keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Tehtiin ite: Kylmäsavulohi-parsaboston

Näyttävä suolainen bostonkakku hurmaa varmasti kesäjuhien noutopöydässä. Bostonkakkuhan tehdään samalla periaatteella kuin korvapuustit, lopuksi rullat vain pistetäänkin pystyyn kakkuvuokaan ja ne kohoavat itsekseen toisiinsa kiinni muodostaen kauniin kukkamaisen muodon. Tässä suolaisessa bostonkakussa on maukas ja mehevä täyte jossa on tuorejuustoa, kylmäsavulohta ja vihreää tankoparsaa.


Tällä bostonkakulla osallistumme samalla Philadelphian bloggareille järjestettyyn reseptikilpaan jossa oli tehtävänä kehittää suolainen syötävä puutarhajuhliin. Käytimme tuorejuustona Philadelphian täyteläistä valkosipuli & yrtit tuorejuustoa. Puutarhan puuttessa voi bostonin nauttia myös partsilla. Terveisin me kerrostaloasukkaat :) Edit 8.6.14: Pääsimme Philadelphia reseptikilpailun finaaliin! Kilpailun tuomarilta, Teresa Välimäeltä, saimme vinkkejä kuinka bostonista saisi vieläkin paremman. Teresan hyvät kommentit on merkitty kursiivilla reseptiin. Kiitokset Teresalle!



Taikina:
2,5dl kevytmaitoa
15g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 rkl juoksevaa hunajaa
noin 7-8 dl hiivalaipäjauhoja (tai niin paljon että taikina ei ole löysää)
2rkl rypsiöljyä
puoli nippua tilliä

Täyte:
200g valkosipuli & yrtit tuorejuustolevite (Philadelphia)
200g vihreää tankoparsaa
150g kylmäsavulohta
puolikkaan sitruunan mehu
puoli nippua tilliä


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää suola, hunaja ja jauhot samalla sekoittaen / vaivaten taikinaa. Lisää jauhot vähitellen ja kun melkein kaikki jauhot on pelissä, lisää öljy. Jos taikina vaikuttaa löysältä, lisää jauhoja. Vaivaa taikinaa hyvin, noin kymmenisen minuuttia ja lisää vielä lopuksi puoli nippua pieneksi hakattua tilliä taikinaan. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä 30-45 minuuttia. Esivalmistele sillä välin täytteet. Kuori tankoparsa sekä poista puumainen pätkä parsan tyvestä. Leikkaa parsat muutaman sentin kokoisiksi paloiksi ja kiehauta vedessä muutama minuutti. Valuta parsat. Parsat voi myös paistaa nopeasti pannulla kiehauttamisen sijasta. Pilko kylmäsavulohi myös muutaman sentin paloiksi ja hienonna tilli.

Kun taikina on kohonnut, kaulitse se suorakaiteen muotoiseksi levyksi, (noin 40cm x 35cm). Voitele taikinalevy tuorejuustolla ja levitä sitten täytteet, eli paloitellut parsa, lohipalat sekä tilli. Kääri levy rullalle, samalla lailla kuin tekisit korvapuusteja. Jaa taikinapötkö 8-10 osaan, ja asettele rullat löyhästi pystyyn irtopohjalliseen kakkuvuokaan jonka pohjalla on leivinpaperi ja reunat voideltu voilla. Me pilkoimme pötkön kymmeneen osaan mutta jätimme "rumat" päätypalat pois itse kakusta. (paistoimme nämä "maistiaspalat" erillisissä muffinssivuoissa.) Peitä vuoka ja anna pullien kohta puolisen tuntia, kunnes ovat kiinni toisissan. Paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Taikinapallon voi myös jakaa kahtia, ja kaulita kaksi pienempää suorakaiteen muotoista levyä, täyttää samalla tapaa ja kääriä rullalle ja leikata kummatkin 8-10 osaan. Näin bostonrullia tulee tuplamäärä (eli 16-20) mutta rullat ovat myös puolet pienempiä "suupaloja". Pötköt voi paistaa myös muffinssivuoissa, joista ne on kätevämpi tarjoilla vaikkapa piknikillä, mutta tällöin ei tieteenkään tule näyttävän näköistä" kakkua" ;) Ja jos kaikki pötköt eivät mahdu vuokaasi, niin paista loput muffinssivuoissa.



7 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä, sopisi munkin parvekkeelle=). Hauska idea yhdistää klassikkoyhdistelmä kylmäsavulohi + parsa bostonin muotoon!

    Terkuin,
    Teresa

    VastaaPoista
  2. Näitä tulee kokeiltua. Ja niin upeat kuvatkin :)

    VastaaPoista
  3. Kiva että miellyttää! Lisäsimme Teresa Välimäen kehitysideat reseptiin, hyviä vinkkejä joita kannattaa ottaa huomioon!

    VastaaPoista
  4. =)! Jännitys tiivistyy...voittajaa pitäisi valita keskiviikkona...

    Teresa

    VastaaPoista
  5. Hei! Oli kiva tutustua sinuun Philadelphian puutarhajuhlissa ja kiitos pöytäseurasta. Tykkäsin kovasti sinun bostonista. Tykkäsin myös illasta, koska se oli kompakti ja ruokabloggaajat tulivat näin tutuksi. Saanko laittaa sinun blogin oman blogin listalle, näin on hyvä seurata sinun postauksia. Hyvää Juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kuin myös oli mukava tutustua! Ja toki saat laittaa blogin listallesi. Hyvää kesän jatkoa ja lomaa! :)

      Poista