torstai 29. lokakuuta 2015

Ite tein: Västerbottensostilla ryhditetty jauhelihaperunavuoka

Nyt olisi iso vuoallinen syksyistä arkiruokaa tarjolla. Lohturuoaksi joku kai tällaisia laatikoita myös kutsuu :) Tätä juustoista jauheliha-peruna vuokaa ei varmasti olisi keittokomerossani tullut kokeiltua ilman uutta keittiövempelettä, yleiskonetta ja sen leikkuriteriä. Sillä sai nopeasti ja näpsäkästi raastettua porkkanat ja perunat paksuksi raasteeksi. Käsin isojen juuresmäärien raastaminen on ihan oma hommansa joka jo ajatuksenakin väsyttää. Samalla raastinterällä sai myös juuston raastettua. Juusto onkin tässä vuoassa se maun tuoja. Tässä tapauksessa Västerbottensost-juustoa, ruotsalaisten kansallisjuustoa siis! Vahvan makuisesta Västerbottensostista kuuluu ruotsalaisen perinteen mukaan tehdä juustopiiraakka. Kyseistä piirakkaa tarjotaankin sitten aina kun on jotkin kalaasit eli juhlat. Mädin tai savukalan kanssa tai rapujen kaverina rapujuhlien aikaan.


Tämä juustokermainen jauhelihavuoka sopii kuin nappi nenänpäähän syksyiseen kirpsakkaan päivään. Jos sieniretkellä on käynyt tuuri niin ilmanmuuta sienetkin sopisivat vuokaan. Ja kasvisversiohan tästä syntyykin korvaamalla jauheliha vaikka suppilovahveroilla. Voi nam ja sienionnea!

Justoinen jauheliha-perunavuoka (noin 6:lle)

noin 8kpl isohkoja perunoita
noin 3 kpl porkkanoita
400g jauhelihaa
1 sipuli
n 1tl mustapippuria
n. 1tl suolaa
n. 2tl halutessasi kuivayrttejä ja paprikamaustetta tms.
100g Västerbottensost-juustoa raasteena
2-2,5dl ruokakermaa
1dl maitoa

Pese ja kuori juurekset ja raasta yleiskoneen isoteräisellä raastimella suikaleiksi. Voit toki myös leikata käsin suikaleet. Raasta juusto. Paista jauheliha ja pieneksi pilkottu sipuli, mausta kuivayrteillä, suolalla ja pippurilla. Voitele iso uunivuoka ja laita peruna- ja porkkanasuikaleet sekä jauheliha ja juustoraaste vuokaan. Sekoita ainekset tasaisesti ja lisää kerma ja maito vuokaan. Pasita vuokaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes pinta on saanut hyvin väriä.Sponsoroitu: Yhteistyössä Boschin kanssa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti