Saimme Tammelta arvostelukappaleen Olga Temosen hiljattain ilmestyneestä Olgan pullakirjasta. Ja mitenkäs sitä muuten voi pullakirjaa "arvostella" kuin pullia leipomalla :) Nyt on sitten leivottu parikin satsia erilaisia pullia ja samalla saatu uusia hyviä tiedonjyviä pullan leipomisesta. Pullaa meillä leivotaan muutaman kerran vuodessa, joten aina sitä turvautuu johonkin jauhopaketin tai köksänkirjan ohjeeseen, varsinkin taikinavaiheessa.
Olgan pullakirja alkaa pullateorialla. Pullaan vaikuttaa moni tekijä, ei ole ihan sama mitä raaka-aineita ja välineitä käyttää ja millaisessa lämpötilassa leivotaan. Olga on myös testannut ja todennut että maitoon tai veteen leivottujen pullien ero ei ole huomattava, ja leipookin lähes aina pullat veteen. Mutta loraus kermaa tuo lisää pehmeyttä pulliin Olgan mukaan. Täytyypä testata!
Taikinan vaivaaminen on aina ollut itselle hieman kinkkistä. Tällä kertaa Olgan teoriaoppien mukaan taikina valmistui mallikkaasti. Ensin reippaasti vispilällä niin kauan kuin mahdollista, sitten rasvan lisääminen ja loput jauhot ja kymmenisen minuuttia käsin vaivaten, kunnes sitko tuntuu käsin puristellen ja taikina irtoaa reunoilta. Taikinaohjeita kirjassa on viisi ja pullapitkojen letittämisohjeetkin löytyvät. Visuaalisesti yksinkertaisen nätistä kirjasta löytyy varsinaisia pullareseptejä kolmisenkymmentä.
Perinteinen pulla, varsinkin korvapuustimuodossa on parasta. Juuri uunista tulleena niitä menee ainakin kaksi tai kolme kerralla. Maitolasi tietysti vierellä. Pullakirjasta löytyy korvapuustit, monenlaisina variaatioina, mutta näyttävän näköinen mustikkapullakranssi valittiin testileivonnaiseksi. Taikinana käytettiin kirjasta löytyvää perinteistä vehnäpullataikinaa.
Pakastemustikoiden kanssa pelaaminen oli hiukan sottaista puuhaa, mutta taikinasta sai kuitenkin näprättyä helposti kranssin ohjeiden mukaan. Kannattaa kaulia levy suoraan leivinpaperille, täyttää, rullata, leikata ja muotoilla siinä, niin ei mustikkamehut leviä pitkin keittiötä, ja työpöytäkin säilyy puhtaana. Vinkkinä; leivinpaperin saa tarttumaan työtasoon pyykäisemällä märällä rätillä pöytä ja painamalla leivinpaperin märkään pöytään. Ja ooh, tulipa herkullista pullaa tällä mustikkaisella reseptillä!
Olgan mustikkakranssi:
2 kranssia
1 annos pullataikinaa (perinteinen vehnäpullataikina 50g hiivalla)
täyte:
250g maustamatonta tuorejuustoa
2dl tomusokeria
1dl ohra- tai perunatärkkelystä
3tl vaniljasokeria
4dl mustikoita
voiteluun kananmunaa
pinnalle raesokeria tai mantelilastuja
Kauli taikinasta kaksi noin 15x40cm levyä. Sekoita täytteen ainekset notkeaksi seokseksi ja levitä taikinalevyjen päälle. Ripottele päälle mustikat. Kääri levyt rullaksi ja nosta (viimeistään tässä vaihessa) molemmat rullat leivinpaperien päälle. Leikkaa rullat pitkittäin halki. Nosta toinen puolikas toisen yli, niin että puolikkaat menevät keskeltä ristiin. Kiepauta säikeitä toistensa yli punotuksi pitkoksi keskeltä alkaen kohti päitä. Sulje valmis pitko ympyrälle kranssiksi. Vedä kranssi leivinpaperin avulla uunipellille.
Anna kranssien nousta 30 minuutin ajan, jos käytät pakastemustikoita noin 45 minuuttia. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria tai mantelilastuja. Paista kransseja 190 asteessa (kiertoilmalla 165 asteessa) noin 25-30 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat väriltään kullanruskeita.
Ja hei kaikki pullafanit! Nyt laitetaan arvonta taas pystyyn. Voita Olgan pullakirja omaksesi kommentoimalla ja kertomalla mikä on lempparipullasi, onko se esimerkiksi rahkapulla, korvapuusti, siipale pullapitkosta, voisilmäpulla, laskiaspulla tai jotain aivan muuta? Entä mistä kahvilasta saa parhaat pullat ja korvapuustit? Muistathan laittaa sähköpostiosoitteesi mukaan vastaukseesi. Arvonta päättyy 22.3.
Tykkään tosi paljon leipoa pullaa, ja muille pullat kyllä ovat maistuneet. Teen usein ihan tavallisia pyöreitä, hillotäytteisiä sekä korvapuusteja. Vähän jauhoja->pehmoinen pulla. Teen usein aika pienikokoisia, niin kivempi syödä.. Harvoin syön itse pullaa, mut jos pitäs valkata niin tavallinen pyöreä pulla parasta. Regatasta Helsingissä saa hyvää pullaa, suosittelen. lamerinquecit@gmail.com
VastaaPoistaParhain pulla on tuore korvaapusti, sellainen ei täysin kypsä ! Aah, ja siihen kylkeen lasillinen kylmää maitoa :) tiiakemppi(at)hotmail.com
VastaaPoistaPiparipulla joulun alla on ehdoton lempparini :) unelmienpaiva(@)hotmail.com
VastaaPoistaLempi pullani ovat ehdottomasti sellaiset joissa on paljon kanelia ja voita. Perinteinen korvapuusti, voipulla ja kanelikehrät ovat parhaimmistoa �� Raesokeria pitää löytyä päältä. Huovisen leipomosta saa hyvää pullaa! ��
VastaaPoistajasmiina.jussila95@gmail.com
Voisilmäpulla, namskis! <3
VastaaPoistamehukattinen@gmail.com
Lemppari noin yleensä on korvapuusti, mutta näin pääsiäisen aikaan pullataikinaan leivottu rahkapiirakka on parasta!
VastaaPoistaOiii! voisilmäpulla on ehdoton lemppari :)
VastaaPoistaLaskiaispulla hillolla ja kermavaahdolla!
VastaaPoistaValitettavasti en osaa leipoa pullaa :( Ehkä mä opin, kun voitan pullakirjan.
Voisilmäpulla on ehdoton lempparini. Ja oikein isolla voisilmällä =D. Mukaan arvontaan!
VastaaPoistasiinatar@gmail.com
Korvapuusti on lempparini, mutta dallaspulla tulee hyvänä kakkosena.
VastaaPoistas.kansakoski(at)luukku.com
Laskiaispulla hillolla :)
VastaaPoistavaatehuttuja(@)gmail.com
Vanilijasilmäpulla on lemppari. Mutta kyllä tavalliset korvapuustitkin on hyviä.
VastaaPoistaminnapo1(at)gmail.com
Teksaspulla on ihan ykkönen! :) birgitta.phan(at)gmail.com
VastaaPoistavoisilmäpulla, oikealla voilla leivottuna. kaimaen1 at luukku.com
VastaaPoistaRahkapulla on aina hyvää. mariah-79@suomi24.fi
VastaaPoistaLaskiaispullat, ja mielellään vielä suht tuoreet :-)
VastaaPoistanoraemilia.seppala (at) hotmail.com
Korvapuusti tai laskiaispulla (mansikkahillolla) vie kyllä voiton! Ja parhaat pullat ja muutkin leivokset saa kyllä ehdottomasti Wilhelmiinan konditoriasta Jyväskylästä! :)
VastaaPoistajatta.pietil@hotmail.com
Perinteiset korvapuustit uunituoreina, nam!
VastaaPoistapussikarhu(at)luukku.com
Ah, voisilmäpulla on klassikko ja ehdoton lemppari. Ja tietysti mitä isommalla voisilmällä, sitä parempi ;D
VastaaPoistaannesavol (at) gmail.com
Kyllä se on tuore korvapuusti, nam :)
VastaaPoistaameliarose211@gmail.com
Laskiaispulla mantelimassalla on suosikkipullani :) Aika vähän kyllä tulee käytyä kahviloissa, joten en oikeastaan osaa sanoa mikä olisi paras paikka.
VastaaPoistanetteri@gmail.com
Pullapitkosta lämmin siivu,päälle voita,se on parasta.
VastaaPoistarepukka / arvonnat1@luukku.com
Parasta on voipulla (ei siis voisilmäpulla), niitä harvoin enää mistään saa.
VastaaPoistaItse en osaa tehdä mutta ystävä osaa ja tuo usein lämpimäisiä,hetkessä kaikki on syöty.
tvoitto@gmail.com
Tuore voisilmäpulla maistuu aina!
VastaaPoistaRahkapullat on lemppareita! :) Ja ystävä leipoo niistä parhaat.
VastaaPoistammyheartishere@gmail.com
Korvapuustit on parhaita. Salli.moilanen36@gmail.com
VastaaPoistaVoipulla!!! (ei silmäpulla) c: Ja fariinipullat!
VastaaPoistanelli.melanen@gmail.com
Rahkapullia!
VastaaPoistamarvu954(at)hotmail.com
Suosikkini on hillopitko. Mitään erityistä kahvilasuosikkia ei ole.
VastaaPoista-minttu47-
minttu47@gmail.com
Sahramipitko valkosuklaalla :)
VastaaPoistajolannian@gmail.com
Mukaan! Kyllä korvapuusti on paras!. <3 hippohiiri @ gmail.com
VastaaPoistaOsallistun arvontaan. Toivossa elelen että kirjan avulla oppisin leipomaan (hyvää) pullaa.
VastaaPoistaParikkalan Pika-Pullan kristallipulla on ehdoton suosikkini.
T. Ninna
nyssetulee(at)luukku.com
Tykkään eniten rahkapullista. Petra´s Cafe on suosikkini.
VastaaPoistaHiisukas (hiisukas(at)gmail.com)