torstai 5. toukokuuta 2016

Ite tein: Vihreä voileipäkakku

Kevään kuumin juhlakausi on käsillä. Siksipä haastoin itseni voileipäkakulla, sellasia en ikinä ole tehnyt ja todella vähän maistellutkin. Jotain perinteistä poikkeavaa oli haussa ja kun näin ruotsalaisen jukkiskokki Tina Nordströmin vihreäkuorisen voileipäkakkukuvan, niin tiesin löytäneeni juuri sopivan inspisksen itselleni voileipäkakkuiluun. Tässä kakussa on täytteenä savulohta, kananmunahakkelusta ja raejuustoa, ja kuorrutte on avocado-hernepyrettä. Muista tehdä voileipäkakut aina edellisenä päivänä maustumaan ja mehevöitymään jääkaappin, ja koristaa ja kuorruttaa vasta tarjoilupäivänä. Vielä siis ehtii vaikka äitienpäiväksi!


Vihreä voileipäkakku (n. 16-18 hengelle)

700g ruispaahtoleipää
sitruunamehua ja / tai maitoa kostukkeeksi

Savulohitäyte:
100g Creme fraiche -ranskankermaa
350g savulohta

Kananmunatäyte:
6 kovaksi keitettyä kananmunaa karkeasti muserrettuna
200g raejuustoa
1/2 nippu ruohsipulisilppua

+ leipäkerroksen voiteluun n. 50g Creme fraichea

kuorrute:
3 kypsää avocadoa
200g kohmeisia pakasteherneitä
1/2tl suolaa

koristelu:
100g savulohta
1/2 sitruuna
1-2 keitettyä kanamunaa
ruohosipulia
tilliä

Aloita voileipäkakun teko sekoittamalla täytteet omiin kulhoihinsa ja aloita sitten itse voileipäkakun kokoaminen. Asettele kuusi paahtoleipäviipaletta suorakaiteen muotoon kakun pohjaksi suoraan tarjoilulautaselle tai leivinpaperin päälle. Kostuta leipäpalat sitruunamehulla (n.2-3rkl per kerros, tai jos tykkäät kosteasta kakusta käytä vielä lisäksi maitoa kostukkeena) ja levitä savulohitäyte tasaiseksi kerrokseksi leipien päälle. Lisää kerros leipiä ja kostuta leivät. Levitä leipien päälle ohut kerros creme fraichea ja levitä sitten munatäyte. Peitä taas leipäkerroksella ja kostuta. Nosta kakku tässä vaiheessa jääkaappiin maustumaan (mielellään yön yli).
Valmista kuorrute. Paloittele avokado kapeahkoon ja korkeaan kulhoon ja kaada herneet kulhoon. Aja sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi ja mausta ripauksella suolaa. Kuorruta sitten kakku vihreällä tahnalla ja aloita koristeleminen mielesi ja mielikuvituksesi mukaan. Käytä koristeina savulohiviipaleita, kananmuna- ja sitruunalohkoja, ruohosipulia ja tilliä. Myös avocadolohkot, mäti tai syötävät pikkukukat ja yrtit sopivat kakun päälle. Kuorrute sekä koristelu kannattaa tehdä vasta seuraavana päivänä, jotta kakku on kauneimmillaan tarjoiluhetkenä.




3 kommenttia:

  1. Nyt on kyllä toinen toistaan ihanampia voileipäkakkuja lehdissä ja blogeissa. Ihan mahtavaa, että ne ovat tehneet paluun ja tykkään näistä modernin raikkaista versioista ja huolettomasta koristelusta. Avokado-hernepyree on hieno idea kuorrutukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Kevät on selkeästi voileipäkakkujen the sesonki. :)

      Poista
  2. Wau, onpas komea! Varmasti kerää katseita ja ihasteluja kahvipöydässä. :P

    VastaaPoista