perjantai 4. syyskuuta 2015

Muilla mailla: Ahvenanmaan ravintoloita ja kahviloita

Olimme elokuun alussa reissussa Ahvenanmaalla, ja tässä vielä ruokatärppejä saarelta. Ahvenanmaa hiljenee näin syksyllä, joten kannattaa tarkistaa kahviloiden ja ravintoloiden aukioloajat turistisesongin ulkopuolella. Moni pikkupaikka sulkee talveksi, mutta voi vielä hyvinkin olla auki sadonkorjuu-viikonloppuna, eli Skördefestien aikaan 18-19.9.  Varmasti aika mukava ja tapahtumarikas viikonloppu, tekispä mieli lähteä katsomaan. Mutta tässä ruokavinkkejä ensikesääkin varten. Ahvenanmaa on kyllä hieno lomakohde, suosittelemme! Ensimmäisen postauksen Ahvenanmaasta pääset lukemaan tästä.


Idyllisiä kahviloita:

Maarianhaminan pienestä keskustasta löytyy parikin kivan näköistä, vanhassa puutalossa sijaitsevaa kahvilaa. Me kävimme Bagarstugan Cafe & Vinissä, joka sijaitsee aivan Maarianhaminan ytimessä. Bagarstugan on tunnelmallinen kakkukahvila, vitriinissä notkui toinen toistaan herkullisemman näköisiä kakkuja. Koska meillä oli "suuri" Ålands pannkaka - vetailu/testi menossa, maistoimme myös täällä tuota nimikko pannaria. Pannari oli ihan jees, mutta kannattaa ehdottomasti maistaa myös kakkuja.



Stickstugan, Maarianhaminasta noin 10km etelään on sopiva pyöräretken kohde jos majapaikka on juuri Maarianhaminassa. Pyöräillä tosin pitää autotien reunassa, mutta tie ei ole vilkas ja maisemat nätit. Stuganilla myydään nimensä mukaan kaikkea neulottua, sukkaa, paitaa ja pipoa, sekä  kahvilan puolella kakkuja ja baakelsseja. Leivoskahvit nautittiin pihamaalla. Kladdkaka-pohja ja vadelmamousse, ja toisessessa After Eight-mousse. Nämä olivat törkyhyviä! Herkku, joka taltuttaa makeanhimon hetkeksi. Mmm-m!




Getan kunnassa, vanhassa kyläkoulussa on ihastuttava Pettas luomuleipomo ja kahvila. Kaffet nautitaan puutarhassa, ja täällä söimme ehdottomasti parhaimman makuisen pannkakan. Pannari oli tehty piirakkamuotoon ja oli maukas ja mehevä ja tarjottiin lämpimänä jäätelöpallon ja vadelmakastikkeen kanssa. Pettaksesta voi suolaisten ja makeiden piirakoiden lisäksi ostaa luomuleipää kotiin vietäväksi, sekä käsityötuotteita oli myös myytävänä. Getaberget on aika must nähtävyys Ahvenanmaata kierrettäessä, mutta ihaile vain maisemia ja jätä pannarikahvit (kylmä littana pala, not good) täällä välistä ja jatka matkaa vielä hiukan eteenpäin Finnöseen ja Pettakseen. Et pety!



Marskogens lamm - on lammastila Ahvenanmaan maaseudun keskellä, Svartsmarassa, jossa toimii pieni ulko-kesäkaffela, pieni kästityöpuoti ja lihapuoti samassa.  Jos on hyvä tuuri niin lampaita pääsee taputtelemaan, sillä aitaukset ovat ihan kahvila rakennuksen vieressä. Suklaakakku saa peukkua. Idyllinen paikka tämäkin.




Ravintoloita Ahvenanmaalla:

Smakbyn on varmasti Ahvenamaan kuuluisin ravintola. Ravintolaa luotsaa Strömsöstä tuttu julkkiskokki Michael Björklund. Smakbyn sijaitsee lähellä Kastelholman linnaa. Ravintola on sisältä kuin moderni korkeakattoinen latorakennus. Modernilta navetalta hieman näyttää myös ulkoapäin. Hyvin kuitenkin ihmisiä oli illastamassa suuressa salissa, joten paikka ei tuntunut niin kolkolta vaikka suuri olikin. Söimme alkuun kalatartarin, joka oli mieletön herkku! Pääruoaksi otimme, myös superhyvän, lammas annoksen, Ahvenanmaalla kun ollaan. Jälkkäri-brylee oli sitä mitä pitikin ja vadelmasorbee oli aidon maukas, joten annamme peukkua ravintolalle. Vaikka sellainen mysigt-tunnelma uupui niin ruoka pelasi. Smakbyssä toimii myös oma tislaamo, ja Smakbyn puodista voi ostaa paikallisia ruokatuotteita.








Stallhagenin panimolla kävimme lounaalla ja tietysti myös maistelimme paikalliset tuopposet. Hanasta valutetulla pienellä oli hintaa jotakin 6-7 euroa ja hyvä ja raikas lounas 10 euroa. Pienestä puodista sai ostettua tuliaisoluet matkaan.



Maarianhaminassa päädyimme illastamaan ÅSS:lle eli Ahvenanmaan purjehdusseuran paviljonkiin. Mikäs siinä iltaauringossa syödä terassilla ja samalla seurata purjehtijoiden touhuja. Ruoka oli oikein hyvää. Ahvenannos ja ylikypsäpossu katosivat lautasiltamme. Ja ikinä näin hyvää tankoparsaa ei ole tullut syötyä, ja kas Ahvenanmaalta se olikin kotoisin.






5 kommenttia:

  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Olet näköjään löytänyt kaikki hyvät ruokapaikat täältä Ahvenanmaalta. Kaikissa muissa olenkin käynyt, mutta en Pettaksessa. Pitääpä sinne vielä joskus pistäytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Tykästyimme kovin Ahvenanmaan fiilikseen ja tunnelmaan ja kivoja ruokapaikkoja ja ihania kahviloita tosiaan löytyy :)

      Poista
  3. Muutama hyvä uusi vinkki tuli täältä poimittua jos/kun Ahvenanmaa kutsuu taas ensi kesänä. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva juttu, että löytyi teille uutta! Ahvenanmaa kyllä houkuttelee käymään uudestaan, ja b&b Björnehufvudiin on päästävä ehdottomasti vielä joskus!

      Poista