tiistai 6. elokuuta 2013

Ravintola Savoy 5.8.13

Viimeisen lomaviikon alkajaisiksi kävimme lounalla Helsingin kattojen yllä, Ravintola Savoyssä. Mahtavat maisemat ja mahtavat ruuat, eipä kai sitä maanantai voi paremmin alkaa.


Savoy on pyörinyt mielessä jo aika kauan, kynnystä ravintolakäynnille madallutti Kapen Kaappaus keittiössä - ohjelma joka on ollut oivaa viihdykettä arki-iltoina mikrohampurilaista mutustaessa (haha). Savoyssä ehdottomasti halusimme käydä kesällä, jotta näkisimme kattopuutarhan ja pääsisimme terassille syömään ja ihailemaan kesäistä Helsinkiä. Itse salissakaan ei ole mitään vikaa jos Alvar Aallon kädenjälki miellyttää. Upeita ajan patinoimia kalusteita ja todella tyylikäs tunnelma. Charmanttia.


Näköalat terassilta olivat päheät. Puun latvojen yläpuolella oli rauhaisa tunnelma, pukumiehiä businesslounaalla ja sitten vain me ja pari muuta lomapukeutumistyylin edustajaa.


Lounaalla oli valittavina kaksi eri menu-kokonaisuutta, joita sai halutessaan myös sekoittaa. Myös Savoyn klassikkoannoksia oli mahdollista tilata lounaaksi (muikkuja ja se kuuluisa vorschmack). Me päädyimme kuitenkin menuihin, hankalinta oli vain päättää kumpi menu, sillä molemmat kuulostivat älyhyviltä jo paperilla. Päädyimme tekemään niin, että otimme eri menut jotta pääsemme ainakin silmillä syömään myös toistemme annokset :)

Alkuruokaa odotellessa saimme talon leipiä, ruisleipää, vaaleaa vuokaleipää ja jotain ohutta näkkäriä, huippishyviä. Neidin alkuruoka oli superkaunis taidepläjäys En route to perfection- menulta. Pikkelöityjä muikkuja, perunaa samettisena pyreenä ja rouheampana lumena ruohosipulin kanssa, kantarelleja, kurkkua, mätiä ja juustoakin löytyi lautaselta. Kaikki myös maistuivat oikein hyvältä, kesäiseltä ja suomalaiselta jos näin voi kuvailla. Jiin tomaattiannos oli myös tajuttoman kaunis. Annoksesta löytyi tomaatteja ainakin kolmea eri lajiketta, maukasta tomaattilientä joka kaadettiin lautaselle pöydässä, mozzarellaa ja rosmariinia. Alkuruoat lupasivat menulle oikein hyvää.



Pääruokana Jiin lautasella möllötti nieriää ja kasviksia. Törkeän hyvää! Grillattu lohi vaahdotetulla oliiviöljykastikkeella kera vihannesten (grillattua kukkakaalia + kasviksia) oli mieletön kokonaisuus. Lohi oli juuri sopivasti kypsä, pinnassa vahva grillin maku. Neidillä oli karitsaa, belugalinssejä, kasviksia sekä friteerattu sipulirengas, joka hiukan kummaksutti miten se oli päätynyt tähän annoskokonaisuuteen. Joka tapauksessa annos oli oikein herkku, liha oli mureaa ja maukasta. Vahvoja makuja tästä löytyi ja syötävääkin riitti. Pääruokien kanssa nautimme lasilliset viiniä, Itävaltalaista punaista ("Jurtschitsch Sonnhof" viinitilan Pinot Noir) ja ranskalaista valkoista ("André Dezat et Fils" viinitilan Pouilly-Fumé ) jotka oli valittu jo henkilökunnan toimesta. Viinit toimivat täydellisesti meidän suuhumme, ja varsinkin punainen Itävaltalainen olisikin jo melkein 134 euron pullohinnan arvoinen ;)


Jälkkärit olivat jälleen upeat taideteokset. Kukkien käyttämien ruuan koristelussa on kyllä kaunista, ja Savoyn kokit ovat ottaneet siitä ilon irti näin kesällä. Neidillä oli ihana sisältä tahmea minttusuklaakakku, maitosuklaajäätelöä ja mustaherukkakastikkeita. Oikein hyvä yhdistelmä pientä marjojen kirpeyttä ja suklaan pehmeyttä. Jiin hunajabrylee oli samettisen pehmeä, ja sopi myös mielettömän hyvin yhteen raikkaiden marjojen ja marjasorbetin kaveriksi. Kahvin kanssa tarjottiin vielä Patissiere Teemu & Markuksen pistaasipähkinä-vadelmasuklaata.



Kivasti meistä pidettiin huolta, henkilökunta oli ystävällistä ja ammattimaista. Lopuksi meidät vietiin kurkkimaan maisemia avoterassin puolelle sekä tuoksuttelemaan kattopuutarhan yrttejä. Ampiaispesät olivat ylemmällä kattotasanteella, joten niitä emme päässeet näkemään, mutta maistiaiset saimme pehmeästä hunajasta. Hunajaa on mahdollista ostaa Savoyn joulumarkkinoilla, hyvä joululahjaidis siis jo näin elokuussa :)





Lounaasta Savoyssä joutuu pulittamaan tuntuvan summan kahisevaa, 170 euroa kahden henkilön lounaasta lasillisilla viiniä on hieman kalliimpi (lounarit loppuivat kesken) kuin paikallinen Amica, mutta rahalle kyllä sai vastinetta vaikka kirpaisikin. Lounasseurueita oli kuitenkin sen verran vähän, että toivomme, Kapen laskeneen menekin oikein eikä hukkaruokaa pääse syntymään :)

4½ tähteä (5 tähteä napsahtaisi jos hintataso olisi jossain määrin kohtuullinen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti