maanantai 31. elokuuta 2015

Tehtiin ite: Mehua herukanlehdistä eli Louhisaaren juoma

Ihana raikas, kesäinen juoma syntyy mustaherukan lehdistä. Vanha mökkiherukkapensas ei enää tuota kovinkaan paljon marjoja, mutta lehtisato talteen ja mehuhommiin! Herukanlehtimehua kutsutaan myös Louhisaaren juomaksi, Louhisaaren kartanon mukaan, joka siis on Mannerheimin syntymäkoti. Herukanlehtijuomaa voi tehdä sitruunahapolla tai hiivalla ja sitruunanmehulla ja -kuoriraasteella (joka on se alkuperäinen tapa). Apteekista saatavalla sitruunahapolla mehu oli helppo tehdä, ja onnistui hyvin.

Louhisaaren kartano on muuten oikein kaunis pihapiireineen, ja on ainakin kesäisin avoinna kävijöille. Kannattaa poiketa vaikkapa saaristo rengasreitillä, niin kuin me teimme pari kesää sitten. Sijaitsee siis mantereella, Turusta matkaa noin puoli tuntia.Herukanlehti juoma

reilu 2 litraa mustaherukan lehtiä
4 litraa vettä
25g sitruunahappoa
500g sokeria

Huuhtele herukanlehdet ja asettele lehdet isoon kattilaan, kaada sitruunahappo lehtien sekaan. Kaada kiehuva vesi herukanlehtien päälle ja sekoita. Anna mehun levätä kattilassa yön yli. Siivilöi mehusta lehdet pois, kiehauta, ja lisää sokeri. Anna hiukan jäähtyä ja pullota ja säilytä jääkaapissa. Laimenna tarvittaessa.
2 kommenttia:

  1. Tämä on niin hyvää juomaa! En ole koskaan kokeillut sitruunahapolla vaan tehnyt juoman aina hiivalla. Pitäisi testata tätäkin tapaa. Olet ottanut todella kauniit ja raikkaat kuvat!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Sitruunahapolla on ainakin tosi helppo tehdä juoma, täytyy itse tehdä joskus tuolla "simamenetelmällä" niin voi verrata makuja.

    VastaaPoista