perjantai 27. helmikuuta 2015

Tehtiin ite: Luumu-jauhelihatäytetyt munakoisot

Kuivamuonakaapin vakiovarustukseen kuuluu meillä aina pussi kuivattuja luumuja. Luumuja on helppo napsia yllättävään makeanhimoon, mutta kyllähän kuivattuja luumuja voi käyttää ihan ruoanlaitossakin. Luumukiisselit tietysti jouluisin, ja muutaman kerran lihapataankin on tullut heitettyä luumuja. Nyt kokeilimme luumuja tomaattisen jauhelihakastikkeen joukossa ja munakoison täytteenä. Kastikkeessa makeiden luumujen vastapainona on suolaista soijakastiketta, tölkillinen kirsikkatomaatteja, tuoreita yrttejä ja punaviiniä. Hyvän soosin sai näillä aikaiseksi. Seuraavana päivänä söimme tätä vielä pastakastikkeena, ja melkeinpä oli parempaa uudelleen pannulla lämmitettynä.



Jauheliha-luumutäytteiset munakoisot (6 munakoison puolikasta)

3 munakoisoa
400g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2rkl oliiviöljyä
1tlk kirsikkatomaatteja
0,5dl vettä
1-1,5dl punaviiniä
150g kuivattuja luumuja
3rkl soijakastiketta
tuoretta basilikaa muutama rehevä oksa

Koverra munakoisot ja kuutioi koverrettu sisus paloiksi. Ripottele munakoisoille hiukan suolaa, ja taputtele hetken päästä kuivaksi siitä irronneesta nesteestä. Pilko sipulit ja halkaise kuivatut luumut. Kuullota paistinpannulla tai kasarissa öljyssä sipulit, lisää jauheliha ja anna lihan kypsyä. Lisää sitten munakoisopalat, tölkillinen kirsikkatomaatteja, punaviini, soijakastike ja halkaistut kuivatut luumut pannulle. Anna kastikkeen porista 15 minuuttia hiljaisella lämmöllä. Lisää sitten silputut basilkanlehdet kastikkeeseen. Täytä koverretut munakoisot kastikkeella, lorauta ripaus oliiviöljyä päälle ja paista munakoisoja noin 15-20 minuuttia 200 asteisessa uunissa tai kunnes munakoisot ovat napakan kypsiä. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kanssa.





tiistai 24. helmikuuta 2015

Kööpenhaminassa aamiaisella, 3 tärppiä

Taannoisella Köpiksen matkalla otimme hotellin keskustan ja Nørrebron välimaastosta, sillä halusimme keskustapyörimisen lisäksi tutkailla tuota ennestään tuntematonta ja nyt niin hip Nørrebron kaupunginosaa. Ja kyllähän sieltä suunnalta kivoja pikkuputiikkeja ja rafloja löytyykin, mukavia katuja käveltäväksi ja kaunis suuri kirkkomaa josta H.C. Andersenin hautakivikin tuli bongattua. Tässä pari oivaa aamisvinkkiä tuolta Nørrebron suunnalta.




Olisipa oman kotimatkan varrella leipomo kuin Nordisk Brødhus, saisi meistä vakkariasiakkaat heti! Nordisk Brødhus sijaitsee siis Nørrebrossa, Tivolilta kävelymatkaa tulee noin 3 kilometriä. Lähempää vähemmän :) Saavuimme siinä ennen puoli kymppiä leipomolle ja saimme tokaviimeisen pöydän rujosta, mitä ilmeisimmin tarkoituksella ja harkitusti "rahat loppuivat ennenkuin ehdimme aloittaa remontin" näyttävältä pienestä kahvisalista. Iso ja päheä leipäuuni oli sijoitettu paraatipaikalle keskelle leipomoa, ja koko ajan sinne tyrkättiin taikinaa ja upeat tuoksut vaeltelivat nenänpäähän. Moni oli tullut leipomoon pitkälle aamiaiselle kaverin kanssa, osa näpytteli Macbookejansa hopeisissa tennareissa tai turkisliivi ja pipo päässä. Semmoset on siis nyt kuuminta hottia. Ovi kävi tiuhaan ja asiakkita kävi kurkimassa vapaata pöytää tai tyytyivät ottamaan leipomuksia mukaansa. Me tilasimme aamiaislautasen ja myslijugurttiannoksen sekä kaffet. Latte oli ihan maailman parasta pehmeänä ja kermaisena. Leivät ja leipomukset maukkaita ja granola herkullista. Sopivan kokoinen aamiaislautanen mehulla maksoi noin 14 euroa ja myslijugurttiannos noin 6 euroa. Iltaisin paikka muuttu ravintolaksi ja tarjoaa simppeliä kotiruokaa.






Lähempänä Köpiksen keskustaa sijaitsee Cafe Lillebror. Lillebror on ollut auki vasta alle puoli vuotta, mutta pieni kaffila oli lauantai-aamuna hetkessä täynnä nälkäisiä aamuvirkkuja. Lillebror on samojen jamppojen kuin ravintola Bror, jossa kävimme mainiolla illallisella toisena iltana, tästä lisää siis myöhemmin. Lillebror on myös auki koko päivän ja iltaisin sieltä saa pientä simppeliä syötävää viinlilasillisen seuraksi. Veljekset sijaitsevat samalla kadulla, ja siinä välissä olikin veikeästi hotellimme (Joka muuten oli Hotelli SP34, ihan ok hotelli, jolta kuitenkin odotimme hiukan enemmän. Meille sattui kiva ullakkohuone, tosin kylppäri oli nuhjuinen ja kulunut, vastoin kuin muu sisustus...).

Cafe Lillebrorista saa tilata ja myös ostaa mukaan erilaisia leipiä täytteillä, pullia ja muuta makeaa, myslijugurttia, ja olipa listalla myös viskipuuroa. Naapuripöytä tilasikin puurot, jotka pöydässä sytytettiin sytkärillä palamaan... Viskin makua emme kuitenkaan kaivanneet aamutuimaan joten jäi meiltä tämä jännyys kokematta, jälkikäteen mietiyttynä olisihan sitä tietenkin pitänyt testata, viskipuuroa, camoon! Sen sijaan starttasimme aamun munakokkelileivillä ja pekonisämpylällä sekä cappucinoilla. Näistä sai energiaa myöhäiseen lounaaseen asti joka nautittiin läheisillä Trovehallerneilla, eli siis ruokahalleilla. Ruokahallit kannattaa laittaa köpisnähtävyyksien listalle. Herkkuja notkuvat tiskit, lihat, juustot, leivonnaiset, smörrebrödit, sekä tuoreet kalat ja merenelävät saavat kuolan valumaan suupilestä. Halleilla voi siis nauttia vaikkapa nopsan lounaan tai perinteisesti ostaa mukaan.




Yksi nyt kovin trendikäs ruoka on myös nostettava tähän postaukseen. Nimittäin puuro ja Köpiksen oma puuroravintola Grød, joita on jo itseasiassa kolme. Alkuperäinen pikkuinen Grød on pelkästään puuroja tarjoava ravintola Nørrebrossa. Puuroja saa niin aamulla, lounasaikaan kuin illalla ja menusta löytyy muutakin kuin perinteistä kaurapuuroa voisilmällä. Lounaaksi voi nauttia esimerkiksi risottoa ja muita riisipohjaisia puuroja ruokaisilla täytteillä kuten kanalla ja vihanneksilla. On maissipuuroa, linssipuuroa, spelttipuuroa ja hiutaleita voi ostaa myös mukaan. Annoskoko on reilu ja nälkä lähtee helposti. Istumapaikat laajenevat kadulle kunhan kevät koittaa taas. Samalla pikkukadulla Grødin kanssa sijaitsee hirmu monta muutakin foodielle sopivaa kohdetta: Esimerkiksi huippuravintolat Relae ja Manfreds & Vin, Meyers Bageri -leipomo, Karamelleriet -pieni karkkipuoti/tehdas, ja nurkan takaa saa myös paikallista olutta Mikkeller&friends - baarista. Lisäksi kadulla on pieniä käsityöläis- ja designpuoteja joihin kannattaa piipahtaa tekemään kivoja löytöjä. Sen voimme tämän käynnin jälkeen todeta, että hyvä ruoka ei kyllä lopu Köpiksestä, aina nurkan takaa löytyy lisää!



perjantai 20. helmikuuta 2015

Tehtiin ite: Suklaa-banaani cupcaket

Suklaamuffinssihimotukseen auttaa vain suklaamuffinssi! Tällä kertaa piti kokeilla laittaa myös banaania tuohon taikinaan, ja kyllä, banaani teki suklaamuffinsseista vieläkin paremmat muffinssit! Mikä muuten onkaan muffinssin ja cupcaken ero? Kakkumainen kuorrus? Nämä olkoon cupcakeseja suklaisine kuorrutteineen.


8kpl Suklaa-banaani cupcakeja

reilu 50g voita
100g suklaata
2,5dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
1rkl tummaa kaakaojauhetta
1 muna
1dl ruokosokeria
1 kypsä banaani

Sulata voi ja anna sen jäähyä. Leikkaa suklaa pieniksi paloiksi. Sekoita pienessä kulhossa vehnäjauhoihin leivinjauhe, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Vatkaa sähkövatkaimella muna ja sokerit vaahdoksi isossa kulhossa ja lisää banaani paloiteltuna. Vatkaa niin että banaani sekoittuu hyvin massaan. Siivilöi sitten jauhoseoksesta puolet muna-sokeri-banaanimassaan ja lisää sitten voisula. Lisää loput jauhot ja sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi suklaapalat ja sekoita. Nostele taikina muffinssimuotteihin ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kuorrute:
100g tuorejuustoa
n.75g suklaata
0,5-1dl tomusokeria

Vatkaa tuorejuusto notkeaksi ja lisää siihen sulatettu ja jäähtynyt suklaa. Sekoita joukkoon tomusokeri. Notkistaa voi maitotilkalla ja tuorejuuston ja tomusokerin määrällä taas paksuntaa massaa. Lusikoi ja levittele kuorrute muffinssien päälle tai käytä pursotinpussia. On kyllä syntisen hyvää...


sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Muilla mailla: Kööpenhaminassa Boschin kutsumana

Viime viikolla olimme reissussa päheessä ja coolissa Kööpenhaminassa, jota ruokamaailman pääkallopaikasikin tituleerataan. Matkan päätarkotuksena oli tutustua Boschin aivan uudenlaiseen älykkääseen Serie 8 uuniin, ja samalla mittelöidä leikkimielisesti leipomistaidoista pohjoismaisten bloggarikollegoiden kesken. Pidimme vielä pari päivää omaa lomaa, ja hyvistä ravintolalöydöistä kerromme piakkoin lisää. Kyllä se köpis vaan on mahtava ruokakaupunki!





Suomalaisia blogeja oli mukaan matkalle kutsuttu kymmenen. Norjalaisten, ruotsalaisten ja tanskalaistsen joukkueet olivat päämäärältään selkeästi pienempiä, mutta heidän joukosta löytyikin kovaa vastusta, mukana oli nimittäin superkuuluisaa pastellinväristä leipuribloggaajaa Norjasta ja TV-kokki-bloggaria Tanskasta... Wow, kyllä meistä kahdesta tuntui olo aika pieneltä näiden suosittujen ulkkareiden ja huippu suomiblogaajien keskuudessa. Mukana suomidelekaatiossa lisäksi olivat: Siskot kokkaa, Kaikki äitini reseptit, Sillä sipuli, Keltaisessa keittössä, Hellan ja viinilasin välissä, Sivumaku, Jotain maukasta, Hannan soppa ja 365 days with Ida.

Saavuimme keskiviikon illansuussa Köpikseen, ja pian hotellikirjautumisen jälkeen treffasimmekin suomijengin ja lähdimme ryhmänä kohti illallisravintolaa. Nimittäin Boschin väki oli järjestänyt meille yhden varmasti erikoisimmista illalliselämyksistä mitä kukaan oli kokenut tai saattoi odottaa. Koko pohjoismainen reilu 30-päinen bloggariporukka kerääntyi Köpiksen Meatpacking Districtille eli Kødbyenille I'm a Kombo - ravintolaan. Tai ei, paikkaa ei saa kutsua ravintolaksi tuli ensimmäisenä omistajien suusta. I'm a Kombo on juurikin tilaus-"elämysravintola" ja catering-yritys, pääkallopaikka on avoinna siis vain tilauksesta. Ilta tosiaan oli elämyksellinen ja uudenlainen tapa nauttia ruokaa ja minglata tyyppien kanssa. Kombossa söimme niin varastossa, kirjakaupassa, takapihalla tulitynnyreiden äärellä ja keittiössä. Ja ruoka, sekään ei ollut tavanomaisesta päästä. Alku skumpan ja popparisnacksien jälkeen meille tarjottiin liemikuutiot jotka itse sulattelimme mukeissa kiehuvaan veteen joka tuli yllättäen pesualtaan hanasta. Väliin juotiin Mikkeller-panimon olutta ja rouskutettiin kurkkukorkkia ja tartarpiffiä, säilyketölkistä paljastui nuudeli-mustekalasalaatti ja välillä keräännyimme varastoon tavarahyllyjen alle perinteisemmän pataruoan kimppuun. Paistoimme lisäksi tikkupullaa takapihalla talon tarjoamissa toppatakeissa ja puristimme pienestä hammastahnatuubista ankanmaksamoussea uunilämpimiin briosseihin. Kuten arvata saattaa suurin elämys tässä illassa oli tunnelma ja yleisfiilis, se mitä seuraavaksi mahtaa tapahtua, ja mistäköhän kohta syödään, kuin suuret makuelämykset ja menun yhtenäisyys. Hauskaa oli ja ilta jäi takulla kaikkien mieleen. Hienoa, että joku tekee asioita uusin avoimin mielin!









Seuraavana aamuna olikin sitten The Day, eli tutustuminen  Boschin uusiin serie 8 uuneihin ja kakkumaaottelu, joka paljastuikin pullamaaotteluksi. Pullakisan voiton vei Norja yyber herkullisen näköisillä kanelsnurreillaan. Onneksi tuomarimme, Tanskan konditoriaprinssi Nicolaos Stranglas, oli utelias näkemään suomalaisen version kanelipullista ja saimme muotoilla myös korvapuusteja snurrejen lisäksi. Selkeästi muilla pohjoismailla oli pientä etulyöntiasemaa, nehän ovat snurrailleet varmasti koko ikänsä. Saimme Stranglasin snurreohjeet kotiin, joten varmasti kotikyökissä vielä kokeillaan tuota pullien kierittämis ja solmimistekniikkaa.





Sillä aikaa kun pullat paistuivat uusissa älyuuneissa annettiin vielä jälkkäritehtävä joukkueille. Lautaselle piti koota sitruunapiirakka-annos annetuista aineksista (mm. lemon curdia, marenkia, keksimurua, jädeä, marjoja). Tässä kisassa metsäpolkuteemainen annoksemme sijoittui toiseksi isäntämaan viedessä voiton. Hopee ei oo häpee, ainakin jos Ruotsi voitetaan :D





Bosch on todella panostanut uuteen uuniinsa ja sen lanseeraamiseen. Köpiksessä pidettiin koko viikon ajan koulutus- ja esittelytilaisuuksia, niin medialle, myyjille ja muille yhteistyökumppaneille. Bosch on kehitellyt uudet uuninsa helpottamaan erityisesti nykypäivän ihan tavallisen kokkaajan arkea. Sellaisen joka haluaa helposti täydellisen paistin pöytään, ja sellaisen jonka aika on kortilla ja uunin vahtimisen sijaista haluaa käyttää ajan vaikka rauhassa lasten kanssa leikkimiseen. Uutta ovat monipuolinen sensoritekniikka ja ilmaa sekä vasta- että myötäpäivään pyörittävä kiertoilmakojeisto, joka mahdollistaa tasalaatuiset muffinit ja muut riippumatta siitä missä kohdassa peltiä ovatkaan ja kuinka monta peltiä päällekkäin on ladottu. Uunista löytyy myös kolmen pisteen paistolämpömittari, automaattisia ruoanvalmistustoimintoja, mikroaaltouunitoiminto, ja mahdollisuus höyrykypsentämiseen. Samaan aikaan voi uunissa valmistaa koko aterian, esimerkiksi kana ja riisit omissa astioissaan itsekseen. Uunissa on aivan uudenlaista sensoritekniikkaa joka aistii uunin kosteusoloja leivottaessa leipää ja kakkuja, ja mukauttaa lämmön ja ajan sopivaksi. Tiivistetysti homma toimii niin, että kokki valitseen uunin ohjausrenkaan avulla ruokalajin ja muut speksit, ruoka uuniin ja sensorit ryhtyvät töihin. Uuni ilmoittaa kun on valmista ja sammuttaa itse itsensä. Uunin luukkua ei toki saa mennä availemaan kesken kaiken vaan pitäisi luottaa uunin älyyn. Hehe, tämä saattanee olla aika vaikeaa, miten sitä uskaltaisi luottaa koneeseen... Valitettavasti emme päässeet räpläämään itse uunien kanssa sen enempää, mutta homma kuulostaa kyllä kiinnostavalta, ja on varsinkin tekniikkanörtille unelmavehje. Säätöjen opettelua varmasti vaatii, ja mitä monipuolisemmin tykkää kokkailla ja leipoa sitä hyödyllisempi uuni on.  Uskoisimme uunista olevan apua kiireiselle kotikokille ja ihan tavis ruoanlaittajalle siinä missä ruokahifistelijällekkin.

Kiitokset vielä Boschille mahtavasti järjestetystä tilaisuudesta ja kiitos myös meitä suomalaisia luotsannelle Cocommsin Jonille! Tack!


torstai 12. helmikuuta 2015

Tehtiin ite: Vietnamilaiset kevätrullat

Tammikuun ensimmäisenä (hups!) kokeiltiin jotain ihan uutta, nimittäin rullia. Vietnamilaisiksi kevätrulliksi (tai kesä) näitä kylmiä sormisyötäviä yleisesti kutsutaan. Rullittelu vaatii hiukan sorminäppäryyttä ja väkräämistä, mutta on itseasiassa oiken leppoisaa puuhaa, sopisi muuten hyvin kaveriporukan yhteiseksi illanvietoksi. Winkwink, ystävänpäivä näin kun on ihan nurkan takana.


Vaiheita on monia, mutta kaikki helppoja ja nopeita. Ensin pikotaan kasvikset, mahdolliset lihat/kalat, keitetään nuudelit ja valmistetaan dippikastike. Tuo kastike onkin se tärkein juttu, nimittäin se tuo maun. Kasviksissa voi käyttää omaa mielikuvitusta, ainakin rapeaa salaattia tarvitaan, sitten vaikka, avocadoa, kurkkua, porkkanaa, retiisiä, korianteria, kevätsipulia... kaikenlaista rouskuvaa. Me piilotimme rulliin vielä isoja katkarapuja ja graavilohta. Näiden aineksien lisäksi jokaiseen rullaan kuuluu pieni kasa riisinuudeleita.



Rullan rakennusmateriaali on läpinäkyvä ohut ja kova pyöreä levy joka siis on riisipaperia. Kastettaessa kuumaan veteen riispaperi lötkistyy sekunneissa, ja näin siihen saa kääräistyä kasvikset sisälle. Rullat täytyy kääriä mahdollisimman tiukkaan, jotta syöminen käy helposti eikä täytteet levähdä pöydälle. Riisipaperi on yllättävän kestävää ja sitkeää, joten melko ronskit otteet saa olla, eikä pienet repeämiset tietenkään makua haittaa. Kasaa täytteet pieneksi keoksi rullan toiselle laidalle, taittele sitten päädyt sisään ja rullaa rullan muotoon. Dippaa, ja sitten vain ääntä kohden.


Tässä miten me valmistimme rullat:

Kastike (riitti hyvin kahdelle):
1/2 limen mehu
1rkl kalakastiketta
1-2 tl soijaa
1rkl ruokosokeria
chiliä ja valkosipulia pienittynä

Dippikastikkeen teimme maistellen joten määrät ovat aika summittaiset. Maistele maistele.


Täytteet:

kurkkua suikaleina
kiinankaalia ja romainesalaattia isoina lehtinä
avocadoa suikaleina
kevätsipulia pilkottuna
porkkanaa ohuina viipaleina
herkkusieniä
chiliä pilkottuna
korianteria
katkarapuja
graavilohiviipaleita

Lisäksi tarvitaan:
Riisinuudeleita (toimi paketin ohjeen mukaisesti ja kypsennä nuudelit. Viilennä nuudelit kymän veden alla. Nyrkkisääntönä: pieni kourallinen valmista nuudelia per rulla)

Riisipaperiarkkeja (toimi paketin ohjeen mukaan, pari sekuntia lämpimässä vedessä ja siirrä ja levittele arkki puhtaalle isolle lautaselle jossa kokoat ja rullaat rullan.)


Valmistimme aika kookkaita rullia ja illanviettosyöminkinä varaisimme näitä noin 3-4 kappaletta per syöjä. Valmista isolle porukalle enemmän kastiketta jotta jokainen saa oman pienen kulhon mihin dippailla. Ehdottomasti kokeillaan vielä rullittelua uudestaankin!


keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Tehtiin ite: 7 puuroreseptiä

Yhteistyössä Indiedaysin ja Elovenan kanssa

Viimeviikolla aloitimme puuroviikon, jonka tarkoituksena oli kehitellä reseptejä eri Elovena puurohiutaleita hyväksikäyttäen. Tässä tulee siis seitsemän helppoa reseptiä, 5 puuroa ja 2 smoothieta puurohiutaleista! Blenderi onkin pörissyt tammikuussa eniten kuin koskaan aikaisemmin, ja monen monta aamiais- ja välipalajuomaa on valmistunut.
Ruoka-aine allergiat hieman rajoittivat meillä tiettyjen tuunakkeiden käyttöä, kuten pähkinät ja jotkut raa'at hedelmät ja kasvikset, mutta kannattaa rohkeasti kokeilla vaikka porkkanamehua smoothieen ja pähkinärouhetta puuron päälle, vaihtoehtoja on, ja paljon!

1: Aloitetaan pehmeällä ja marjaisalla smoothiella, maistuu niin sunnuntain kotibrunssilla kuin tappomaanantain pehmeämpänä aamunaloituksena. ;)


Marjaisa herkkusmoothie (2:lle, tai yksi iso smoothie)

1/2 banaani
3 taatelia (poista kivet)
1,5dl pakastemarjoja (mustikoita ja mansikoita)
n.1dl appelsiinitäysmehua (tai vastapuristettua mehua appelsiinista)
1/2 limen mehu
1dl turkkilaista jugurttia
2,5 rkl Elovena hetki vadelma pikapuurohiutaleita

Kokoa kaikki ainekset blenderiin (tai korkeaan isoon muovimukiin ja surruta sauvasekoittimella) ja pyöräytä soseeksi. Lisää halutessasi tilkka mehua tai jugurttia jotta saat haluamasi paksuuden. Nauti kun juoma on vielä kylmää.



2: Nopea arkipuuro pelastaa aamun! Tällä kertaa tuunattuna kuivatuilla luumuilla ja kanelilla.


Luumu-kaneli pikapuuro (1:lle)

1 pussi Elovena Plus täysjyväkaura & maito annospikapuuro
0,5dl kreikkalaista jugurttia
noin 5 kuivattua luumua pienittynä
kanelia

Valmista annospuuro pakkauksen ohjeen mukaan ja tuunaa luumuilla, jugurtilla ja kaneilla.



3: Puolukkaveteen keitetty puuro on itsessään jo maukas, ja se kruunataan vielä herkullisemmaksi karamellisoiduilla omenoilla ja kookoslastuilla.


Puolukka-omena puuro (2:lle)

2,5dl Elovena Plus kaurahiutaleita & kauraleseitä
6dl vettä
1dl puolukoita
ripaus suolaa
2 pientä omenaa lohkoina
2rkl voita
3rkl ruokosokeria
kanelia
kookoslastuja

Lisää kattilaan puolukat ja vesi ja kiehauta kunnolla. Lisää sitten hiutaleet ja valmista puuro loppuun paketin ohjeiden mukaisesti. Karamellisoi samaan aikaan omenalohkot pannulla. Sulata voi ja lisää siihen sokeri ja anna sokerin sulaa ja hiukan ruskettua. Lisää kaneli ja omenat pannulle, ja väännä liesi miedolle lämmölle. Pyörittele ja anna omenoiden pehmentyä hiukan ja saada väriä. Kokoa puuroannos lautaselle ja viimeistele kookoslastuilla.



4: Hedelmät sopivat marjojen ohella myös smoothien aineksiksi, kokeile talven hittihedelmää persimonia.


Persimon-smoothie (2:lle, tai yksi iso smoothie)

1 kypsä persimon kuorittuna
3 taatelia (poista kivet)
1dl turkkilaista jugurttia
1dl omenatuoremehua
2 jääpalaa
1tl karpalomarjajauhetta (+ ripaus halutessasi koristeeksi)

Kokoa kaikki ainekset blenderiin (tai korkeaan isoon muovimukiin ja surruta sauvasekoittimella) ja pyöräytä tasaiseksi massaksi. Lisää halutessasi tilkka mehua tai jugurttia jotta saat haluamasi paksuuden. Nauti kun juoma on vielä kylmää



5: Joskus käy vaan niin että kiire ja nälkä yllättää työläisen. Silloin pikapuuropussi auttaa.  Nämä Elovena Plus annospuurot ovat riittävän kokoisia annoksia ja valitsemalla annospuuron joka sisältää kuivattuja marjoja on puurossa jo itsessään mukavia sattumia ja makua. Ja jos oikein etsit työpaikkasi kahvihuoneen kaapeista saatat löytää puuron tuunakkeksi esimerkiksi manteleita ja kanelia jotka ovat jääneet joulukuun riisipuuroperjantaista. Kannattaa hyödyntää myös hedelmäkori :)


Kiiretyöläisen pelastus ;)  (1:lle)

1 pussi  Elovena Plus täysjyväkaura metsämarja & maito annospikapuuro
Puolikas banaani
Kanelia

Valmista annospuuro ohjeen mukaisesti ja nauti puuron kaverina hedelmää ja mausta esimerkiksi kanelilla.



6: Suklaa-mustikkapuuro on herkkuvälipala nautiskelijoille.


Suklaa-mustikkapuuro (2:lle)

2dl Elovena Iso Kaura -hiutaleita
5dl vettä
1tl kaakojauhetta
1dl mustikoita
Pari palaa suklaata

Keitä puuro hiutalepaketin ohjeiden mukaisesti. Lisää kaakaojauhe ja sekoita hyvin puuron joukkoon. Sekoita puuroon mustikoita ja jaa annoskulhoihin. Raasta suklaata reilusti puuron päälle ja anna suklaan hiukan sulaa.



7: Tässä vielä viimeinen puuroresepti, jo julkaistu Paratiisipuuro. Mmmm.. herkkua :)


Paratiisipuuro (2:lle)

2dl Elovena Iso Kaura -hiutaleita
5dl vettä
ripaus suolaa
2dl vaniljajugurttia
1dl kuivattuja hedelmiä
2tl kuivatuista marjoiusta tehtyä karpalo -marjajauhetta (esim Berryfect tai Biokia)

Keitä puuro pakkauksen ohjeen mukaan ja annostele lautasille. Kaada puurokulhoon 1 dl vaniljajugurttia ja kourallinen kuivattuja hedelmiä. Ripottele päälle vielä teelusikallinen marjajauhetta.



Toivottavasti näistä resepteistä löytyi inspiraatiota puuroiluun!  Lisää reseptejä löytyy Elovenan kampanjasivuilta, siellä omaa suosikkireseptiään kommentoimalla on mahdollisuus voittaa Elovenan- runsas tuotepaketti!


sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Tehtiin ite: Runebergin kakku

Runebergin päivää vietetään 5.2, joka tänä vuonna osuu ensi viikon torstaiksi. Runebergiä juhlistetaan klassikkoleivoksella, Runebergin tortulla, jollaisia Runebergin vaimo, Fredrika, valmisti makeannälkäiselle runoilijalle, "mitä kaapista löytyy" -tyylillä.


Alkuperäisessä ja tavallisimmissa torttureseptissä on taikinassa manteleita. Mantelin maku kuuluukin Runebergin torttuun, mutta tässä reseptissä manteleita ei ole, henk.koht ongelmien takia ;) Hoi siis muutkin manteli- ja pähkinäallergikot, tätä torttua ei tarvitse jättää syömättä. Punssi olisi oikeaoppisin kostuttaja, mutta rommia meni tällä kertaa. Taikina tuli laitettua pieneen irtopohjaiseen kakkuvuokaan, joten tästä tuli siis Runeberg-henkinen kakku, mutta tokihan massan voi jakaa perinteisesti muffinssivuokiin. Aloita kakun valmistaminen jo edellisenä päivänä, jotta kakku ehtii makustua rauhassa.



Runebergin kakku

pieneen irtopohjavuokaan (halkaisijia n. 16cm)

100g huoneenlämpöistä voita
1dl ruokosokeria
2 pientä kananmunaa
1dl vadelmahilloa
2dl vehnäjauhoja
2tl kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta
1tl vanilijasokeria
0,5-1dl murskattuja piparkakkuja

kostutus:
0,5dl vettä
0,5dl rommia tai punssia
2rkl ruokosokeria

koristelu:
1dl tomusokeria
n.3tl vettä
vadelmahilloa ja tai vadelmia

Vaahdota voi ja sokeri, vatkaa yksitellen joukkoon munat ja sitten vadelmahillo. Yhdistä kuivat aineet ja sihtaa ne siivilän läpi taikinaan. Lisää lopuksi piparkakkumurut. Taikinasta tulee melko paksu. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhoitettuun irtopohjavuokaan ja paista noin 45 minuuttia 175 asteisen uunin alatasolla (muffinssivuosissa tottakai vähemmän!). Jäähdytä kakku ja pese kakkuvuoka puhtaaksi. Tee kostutusliemi kuumenamalla vesi, alkoholi ja sokeri niin että sokeri sulaa nesteen joukkoon. Laita kakku takaisin vuokaan jäähtyneenä ja kostuta kakku liemellä (1dl nestettä, tulee todella kostea kakku, joten vähempikin nestemäärä voi riittää, riippuu omasta mausta) ja anna vetäytyä seuraavaan päivään. Seuraavana päivänä nosta kakku tarjoilulautaselle ja valmista tomusokerikuorrute ja koristele kakku kuorrutteella ja vadelmilla tai vadelmahillolla oman maun mukaan. Tarjoile kaffen ja punssihömpsyn kera.