perjantai 18. tammikuuta 2013

Hurmaava illallinen

Pääsimme mukaan Indiedays Inspirationin ruoka-aiheiseen juttuteemaan, jossa kymmenisen bloggaajaa esittelee herkullisia reseptejä erilaisilla teemoilla. Teemoja on kolme, joista jo ainakin "mitä maukasta pöytään, kun perinteiset jouluherkut eivät maistu" -teeman postaukset on julkaistu. Toinen aihe on "herkkuhetki illanistujaisiin" ja meidän aiheemme kulkee nimellä "illallinen jolla hurmaat hänet". Tästä se hurmaava ilta sitten alkaa...Illallisen sunnitteleminen on aina hiukan haastavaa. On hyvä selvittää vieraan ruoka-allergiat ja rajoitteet ja ne lempparijutut toki myös. Ehkäpä jokin teema tai vuodenaika voisi olla illan punaisena lankana. Menu pitäsi koostaa sellaiseksi, että hurmurilla ei mene koko ilta kyökin puolella, vaan isännän / emännän toivotaan myös osallistuvan ruokailuun ja seurusteluun kelloa tai uunia joka viides minuutti vilkuilematta.

Tämä illallinen vietettiin perinteistä poiketen olohuonessa, lattiatyynyillä istuen, ja sapuskat nautittiin soffapöydältä. Sillä miksi sitä aina pitäisi pönöttää ruokapöydän ääressä? Kattaukseen voi toki panostaa hurumycket, mutta yksinkertainen ja tunnelmallisin tapa on kynttilöiden käyttäminen. Eriväriset tuikut toimivat tunnelman luojana ja sähkövalot pysyvät tänä iltana sammuksissa.


Menu

Granaattiomenakuohu ja kanelipopcornit
*
Hurmurin lasagne
*
Limeposset mustikoilla
*
Amarettosuklaatryffelit


Mietimme menun osaset niin, että ne sopivat meneillään olevaan vuodenaikaan, talveen. Punaista juomaa ja kanelia, tuhdimpaa uunissa valmistettavaa pääruokaa, syksyn marjojen hyödyntämistä ja suklaata, joka nyt sopii milloin vain, paitsi ei ehkä kesähelteellä :) Valitsemamme menun valmistus on hyvä aloittaa jo edellisenä päivänä hankkimalla kaikki raaka-aineet sekä valmistamalla suklaatryffelit. Laiskempi kokki hakee suklaapuodista konvehdit ja lupaa panostaa muuten ihan kympillä iltaan. ;)

"Welcoming drink", granaattiomenakuohu, valmistetaan tai ainakin viimeistellään juuri ennen tarjoilua. Snacksit, alias kanelipopparit voi sen sijaan tehdä valmiiksi heti kun pääruoka-lasagne on saatu uuniin. Jo aamusta kannattaa laittaa limepossetti tulille (ts. jääkaappin hyytymään). Ja suklaathan odottelevat valmiina viileässä. Vaikka menu voi äkkiseltään näyttää pitkältä ja monimutkaiselta, ei se sitä ole. Hyvin tästä selviää yksikin käsipari kun on suunnitelmallinen suunnitelma :). Ruoan esillepanossa on oma hohtonsa ja siihen yritimmekin keksiä jotain uutta ja hauskaa...

Poppareita ei ole tarkoitus napsia kulhollista ennen pääruokaa, joten ne kannattaa valmiiksi annostella omiin kuppeihinsa, iso muffinssivuoka sopii tähän hyvin.


Lasagnen voi tarjota muutenkin kuin vain isosta vuoasta lusikoimalla. Tee lasagne uuninkestäviin annosvuokiin, ja nosta siinä tarjolle, tai kumoa annosvuoasta lautaselle rucolapedin päälle. Juomaksi punaviinimestari Jii suosittelee täyteläistä italialaista punaviiniä, Villa Cafaggio Chianti Classicoa.


Lasagne on täyttävä ruoka, joten sen jälkeen on hyvä pitää pieni tauko ja tarjota jotain raikasta. Limepossetin raikkaus puhdistaa suun.


Hurmaavan illallisen päättää mikäs muu kuin suklaa, pienenä herkkupalana, ja ehkä vielä kahvetta tai tujumpi espresso kylkeen. Voisiko sinut hurmata tällä menulla? :)Reseptit hurmurimenun ruokiin seuraavassa postauksessa sunnuntaina. Stay tuned...

2 kommenttia:

  1. Hurmurin lasagne sai hymyn huulille. <3

    Herkullista viikonvaihdette!

    VastaaPoista
  2. Kiva :)
    Lasagne on muuten meidän kummankin suosikki lasagneresepti, ja on se muitakin hurmannut :)

    VastaaPoista