olipa muuten superhyvää! Kuten huomaa ruokamaailma pelaa ympäristöönsä, suomalaisia klassikko- ja kotiruokia. Tällaista "mummolaruokaa" huomaa kyllä kaipaavansa!


Löytyykö linjoilta muita täällä suunnalla mökkeileviä ja taikka Sammatin Kievarissa kävijöitä?

Tähdet: 4

2 kommenttia:

  1. Sammatti on kovin tuttu, lapsuuden mökki on kievarista katsottuna suoraan vastarannalla ja anoppila, jossa usein käydään on parin kilometrin päässä. Kievarissa en silti ole koskaan syönyt vaan syömme joko minun tai appeni tekemiä ruokia.

    VastaaPoista
  2. Kievarissa on monesti tullut käytyä, koko elämän ajan kun on tullut Sammatissa mökkeiltyä, yksi kesä kokonaan asuttukin. Upea ravintola upeassa paikassa, eikä ruuat ole koskaan pettäneet! Pitemmillä mökkireissuilla kun tuppaa jossain välissä tulemaan grilliruoka korvista ulos, niin yleensä Sammatin kievariin mennään viimeistään ennen kotimatkaa. :)

    VastaaPoista