lauantai 9. kesäkuuta 2012

Radio 26.5.12

Päätimme valkata ja varata valmiiksi yhden illallisravintolan etukäteen Köpiksestä. Ensiksi nettiä selaillessa ja ravintoloita rankatessa jäi mieleemme Relae, mutta online-varattavat pöydät vilkuttivat punaista jo kolmisen viikkoa ennen matkaa. Reissuumme myös osui parikin (helluntai ja joku tanskalaisten extra) pyhäpäivää, jolloin moni tsekkaamistamme ravintoloista (ja kaikki kaupat) pitivät rokulipäiviä. Tämä vähän mutkistutti matkasuunnitelmiamme.

Relaen tilalle löytyi kuitenkin aika superi ravintola, Radio, jonka ravintoloitsija, Claus Meyer, on yksi Noman perustajista. Radio sijaitsee parin metropysäkin päässä ytimestä, mutta me reippaina nuorina kävelimme ne muutamat korttelit keskustasta. Radio juontaa nimensä toisella puolen tietä sijainneesta yleisradion toimitilasta. Radio on melko tuore ravintola, joka painottaa pohjoismaiseen moderniin ruokaan, kasviksiin sekä kauden antimiin. Kasvikset tulevat suurelta osin ravintolan omalta plantaasilta, Lilleø-saarelta. Siellä kasvaa myös hedelmäpuita sekä valmistetaan viiniä Nomaan. Lihat ja kalat tulevat mahdollisimman läheltä pientuottajilta ja kalastajilta.


Ravintola on tunnelmallinen, tyylikäs moderniin tapaan ja sopivan rento. Me tykkäsimme. Seinille on isketty vanhaa puulautaa, mustat kalusteet ja valaisimet tuovat särmää. Lattia on taivaallisen kaunista vaaleaa leveää lankkua, Dineseniä, kun tanskassa ollaan.

Menu on hyvin yksinkertainen, viisi ruokalajia, joista voi valita joko kaikki viisi (400dkk) tai kolme (300dkk). Lisäksi on yksi päivän pääruoka ja jälkkäri, joita ei ole listalle painettu. Toki otimme koko viiden lajikkeen menun. Ruokajuomaksi lasilliset viinimenun valikoimasta. Menuu vaihtuu viikottain.

Alkuun tervehdyksenä tarjottiin sipulinkuoriveneitä. Namskis. Kiva idea, tätä sormiruokaa voisi kokeilla myös kotikentällä. Varsinaista ruokaa odotellessa pöytään tuotiin myös kori rapsakkakuorista vaaleaa leipää, joka onneksi pidettiin pyytämättä koko ajan täytenä (sen verran hyvää oli!).

 
Ensimmäisenä menuun osana pöytään kiikutettiin listan mukaan kampasimpukkaa / pinaattia / valkosipulia. Kampasimpukka oli hyvin tehty, pehmeää ja suussa sulavaa, ja koko annos oli (ainakin Nti Papun mielestä) illan paras.


Toisena oli vuorossa eksoottisen kuuloinen annos nokkakalaa / raparperiä / ruisleipää. Kala oli mieto, hieman sitkeästi leikattava kapea pötkö. Lisäksi annoksessa oli omenasiivuja sekä marmeladinauhoja! Yhdistelmänä annos kuulosti hyvinkin oudolta, mutta yllätti positiivisesti, vaikka tahmensitkeitä  marmelaadinaruja ei ymmärretty, mutta näyttivät hyvältä lautasella :D makeaa, suolaista, hapokasta, hampaissa rouskuvaa. Ihan hyvä combo.


Seuraavana lautasella tuotiin porkkanaa / savujuustoa / tilliä. Porkkana oli valmistettu jännästi tihmakaksi ja tahmaiseksi. Jos ymmärsimme oikein sekä uunissa että pannulla... vai oliko se keittämällä ja pannulla... Maku oli taas erinomainen ja savujuustovaahto pehmensi porkkanan makua kivasti. Juustovaahtoa oli hieman liikaa tai sitten porkkiksia liian vähän ;)


Sitten olikin ns. pääruoan vuoro: vapaastimyllertänyttä possua / retiisiä / piparjuurta. Ravintolan mukaan mikään annoksista ei ole varsinainen pääruoka, jälkiruoka tai alkuruoka, vaan niitä voi periaattessa syödä ja sekoitella toiseenkin järjestykseen. Liha mielestämme markkeerasi pääruokaa, joten sellaisena sitä söimme. Annos oli täyttävä ja possun maku toi Neidin mieleen joulukinkun. Jiin mielestä tämä oli muihin annoksiin verrattuna selvästi heikoin, ei kuitenkaan missään nimessä huono.


Viimeisenä vuorossa oli jälkkäri: auringonkukan siemeniä / makeaa salaattia / lakritsia. Yllärinä annoksessa oli myös jätskiballo sekä endiivi(?!). Tämä oli ulkoiselta anniltaan ehkäpä illan kaunein. Maultaankin pomppasi Jiin suosikiksi. Yhdistelmä toimi mielettömän hyvin ja (ennen) omituisena pitämä endiivi oli sopivan mieto Jiille, Neidin suussa ei tämäkään endiivi maistunut hyvälle.


Viimeisen annoksen jälkeen päätimme vielä kahvitella ja jakaa päivän (menuun kuulumattoman) jälkkärin. Jälkkärin jälkkärissä oli jäätelöä, keksiä, kaurahiutaleita, popcornia, kinuskia ja ties mitä. Kahvi oli (kuten Tanskassa aina) erittäin hyvää. On kyllä ihme, että ylittämällä sillan Köpiksestä Malmöhön kahvin hyvä maku (ja keittotaito) uppoaa johonkin Juutinrauman sillan syövereihin.


Viinit nautimme perinteisesti, Nti valkoista ranskalaista ja Jii punaista italialaista. Viinimme olivat yhdet menuuhun mietityn viiden viinipaketin viineistä, neidin mietittynä kampasimpukkaan, ja Jiin possuannokseen. Suositukset osuivat nappiin. Perinteistä viinilistaa ei ollut tarjolla, vaan ravintolassa on tapana ehdotttaa mietymyksien perusteella viinejä sopimaan ruokiin.

Ruoat tarjoiltiin keraamisista astioista, joissa annosten ulkonäkö oli hienosti mietty ja taideteoksia oli ilo katsella. Tarjoilu pelasi erinomaisesti. Meitä huomioitiin riittävästi, sekä annosten sisällöt selitettiin täydellisellä enklannin kielellä (välillä meni meiltä ohi yksi jos toinenkin aines :D).  Radioon ovesta astui ulos melkein jopa haikein mielin!

Tähdet: 4 ja puoli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti