keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Tehtiin ite: Bruschettat

Maukkaat kesäbruschettat! Helppoa, kaunista ja kivaa tarjottavaa.Osallistumme näillä bruschettoilla Hartwallin järkkäämään Happy Joe Organic- reseptikisaan. Kisa polkaistiin käyntiin pari viikkoa sitten Hartwallin tilaisuudessa Ravintola Lungbergissä, jossa saimme kulautella uutta Happy Joe -luomuomenasiideriä ja mutustella villiyrttien käytöstä tunnetun Sami Tallbergin loihtimaa kanaa. Voi ei! Tai siis kanahan oli taivaallista, mutta meillä kun oli kisaideana valmistaa siiderissä haudutettuja kanankoipia! Oman siiderikanaversion valmistimme kyllä tässä yhtenä viikonloppuna, siitä postaus myöhemmin. Vaikka meidän kanaresepti ei aivan sama ollutkaan kuin Tallbergin, niin halusimme jotain muuta kisareseptiksi. Luimme siis vielä kerran kisaohjeet lävitse...

Kisassa tarkoituksena oli kehitellä mahdollisimman yksinkertainen resepti, joka saa onnelliselle tuulelle ja sopii hyvin nautittavaksi omppusiiderin kanssa. Nämä ohjenuorana kutsuimme pienen kaverijoukon kylään, törkkäsimme juomat käteen ja tuuppasimme heidät istumaan aurinkoon parvekeelle, sopivalla volalla musiikkia ilmaan ja vadilliset bruchettoja eteen. Tarvitseeko sitä muuta hauskaan kesäiltaan kuin letkeää seuraa, rentoa ruokaa ja juomaa ja sitä lämmittävää aurinkoa? Ei, ainut mokaus voi olla bruschettojen loppuminen, mutta tämäkin kääntyy voitoksi kun vieraat alkavat käydä kilpailua siitä, kuka saa olla keittiöapulaisena :D Bruschettojen valmistus on helppoa yhteistä tekemistä, missä ei tarvitse pingottaa, ja sitäpaitsi välillä ne parhaat bileet on keittiön puolella ;)


Alkuperäinen tarkoitus oli käyttää bruschettoissa nuoria voikukanlehtiä tai muuta luonnosta suuhunpantavaa vihreää, villiyrttimies Samin innoittamana. Meni kuitenkin kaupunkilaisilla pupu pöksyyn. Neiti tutki epäilevästi nahkealehtisiä ja hiekkapölyisiä voikukkia lähinurkilla, jäivät poimimatta vaikka eivät ne edes ihan tienvieressä kasvaneetkaan. Jotenkin tämä Kehä I:sen humina latistaa kaupunkilaisen villiyrttimetsästystä.  Päädyimme siis käyttämään näissä kesäillan bruschettoissa kaupan villirucolaa. Illan hitiksi nousseita kalkkuna-bruschettoja olemme suunniteleet mökkijuhannuksen yöpaloiksi, jolloin on tarkoitus poimia taatusti puhtaammat villiyrtit ja voikukanlehdet bruschettojen täytteeksi. Onkin mielenkiintoista kokeilla miten erilaiselta nämä sitten maistuvatkaan!


Kalkkuna-feta-mango-bruschetta

- patonkia
- villirucolaa tai oikeaa villiyrttiä kuten nuoria voikukanlehtiä
- ohutta kalkkunaleikettä
- kypsä mango
- feta-juustoa
- oliiviöljyä
- valkosipulinkynsi
- pippuria

Leikkaa patongista n. 1cm paksuja viipaleita hieman vinottain, jotta saat kauniin näköisiä leipäsiä. Paista leivät oliiviöljyssä pannulla rapeiksi, tai mökkiolosuhteissa tietenkin grillissä jälkilämpöä hyödyntäen. Hiero paistetun leivän pintaan puolikasta valkosipulinkynttä, jotta leipään tarttuu sopiva valkosipulin maku. Aloita kokoaminen huuhdotuilla voikukanlehdillä tai villirucolalla. Asettele sitten leipäpalalle puolikas kalkkunaleikkeleen viipale, pala tai kaksi tuoreesta mangosta ja murustele päälle fetajuustoa. Rouhaise pippuria oman maun mukaan. Nauti vielä kun leipä on lämmintä.


Marja-bruschetta

- patonkia
- villirucolaa tai oikeaa villiyrttiä kuten nuoria voikukanlehtiä
- ricotta-juustoa
- marjoja
- juoksevaa hunajaa

Leikkaa patongista n. 1cm paksuja viipaleita hieman vinottain, jotta saat kauniin näköisiä leipäsiä. Aloita leivän kokoaminen huuhdotuilla voikukanlehdillä tai villirucolalla. Sipaise päälle ricottaa ja asettele marjat päälle. Valuta juokseva hunaja bruschettan päälle ja nosta jääkaappiin hetkeksi.Ykkösherkuksi nousi suolainen kalkkuna-bruschetta, ainesten yhdistelmä toimi vieraiden ja isäntien mielestä loistavasti yhteen, hyvä me! :D Makea marjabruchetta oli myös hyvä, rucolaa kannattaa laittaa kohtuudella jottei sen maku lyö läpi. Laitoimme vielä ohuita sipulinvarsirenkuloita, nehän kun ovat nyt parhaimmillaan ja sopivat melkeimpä mihin vain :) .
4 kommenttia:

 1. Kuulostaa herkulliselta ja näyttää ihanan kesäiseltä. :) Tekin olitte sitten Happy Joe tapahtumassa. En yhtään osannut bongata teitä muiden joukosta. :)

  VastaaPoista
 2. No eipä mekään bongattu :D Ollaan käyty vielä niin vähän tämmöisissä tapahtumissa, että senkään puolesta ei osaa tunnistaa ihmisiä :)

  VastaaPoista
 3. Ihanan näköisiä bruschettoja. Olen ihan hulluna ricottaan, joten pitääpä testata ainakin tuo marjaversio!

  VastaaPoista
 4. Olemme käyttäneet ricottaa todella harvoin, täytyykin korjata tämä asia pian, jotain reseptintynkää on jo muhimassa...

  VastaaPoista