Mustikkasaalis tänä vuonna on todella onneton. Ne vähät mitä on saanut poimittua, olen tuoreeltaan syönyt, mutta eihän ne kuivuudesta kärsineet marjat oikein maistu sellaisenaan, siksi olikin hyvä heittää pari desiä näiden mustikkapullien täytteeksi. Tämä muuten taitaa olla ihan ensimmäinen kerta kun leivoin tällaisiä perinteisiä pyöreitä marjapullia. Ohjeen ja inspiraation sain Olgan pullakirjasta, josta olen aikasemmin tehnyt tämän mustikkaisen kranssin. Nämä pullat onnistuivat huippuhyvin, taikina onnistui jetsulleen, ja täytemassa myös. Tuossa pullakirjassa on hyviä vinkkejä, sillä pullaa kun tulee tehtyä niin harvoin niin kaikki niksit pitää aina kerrata uudelleen. :D
Kuvissa pullat näyttävät vähän lyttänältä, sillä ne olivat matkanneet hellekelissä repussa hölskyen eväänä rantakallioille. Mutta se ei makua haitannut :D
Olgan mustikkapullat, 24 kpl isoja pullia:
Perinteinen vehnäpullataikina:
5 dl maitoa
50g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
150g pehmeää voita
n. 16 dl vehnäjauhoja
täyte:
2dl kermaviiliä
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
5 dl mustikoita
extra-
murupäällyste ( ilmankin siis pärjää ;) ):
25g pehmeää voita
1 dl sokeia
1dl vehnäjauhoja
Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää kananmunat. Lisää jauhoja aina vähitellen, ja vatkaa taikinaa puuhaarukalla, kun se on liian paksua ja raskasta, iske käsi taikinaan. Vaivaa pehmeä voi taikinaan vuorotellen loppujauhojen kanssa, ja vaivaa kunnes taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
Leivo sitten taikinasta 24 pyöreää pullaa, ja laita ne leivinpaperin päälle ja leivinliinan alle ja anna kohta vielä noin 20 minuuttia. Tee täyte ja mikäli vielä intoa riittää murupäällyste: Sekoita ensin kaikki muut täytteenaineet keskenään paitsi mustikat, ja lisää vasta loppuvaiheessa mustikat. Murupäällysteessä nypi voi sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Paina kohonneisiin pulliin jauhoitetulla juomalasinpohjalla syvennykset, voitele reunat munalla ja täytä ne noin 1 rkl per pulla. Ripottele lopuksi murupäälystettä tai vaikka vain kidesokeria pullien päälle. Paista pullia 190 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes ovat kullanruskeita.
Kuvissa pullat näyttävät vähän lyttänältä, sillä ne olivat matkanneet hellekelissä repussa hölskyen eväänä rantakallioille. Mutta se ei makua haitannut :D
Olgan mustikkapullat, 24 kpl isoja pullia:
Perinteinen vehnäpullataikina:
5 dl maitoa
50g tuorehiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
150g pehmeää voita
n. 16 dl vehnäjauhoja
täyte:
2dl kermaviiliä
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
1 rkl perunajauhoja
5 dl mustikoita
extra-
murupäällyste ( ilmankin siis pärjää ;) ):
25g pehmeää voita
1 dl sokeia
1dl vehnäjauhoja
Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen maito, hiiva, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää kananmunat. Lisää jauhoja aina vähitellen, ja vatkaa taikinaa puuhaarukalla, kun se on liian paksua ja raskasta, iske käsi taikinaan. Vaivaa pehmeä voi taikinaan vuorotellen loppujauhojen kanssa, ja vaivaa kunnes taikina alkaa irtoamaan kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa leivinliinan alla.
Leivo sitten taikinasta 24 pyöreää pullaa, ja laita ne leivinpaperin päälle ja leivinliinan alle ja anna kohta vielä noin 20 minuuttia. Tee täyte ja mikäli vielä intoa riittää murupäällyste: Sekoita ensin kaikki muut täytteenaineet keskenään paitsi mustikat, ja lisää vasta loppuvaiheessa mustikat. Murupäällysteessä nypi voi sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Paina kohonneisiin pulliin jauhoitetulla juomalasinpohjalla syvennykset, voitele reunat munalla ja täytä ne noin 1 rkl per pulla. Ripottele lopuksi murupäälystettä tai vaikka vain kidesokeria pullien päälle. Paista pullia 190 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes ovat kullanruskeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti