perjantai 20. syyskuuta 2013

Tehtiin ite: Tiramisu-suklaakakku

Meillä on ollut aikasta hektinen viikko, ja vielä meno ja meiniki jatkuu. Kiireestä voidaan syyttää Jiin kolmenkympin rajapyykkiä, joka virallisesti tuli tiistaina vastaan. Rapujuhlista, itse synttäripäivän illallisesta Ravintola Kuurnassa, ja tulevan lauantain jatkobileistä kerromme myöhemmin kunhan tässä vähän ehtii hengähtää. Kakkukemuja on ollut kahtena iltana ja niissä tarjoilimme Tiramisu-suklaakakkua.


Synttärikakun kanssa kohotimme aikasta pirun arvokasta ja arvostusta saanutta juhlajuomaa. Samppanja oli vuoden 2002, Piper-Heidsieckin Millesime, Rare. Juoma on saanut paras samppanja 2011 -tittelin. Vähän siis jännitti miltäköhän tämä "huippuneste" mahtaa maistua. Pullo on komea ( Instagram kuvassa näkynee paremmin), samoin kuin boksi jossa pullo asusti pari kuukautta odottaen the Päivää. Viiden maistelijan voimin totesimme juoman erikoiseksi ja uniikiksi. Kuohua maltillisesti, maussa mausteisuutta, värissä kulta-keltaa. Vaikka juomassa oli voimakkuutta, mausteisuutta, ei maku kuitenkaan jäänyt suuhun mitenkään ikävästi. Samppanja säväytti erilaisuudellaan, mutta koska emme ole mitään kuohujuomahifistelijöitä tai -harrastajia, taitaa tämä juoma jäädä tällä kertaa näihin maisteluihin ihan hintansakin puolesta. 

Arvokas pullo pääsikin heti testaamaan tyylikästä samppanjacooleria, joka yhdestä synttäripaketista paljastui. Kiitokset Magissolle! Cooleri on terracottaa, ja toimii niin, että astia huuhdotaan kylmällä vedellä ja ladotaan jäillä. Keraaminen, kylmää vettä imenyt pinta pitää juomaa pitempään kylmänä kuin tavallinen astia, eikä tiputtele vesipisaroita. Kaunis ja moderni pytty, iskee meidän sisustussilmäämme.







Kakuksi valmistimme siis tiramisu-suklaakakun, jonka aluperäinen ohje löytyy Kakkujen kuningattaret kirjasta. Tästä melko helposta kakusta tuli yksi lemppareista. Suklainen pohja on hiukan tahmakkaa ja tuhtia, vaahto raikastaa ja tuo kivan hienostuneen alkoholin maun. Pieni pala kakkua riittää, joten yhdestä kakusta riittää noin kymmenelle. Ja mitä kauemmin kakkua raaskii säilyttää jääkaapissa maustumassa, sitä parempaa se on.


Tiramisukakku

Pohja:
250 g tummaa suklaata
175 g voita
2 dl (ruoko)sokeria
4 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl vahvaa kahvia

Täyte:
4 dl vispikermaa
250 g mascarpone tuorejuustoa
2-3 rkl tomusokeria
muutama rouhaisu vaniljamyllystä, tai 1 vaniljatangon sisus
4 rkl alkoholia (käytimme Marasala-viiniä)
50 g tummaa suklaata
kaakaojauhetta

Sulata suklaa vesihauteessa. Vaahdota voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vaahtoon. Sekoita sula suklaa joukkoon ja sen jälkeen keskenään sekoitetut jauhot ja leivinjauhe siivilän läpi. Lisää viimeiseksi kahvi ja sekoita tasaiseksi. Pingoita kahteen n. 20-24cm irtopohjavuokien pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoat. Jaa täyte vuokiin ja paista pohjia uunin keskitasolla noin 25minuuttia 175asteessa. Anna jäähtyä. (Me täytyimme kakun vasta seuraavana aamuna, joten kostutimme Marsalalla pohjia, n. 2rkl per pohja, ennen pohjien jääkaapittamista)
Täyte:
Vatkaa kerma vaahdoksi, sekoita mascarponejuusto, sokeri, vaniljamyllystä vaniljarouhetta ja alkoholi täytteen joukoon. Levitä puolet täytteestä pohjalle, rouhi tuummaa suklaata päälle. Laita toinen puoli kakkua täytteen päälle ja sen päälle loput täytteestä. Laita kakku jääkaappiin maustumaan, hetki ennen tarjoilua koristele kaakaojauheella ja suklaarouheella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti