sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Muilla mailla: Kööpenhaminassa Boschin kutsumana

Viime viikolla olimme reissussa päheessä ja coolissa Kööpenhaminassa, jota ruokamaailman pääkallopaikasikin tituleerataan. Matkan päätarkotuksena oli tutustua Boschin aivan uudenlaiseen älykkääseen Serie 8 uuniin, ja samalla mittelöidä leikkimielisesti leipomistaidoista pohjoismaisten bloggarikollegoiden kesken. Pidimme vielä pari päivää omaa lomaa, ja hyvistä ravintolalöydöistä kerromme piakkoin lisää. Kyllä se köpis vaan on mahtava ruokakaupunki!

Suomalaisia blogeja oli mukaan matkalle kutsuttu kymmenen. Norjalaisten, ruotsalaisten ja tanskalaistsen joukkueet olivat päämäärältään selkeästi pienempiä, mutta heidän joukosta löytyikin kovaa vastusta, mukana oli nimittäin superkuuluisaa pastellinväristä leipuribloggaajaa Norjasta ja TV-kokki-bloggaria Tanskasta... Wow, kyllä meistä kahdesta tuntui olo aika pieneltä näiden suosittujen ulkkareiden ja huippu suomiblogaajien keskuudessa. Mukana suomidelekaatiossa lisäksi olivat: Siskot kokkaa, Kaikki äitini reseptit, Sillä sipuli, Keltaisessa keittössä, Hellan ja viinilasin välissä, Sivumaku, Jotain maukasta, Hannan soppa ja 365 days with Ida.

Saavuimme keskiviikon illansuussa Köpikseen, ja pian hotellikirjautumisen jälkeen treffasimmekin suomijengin ja lähdimme ryhmänä kohti illallisravintolaa. Nimittäin Boschin väki oli järjestänyt meille yhden varmasti erikoisimmista illalliselämyksistä mitä kukaan oli kokenut tai saattoi odottaa. Koko pohjoismainen reilu 30-päinen bloggariporukka kerääntyi Köpiksen Meatpacking Districtille eli Kødbyenille I'm a Kombo - ravintolaan. Tai ei, paikkaa ei saa kutsua ravintolaksi tuli ensimmäisenä omistajien suusta. I'm a Kombo on juurikin tilaus-"elämysravintola" ja catering-yritys, pääkallopaikka on avoinna siis vain tilauksesta. Ilta tosiaan oli elämyksellinen ja uudenlainen tapa nauttia ruokaa ja minglata tyyppien kanssa. Kombossa söimme niin varastossa, kirjakaupassa, takapihalla tulitynnyreiden äärellä ja keittiössä. Ja ruoka, sekään ei ollut tavanomaisesta päästä. Alku skumpan ja popparisnacksien jälkeen meille tarjottiin liemikuutiot jotka itse sulattelimme mukeissa kiehuvaan veteen joka tuli yllättäen pesualtaan hanasta. Väliin juotiin Mikkeller-panimon olutta ja rouskutettiin kurkkukorkkia ja tartarpiffiä, säilyketölkistä paljastui nuudeli-mustekalasalaatti ja välillä keräännyimme varastoon tavarahyllyjen alle perinteisemmän pataruoan kimppuun. Paistoimme lisäksi tikkupullaa takapihalla talon tarjoamissa toppatakeissa ja puristimme pienestä hammastahnatuubista ankanmaksamoussea uunilämpimiin briosseihin. Kuten arvata saattaa suurin elämys tässä illassa oli tunnelma ja yleisfiilis, se mitä seuraavaksi mahtaa tapahtua, ja mistäköhän kohta syödään, kuin suuret makuelämykset ja menun yhtenäisyys. Hauskaa oli ja ilta jäi takulla kaikkien mieleen. Hienoa, että joku tekee asioita uusin avoimin mielin!

Seuraavana aamuna olikin sitten The Day, eli tutustuminen  Boschin uusiin serie 8 uuneihin ja kakkumaaottelu, joka paljastuikin pullamaaotteluksi. Pullakisan voiton vei Norja yyber herkullisen näköisillä kanelsnurreillaan. Onneksi tuomarimme, Tanskan konditoriaprinssi Nicolaos Stranglas, oli utelias näkemään suomalaisen version kanelipullista ja saimme muotoilla myös korvapuusteja snurrejen lisäksi. Selkeästi muilla pohjoismailla oli pientä etulyöntiasemaa, nehän ovat snurrailleet varmasti koko ikänsä. Saimme Stranglasin snurreohjeet kotiin, joten varmasti kotikyökissä vielä kokeillaan tuota pullien kierittämis ja solmimistekniikkaa.

Sillä aikaa kun pullat paistuivat uusissa älyuuneissa annettiin vielä jälkkäritehtävä joukkueille. Lautaselle piti koota sitruunapiirakka-annos annetuista aineksista (mm. lemon curdia, marenkia, keksimurua, jädeä, marjoja). Tässä kisassa metsäpolkuteemainen annoksemme sijoittui toiseksi isäntämaan viedessä voiton. Hopee ei oo häpee, ainakin jos Ruotsi voitetaan :D

Bosch on todella panostanut uuteen uuniinsa ja sen lanseeraamiseen. Köpiksessä pidettiin koko viikon ajan koulutus- ja esittelytilaisuuksia, niin medialle, myyjille ja muille yhteistyökumppaneille. Bosch on kehitellyt uudet uuninsa helpottamaan erityisesti nykypäivän ihan tavallisen kokkaajan arkea. Sellaisen joka haluaa helposti täydellisen paistin pöytään, ja sellaisen jonka aika on kortilla ja uunin vahtimisen sijaista haluaa käyttää ajan vaikka rauhassa lasten kanssa leikkimiseen. Uutta ovat monipuolinen sensoritekniikka ja ilmaa sekä vasta- että myötäpäivään pyörittävä kiertoilmakojeisto, joka mahdollistaa tasalaatuiset muffinit ja muut riippumatta siitä missä kohdassa peltiä ovatkaan ja kuinka monta peltiä päällekkäin on ladottu. Uunista löytyy myös kolmen pisteen paistolämpömittari, automaattisia ruoanvalmistustoimintoja, mikroaaltouunitoiminto, ja mahdollisuus höyrykypsentämiseen. Samaan aikaan voi uunissa valmistaa koko aterian, esimerkiksi kana ja riisit omissa astioissaan itsekseen. Uunissa on aivan uudenlaista sensoritekniikkaa joka aistii uunin kosteusoloja leivottaessa leipää ja kakkuja, ja mukauttaa lämmön ja ajan sopivaksi. Tiivistetysti homma toimii niin, että kokki valitseen uunin ohjausrenkaan avulla ruokalajin ja muut speksit, ruoka uuniin ja sensorit ryhtyvät töihin. Uuni ilmoittaa kun on valmista ja sammuttaa itse itsensä. Uunin luukkua ei toki saa mennä availemaan kesken kaiken vaan pitäisi luottaa uunin älyyn. Hehe, tämä saattanee olla aika vaikeaa, miten sitä uskaltaisi luottaa koneeseen... Valitettavasti emme päässeet räpläämään itse uunien kanssa sen enempää, mutta homma kuulostaa kyllä kiinnostavalta, ja on varsinkin tekniikkanörtille unelmavehje. Säätöjen opettelua varmasti vaatii, ja mitä monipuolisemmin tykkää kokkailla ja leipoa sitä hyödyllisempi uuni on.  Uskoisimme uunista olevan apua kiireiselle kotikokille ja ihan tavis ruoanlaittajalle siinä missä ruokahifistelijällekkin.

Kiitokset vielä Boschille mahtavasti järjestetystä tilaisuudesta ja kiitos myös meitä suomalaisia luotsannelle Cocommsin Jonille! Tack!


5 kommenttia:

 1. Upea matka teillä on ollut!

  Köpis on mahtava ruokakaupunki ja muutenkin kiva paikka. Kesällä meillä on miehen töiden takia aikaa vain johonkin pitkään viikonloppumatkaan ja ollaankin mietitty pitäisikö mennä taas Kööpenhaminaan.

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia, reissu oli varmasti mahtava!

  -Heidi
  http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, oli kyllä! Ja köpis on niin kiva kaupunki! :)

   Poista