sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Tehtiin ite: Karjalanpiirakoista

Piirakoiden teko alkoi edellispäivän aamuna, jolloin keittelimme perinteisen riisipuuron, puolitoistakertaisena määränä, jotta puuroa saisi myös syödä puurona. Riisipuuro on herkkua, jota keittelemme muulloinkin kuin vain jouluna, vaikka välillä tuleekin kinaa kattilanheiluttelijan roolista  :)

Piirakkataikinan ohjeeksi valikoitui the one and only Kotiruoka-kirjan (painos 77) ohje, jossa oli vielä piirroskuvin selitetty piirakoiden valmistusta.

Taikinan teko oli simppeliä, ja oli helppo pyöräytellä siitä palloja ja pallot taas tangoiksi, kunhan muisti pitää tarpeeksi ruisjauhoja pöydällä. Tangoista sitten leikattiin pieniä lihapullan kokoisia paloja, jotka pyöritettiin palloiksi. Pallot taas puikuloitiin superohuiksi suurinpirtein soikionmuotoisiksi lätyiksi ja laitettiin elmukelmun alle jotteivät kuivu. Puuroa siveltiin lätyn keskelle ja sitten rypyttämään. Olipa hauska hoksata miten rypyttäminen tapahtuikaan ja oli ihan helppoa! ha! Vaikka eipä näillä ole piirakoiden missikisoihin asiaa ;) Uunituoreet piiraat vielä siveltiin kuumalla voivesiseoksella ja laitettiin voipaperin alle muhiskelemaan.

Puuro sitten loppui meiltä kesken, taidettiin laittaa sitä vähän reippaasti ekoihin piirakoihin... Aikaa ja pikkutarkkaa näpräystä piirakoiden teko vaatii, mutta on kivaa viikonloppupuuhaa.

2 kommenttia:

  1. Eilen tuli syötyä useissa ylioppilasjuhlissa itsetehtyjä karjalanpiirakoita, ne ovat niin herkullisia. Olen itsekin meinannut tehdä niitä jo pitkään, ehkä nyt pitäisi vaan rohkaistua ja varata aikaa niiden valmistukseen :) Karjalanpiirakkasi ovat muuten tosi siistin ja hyvän näköisiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannaatta kokeilla, meni useampi vuosi meilläkin, että sai näitä aikaiseksi. :D Ja tuon puuron kun tekee edellisenä päivänä niin helpottaa kummasti.

      Poista