maanantai 7. syyskuuta 2015

Tehtiin ite: Focaccian tekoa yleiskoneella

Surrur! Täällä ollaan pyöritelty focacciaa yleiskoneen voimalla. Yleiskone on ihan uusi juttu keittiössäni, joten nyt testailen mihin kaikkeen tämmönen aparaatti oikein taipuukaan omassa käytössä. Focaccia on yksi lemppari suolainen pala, mutta taikinan vaivaamien käsin on jokseenkin työlästä. Nyt kun sain testattavaksi Boschin MUM52120 yleiskoneen, oli heti selvää, mikä resepti pääsi ensiksi kokeiluun. Ainekset koneen kulhoon, ja kulho kiinni koneeseen. Ja kyllä, oli tosi iisiä antaa koneen vain pöristä itsekseen se reilu viitisen minuuttia. Siinä olis hyvin aikaa vaikka kahvakuulatreenille :D


Tämän Boschin yleiskoneen mukana tuli 3,9 litraisen kulhon ja kolmen erilaisen vatkaimen lisäksi raastinlevyt ja blenderi. Voi olla ihan näppärä juttu käyttää tällä tuota blenderiä, yksi laite vähemmän siis kaapissa. Koska tämä on ensimmäinen kerta kun yleiskonetta kokeilin, on vaikea verrata tehoja muihin koneisiin. Yllättävän hiljainen surina ainakin kävi vaikka kovaa kyytiä sai taikina. Onneksi tässä on muuten imukupit pohjassa, muuten kovimmalla vauhdilla olisi varmasti kone lähtenyt liitoon. Simppeli ja nätti ulkonäkö, mutta valkoinen ja muovinen lookki on kyllä vähän tavallisen näköinen. Jos siis ulkonäöllä on väliä. Kone on selkeästi tarkoitettu pienelle perheelle, sillä mitään isoja taikinamääriä ei tuohon vajaan neljän litran kulhoon taida mahtua kohoamaan. Testaukset jatkuu...


Niin ja se Focaccia, ohje on napattu Ruokatorstai leipoo -kirjasta. Kirja on ollut kirjastosta lainassa jo parikin kertaa, koska tässä on kirja, josta haluaisi leipoa kaiken. Nyt se tuli omaksi synttärilahjana. Kiitos äidille!

Kahden maun Focaccia n. 30x40cm kokoiseen vuokaan

4dl vettä
1/2 pakettia tuorehiivaa
2tl sokeria
1-1,5tl suolaa
1,5dl oliiviöljyä
5dl vehnäjauhoja
3dl durumvehnäjauhoja

Täytteet:
Pieni luomuappelsiini
Pieni punasipuli
Rasia miniluumutomaatteja / kirsikkatomaatteja
1/2 pötköä vuohenjuustoa
tuoretta rosmariinia
noin 1rkl hiutalesuolaa
reilusti oliiviöljyä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva veteen. Sekoita joukkoon sokeri, suola ja oliiviöljy. Lisää jauhot. Vaivaa taikinaa koneella noin 5 minuuttia (käsin 10 minuuttia). Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota noin tunnin ajan.

Pese appelsiini hyvin ja viipaloi paloiksi kuorineen (kuoret voi myös poistaa jos niin haluaa). Leikkaa punasipuli ohuiksi viipaleiksi tai renkaiksi. Halkaise kirsikkatomaatit ja pilko vuohenjuusto puolikuun muotoisiksi viipaleiksi.

Levitä leivinpaperi uunipellille ja voitele paperi oliiviöljyllä. Painele taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi. Sivele päälle reilusti oliiviöljyä pullasudilla. Levitä toiselle puolelle taikinaa appelsiinipalat ja punasipuliviipaleet. Toiselle puolelle tomaatit ja vuohenjuustopalat. Lisää molemmille puolille rosmariinia. Painele täytteet syvälle taikinaan. Kohota noin 30 minuuttia liinan alla. Lämmitä uuni 250C asteeseen. Ripottele kohonneen taikinan päälle hiutalesuola. Laita pelti uuniin ja laske lämpötila heti 200C asteeseen. Paista noin 20-30 minuuttia kunnes pinnalla on kaunis ruskea väri.




Sponsoroitu: Yhteistyössä Boschin kanssa

2 kommenttia:

  1. Aah, focaccia on niin ihanaa! Ja yleiskone on ihan must taikinan teossa.

    VastaaPoista