torstai 1. lokakuuta 2015

Muilla Mailla: Bryssel

Kesäloman lomamatka suuntautui Belgiaan, josta jo tulikin tarinoitua täällä, pienessä maassa tosiaan riittää näkemistä. Mutta nyt vinkkejä Brysseliin, jonne on helppo tehdä vaikkapa viikonloppumatka näin syksyllä.

Brysseli on kuuluisa suklaasta, sarjakuvista ja EU-korttelistaan, oluita ja ranskanperunoita unohtamatta. Pitkä viikonloppu on varsin sopiva aika tutustua kaupunkiin. Kulutin aikaa museoissa, kaupunkia jalkaisin kierrellen, syöden, juoden ja kaupoissa shopaten. Ja bongattu on vielä Väyrysen Paavo! Sää oli, ja kuulemma on aina, todella vaihteleva, sadekuuroihin kannattaa siis varautua. Tai sitten käy ärripurrit, eli juosten lähikipsaan ja ostaa parin euron ja parin käyttökerran kestävä turhake varjo. Huomasin myös, että osa kaupoista meni kiinni varsin aikaisin ja sunnuntaina miltei kaikki kaupat olivatkin kokonaan ovet säpessä. Tunnelma Brysselissä oli melko ranskalainen (paitsi olutpaikat), arkisin pukukansaa kiirehti kaduilla ja liikenneruuhkat velloivat alkuiltaisin. Turisteja kohtasi aina paljon must-see nähtävyyksillä ja museoissa, mutta suomalaisiin en sentääm törmännyt kuin kerran. Mahtava 3 yötä kahden hinnalla hotellitarjous löytyi Le9 Hotel Centralista, heidän omilta nettisivuiltaan. Huone ja hotelli oli mageesti sisustettu, ja varmasti ilman huipputarjoustakin tämä hyvällä paikalla oleva hotelli olisi varattu. (Kannattaa varata huone pikkukadun puolelta, jos on herkkäuninen.). Tässä muutama kiva juttu ja ravintolasuositus Brysselistä, joka sattui matkan varrelle ja joita ei kannata missata.

Museot:

Jos yhtään sarjakuvat kiinostavat, niin pari tuntia vierähtää kepeästi Comic strip center -sarjakuvamuseossa. Museosta ei löydy niinkään Tinttejä, mutta sarjakuvan synty ja tyylit ja tekotavat käydään tarkasti läpi ja muita belgialaisia sarjakuvia esitellään vaihtuvissa näyttelyissä. Vielä tänä syksynä on aikaa nähdä esim. Jean Van Hammea. Isosta kirjakaupasta voi ostaa sarjakuvakirjoja ja oheishärpäkkeitä. Tämä museo ei ehkä ole lapsille kovin viihdyttävä, vaan nimeenomaan aikuisemmille sarjisfaneille. Kävimme myös Rene Magritten museossa, kun kerta Brysselissä ja Belgiassa olimme. Brysselin kaduilla voi myös bongailla taidetta; sarjakuvin koristeltuja seiniä ja pissaavia patsaita. Levähdä puistoissa ja piipahda kirkoissa.
Shoppaile täällä:

Suklaakauppoja Brysselissä riittää miltei joka kadunkulmalle! Place du Grand Sablon aukiolla sijaitsee monta suklaapuotia, mm. Pierre Marcolinin kaksikerroksinen lippulaivapuoti, joka on käymisen ja maistelemisen arvoinen. Edullisimmaksi tulee valita tiskiltä pussiin omanlainen herkkuvalikoima. Pakettidesign hivelee silmiä. Sablonin aukiolle kannattaa suunnata viikonloppuna, sillä silloin aukiolla pidetään antiikkimarkkinat joita on hauska katsella vaikkei mitään olisi ostamassakaan. Vaateostoksille kannattaa lähteä Avenue Luiselle, varsinkin jos kukkaron nyörit ovat vähän löysemmällä. Näkemisen arvoinen, katettu kauppakuja (suklaapuoteja, luksukskauppoja, kahviloita) alkaa ihan Grand-place aukion kulmasta. Tänne sadetta pakoon, ainakin. Ja täältä löytyy söpö Mary suklaapuoti!
Syö täällä:

Autenttista belgialaista kotiruokalounasta saa pienestä C'Est Bon C'Est Belge -ravintolasta. Tämä oli kiva jokakansan paikka josta sai ystävällistä palvelua. Päivän lounasvaihtoehdot on kirjoitettu liitutaululle, vaihtoehtoja oli muutama. Annokset olivat isoja ja hyvin belgialaisia ja juurikin kotiruokamaisia. Lihapata oli mureaa ja katkarapusalaatti raikas ja maukas eikä hinnoissa valittamista. Ruokien kanssa nautimme tietysti belgialaiset oluet. Älä missaa tätä paikkaa, ja ole ajoissa tai joudut jonottamaan lounasta.Ranskiksille vaelsimme legendaariseen Maison Antoineen. Ranskikset olivat hyvät mutta ei tajunnan räjäyttävät. Parasta on kun ranutötterön saa viedä läheisten kuppiloiden terasseille ja tilata oluet kyytipojiksi. Oli myös hauska bongailla eri terdeiltä yksinäisiä EU-pisnesmiehiä puvuissaan ranutötterö ja pikkuolut seuranaan...


Ixellesin kaupunginosassa kävimme lounaalla modernissa japanilaisessa LittleTokyo ravintolassa. Ruoka oli törkyhyvää ja sitä oli paljon ja vielä edukasta laatuunsa nähden ja näin lounasaikaan. Eli jos liikut Ixellesissä niin bongaa tämä paikka ruokatauollesi.Myös samoilla suunnilla sijaitsee La Mercerie - kahvila jossa katse vaeltelee kohti kattoa, aikamoinen rakennelma ja enkelikattomaalaus ;) Kahvila oli erikoinen, melkein kuin Marie Antoinette -leffan lavastuksissa olisi ollut, ja juurikin siistä syystä kiva kahvitauko bryssellipäivään. Brunssilautaset näyttivät vakuuttavilta, kannattaa kokeilla.Olutkuppiloita löytyy kaupungista paljon, joten ovesta vain sisään ja pyydä suosituksia ja maistele paikallisia tai ainakin belgialaisia sekä trappist-luostarioluita. Vaikka et periaatteessa oluiden ystävä olisikaan niin varmasti jotain juomakelpoista löytyy, neitikin löysi ;)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti