lauantai 22. elokuuta 2020

Ite tein: Paras Focaccia ikinä

Koronakeväänä tuntui että kaikki leipovat leipää tai pullaa vähintään joka toinen päivä, ja hoitivat leipäjuuriaan antaumuksella. Minä, yllätysyllätys en. Tai en tiedä onko enää yllätys ainakaan itselleni, tulen aina villityksiin jälkijunassa :D Mikäköhän nyt syksyllä olisi se juttu...

No vähäsen sentään jauhopusseja rapistin. Mitä keväällä tuli leivottua, oli tietysti Siken aamusämpylät, vaikkevat ne tietenkään maistu siltä kuin siellä ihanimmista ihanimmissa Nami Namastessa, Viron Muhussa. Mutta toinen mitä olen leiponut, on Focaccia, sillä Viimestä murua myöten Saara julkaisi blogissaan niin hyvältä kuuloisen ohjeen specific-vinkkeineen, että tätä oli testattava, ja kyllä! Tällä reseptillä ja nikseillä tulen tulevatkin focacciat leipovani. Jauhoina itse käytin vain "perusjauhoja". Ja Saaran blogiin ja reseptiin vinkkeineen klikkaa tänne


Alla reseptiikka kirjattuna lyhyesti (pieniä omia muokkauksia Saaran reseptiin joka siis tämä.)

Jos haluat illaksi tuoreen leivän, tee taikina heti aikaisin aamulla. Tai jos leivän haluaa lounaaksi, niin valmistele taikina illalla.

Focaccia, 2 kpl pyöreää 20-24cm halk metallivuokaan tehtynä.

4,5 dl haalean lämmintä vettä
1 tl sokeria
8 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
4 tl kuivahiivaa
2 tl suolaa

yhteensä n. 1 ½ dl oliiviöljyä
sormisuolaa

kuivattua (n 2tl) tai tuoretta rosmariinia 
pieni rasia kirsikkatomaatteja


Sekoita vesi, sokeri, jauhot, kuivahiiva ja suola taikinaksi.  Älä vaivaa. Taikina jää löysähköksi.

Valele kulho öljyllä ja siirrä taikina siihen ja peitä tuorekelmulla, tai kertakäyttösuihkumyssyllä (ne on käteviä ;) ). Taikina saa olla huoneenlämmössä kohoamassa 8-12tuntia. Jos pitempään niin laita jääkaappin ja kohota pari viimeistä tuntia huoneenlämmössä.

Kun taikina on kohonnut, niin öljyä sormet kevyesti ja “taittele” taikina pari kertaa kohotuskulhossaan. Eli ota yhdestä reunasta kiinni, ja taita toista puolta/reunaa kohti. Taikina ei taitu kaksinkerroin, mutta tämä tuo siihen elastisuutta. Käännä taikinakulho 90 astetta ja taittele taas tämä reuna vastakkaista reunaa kohti. Toista jokaiselta neljältä “reunalta” taittelu.

Ota esiin kaksi 20-24 cm halk pyöreää metallista vuokaa (onnistuu myös jos paistaa toisen leivän myöhemmin ja antaa puolet taikinasta "levätä" jääkaapissa.). Kaada vuokien pohjalle ja reunoille ohuelti oliiviöljyä. Nosta taikina öljytyin sormin vuokaan. Painele  taikina kevyesti vuokaan,  niin että se peittää vuoan pohjan. 
Lorauta ja levitä tasaisesti focaccian päälle vielä vähän oliiviöljyä ja painele sormilla koloja joihin öljy uppoaa. Kohota vielä uudestaan liinalla peiteltynä 1-2 tuntia.
Toisen kohottamisen jälkeen painele focaccian pintaan koloja, ja asettele koloihin puolikkaita kirsikkatomaatteja.  Ripottele päälle sormisuolaa ja rosmariiniä.  
Paista uunissa, 275 asteessa noin 15-20 minuuttia keskitasolla tasalämmöllä.
Heti paiston jälkeen sivele vielä kertaalleen oliiviöljyllä.
Focaccia on valmista tarjottavaksi n. 15 minuutin jäähtymisen jälkeen. 


Omana huomiona lisään, että yksi olellinen asia on tuo vuoka missä focaccian paistaa, Huomasin että ainakin omia irtopohjavuokia perempi on metallinen perus "vanhanajan" saumaton kakkuvuoka. Sillä irtopohjavuoan saumoista pääsi tippumaan öljyä, joka sitten paloi uuninpohjaan kiinni... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti