lauantai 5. syyskuuta 2020

Ite tein: Ranskalainen suklaatorttu

 Tänä vuonna synttärikakuksi tein ranskalaisen suklaatortun. Tämä oli kutkutellut mielessä jo jonkin aikaa, ja kyllä, herkullinen ja melko helppokin oli piiras valmistaa, joten tulen kyllä vielä uudemmankin kerran tätä tekemään.  Matala piiras on tuhti ja suklainen, ja loppukesän marjat, erityisesti viinimarjat, sopivat tämän kanssa nautittuna ihan nappina nenänpäähän. Mustaviinimarjan terttuja tuli vielä lisättyä piiraan päälle kun tämä pääsi vieraille tarjolle, kuvanottohetkellä / kuvaspäivänä oli vaan vattuja tarjolla :D Torttu myös paranee päivä päivältä, kannattaa siis valmistaa edellisenä päivänä, ja koristella tarjolle sitten seuraavana. Mikäli kahvin makua haluaa vain vienosti, käytä vain "vahvaa kahvia" joka tulee kun keittää suhteella 1,5 mitallista muruja / yksi kuppi (1,25dl) vettä. Omaan makuun sopii tuo espresso.


Ohje suklaapiiraaseen on peräisin Ruokatorstai leipoo kirjasta, joka on huippukirja leipurille, ja josta miltei aina haen inspiraatiota kun leivotuttaa. 

Kahvilla maustettu suklaatorttu

Piirasvuoka halk, n. 27cm
Pohja:
100 g kylmää voita
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 kananmuna
2 rkl kylmää vettä

Täyte:
250 g tummaa sulkaata
2 dl kuohukermaa
1dl maitoa
1/d dl espressoa (tai vahvaa kahvia)
2/3 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 kananmunaa

Päälle kaakaojauhetta, kirpsakoita marjoja, ja kylkeen kermavaahtoa.

Tee ensin pohja. Sekoita keskenään kuivat aineet. Nypi joukkoon kylmä voi. Voin voi ensin kuutioida pinemmäksi, jotta työstö käy nopeasti. Sekoita joukkoon kananmuna ja vesi ja muotoile taikinasta pallo ja nosta jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. 

Keitä kahvi. (muista myös nauttia kupillinen :)) Lämmitä uuni 175 asteeseen. Kauli taikina ympyräksi ja nosta piirasvuokaan, huolittele reunat.  Laita pohjan päälle leivinpaperi ja sitten painoksi leivontakuulia tai vaikka herneitä, ja esipaista pohjaa noin 15 minuuttia. 

Täyte: Rouhi suklaa pieneksi ja kuumenna kasarissa kerma, maito ja kahvi lähes kiehuvaksi, poista liedeltä ja sekoita suklaa joukkoon, sekoita koko ajan kunnes suklaa on sulanut. Lisää sokeri ja suola. Riko kananmunat pieneen kulhoon ja sekoita niiden rakenne tasaisesti sekaisin ja lisää sitten täytteeseen hyvin sekoittaen. Kaada sitten täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista noin 15-20 minuuttia. Jäähdytä kakku ja nosta sitten kelmulla peitettynä jääkaappin vetäymään, mielellään yön yli, mutta vähitään pariksi tunniksi.

Koristele kaakaojauheella ja marjoilla tarjoilupäivänä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti