sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Ite tein: Kesäkurpitsakeittoa ja makusalaisuuksia

Elokuussa neiti pääsi mukaan Annalan puutarhassa järjestettyyn kokkailu ja bloggari-iltaan, jonka teemana oli #makusalaisuus. Makusalaisuus löytyi Rajamäen etikoista, (joita erilaisia, ja erilaisia tapoja käyttää on ällistyttävä määrä), ja jotka todella ryhdittivät makuja ja toivat ihan uusia ahaa-elämyksiä. Olipa inspiroivaa!

Ensiksi tuo ihastuttava paikka, Annalan puutaha, Helsingin Arabian vieressä oli ihan uusi ja tuntematon, kuin salainen puutarha. Vanha kaunis Annalan kartano on nyt tyhjillään, mutta kartanon takaa löytyy kaikille avoin teemapuutarha, jossa voi kierrellä ja tutustua kasveihin ja yrtteihin. Vieressä on myös vuokrattavia palstoja kaupunkilaisille, mutta niihin on kuulemma satojen ihmisten jonot... Annalan puutarha ja sen antimet kuuluvat Hyötykasviyhdistykselle, jonka keltaisessa puutalossa pääsimme kokkailemaan puutarhan sadosta sadonkorjuu-illallisen Helsinki Food Companyn, eli Teresa Välimäen ja Johanna Lindholmin kanssa. Puutarha oli elokuussa mahtava rönsyilevä ja tuoksuva aarreaitta, ja kasvimaakärpänen puraisi tätä neitiä. Ensi keväänä mökin kasvimalle pistän kasvamaan muutakin kuin (blogin nimikko) herneitä. Kuulemma kurkku ja kurpitsa olisi helppoja, ja purjosta aloittelijan ei todellakaan kannata aloittaa viljelyuraansa. Kirjastosta on jo varattuna pari lavaviljelyopusta iltalukemiseksi, jos niistä löytyisi helppoja vinkkejä kevääseen. Jotain helppoa ja varmaa satoa ja syötäviä kukkia. Vinkkejä saa laittaa kommenttiboksiin!





Etikan mahtavat ja monipuoliset käyttömahdollisuudet selvisivät kun aloitimme kokkailun Teresan laatimen reseptien mukaan. Perinteinen tapa käyttää etikkaa, eli säilöntä, hoitui pienissä ryhmissä, ja jokainen sai purkin kurkku-kesäkurpitsarelissiä kotiinviemisenä. Valmistin kesäkurpitsasoppaa, josta tuli aivan mahtavaa etikkahömpsyllä. Tätä tuli tehtyä heti parin päivän päästä uudestaan kotonakin ja niin taisi tehdä moni muukin :) Alta löytyy tarkka Teresan resepti.



Annalan kyökissä valmistui myös raaka-juressalaattia, jonka marinadiin käytettiin omenaviinietikkaa, sekä marinadi lohimedaljongeille jossa oli pilkottuja yrttejä, ja vaaleaa balsamietikkaa. Todella kiva uusi tapa valmistaa lohta.




Jälkkärimarjat saivat ihanan sokerisiirappi hunnun jossa makusalaisuutena toimi vadelma&persikka omenaviinietikka. Herranjestas kuinka hyvää tämä olikaan! Terasan ja Johannan valitsema jälkisviini marjojen pariksi oli ihanuus. Princess Butterfly Moscato.


Saimme nauttia itse valmistamamme illallisen Annalan Orangeriessa, kasvihuoneessa jossa vaalitaan ja hoidetaan vanhoja pelargonialajikkeita ja muita huonekasveja. Kasvien ihana tuoksu leijaili huoneessa hämrtyvässä illassa. Tunnelma oli kuin Strömsössä, eli på finska, täydellistä. Kiitos inspiroivasta syysillasta Rajamäelle ja GreenCarelle sekä tietysti Teresalle ja Johannalle!




Tässä vielä mahtava Teresan laatima kesäkurpitsakeiton ohje, muut ohjeet näyttivätkin löytyvät Rajamen reseptipankista, sinne siis kliksautellen.


Purjo-kurpitsakeitto neljälle

2 purjosipulia
300g kurpitsaa kuorittuna
3 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
3 rkl tuoretta timjamia
ripaus sokeria
1 l hyvää kasvislientä
suolaa ja mustapippuria
2 dl kuohukermaa
2 rkl Rajamäen Yrtti Valkoviinietikkaa

Viimeistelyyn pahdettuja kurpitsansiemeniä:
1 rkl oliiviöljyä
ripaus currya
1 dl kurpitsansiemeniä
ripaus suolaa


Halkaise purjot ja huuhtele ne hyvin. Paloittele purjot, kurpitsa ja valkosipulinkynnet. Kuumenna voi ja oliiviöljy kattilassa ja lisää kasvikset. Kuullota hetki ja lisää timjami ja ripaus sokeria. Kaada liemi kattilaan. Kiehauta ja keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä.Soseuta keitto tasaiseksi. Lisää kerma ja etikka sekä ripaukset suolaa ja mustapippuria. Kiehauta vielä ja tarkista maku.

Kuumenna oliiviöljy pannulla ja lisää curry sekä kurpitsansiemenet. Paahda niitä hetki ja mausta vielä ripauksella suolaa. Annostele keitto lautasille ja ripottele pinnalle maustetut siemenet.



Vink vink! Hyötykasviyhdistys järjestää Annalassa kaikille avoimia kursseja ja tapahtumia, ja tänä syksynä näytti vielä olevan ainakin mielenkiintoinen kasvisruokakurssi tulossa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti