tiistai 3. kesäkuuta 2014

Kesäkuu: Sillikakku

Silltårta, eli sillikakku on ruotsalaisten perinneherkku, jota nautitaan pitkin kesää tai ainakin Midsommaraftonina. Ihan mikä tahansa silli ei taida ruotsalaisille kelvata, vaan matjesilli on se oikea. Muita täytevaihtoehtoja voikin sitten vähän varioida omien mieltymysten mukaan ja kakun saa koristella niin näyttäväksi ja hienoksi kuin osaa. Tämä on helppo valmistaa myös mökkiolosuhteissa ja on riittoisa tarjottava. Uusia pottuja ei saa unohtaa. Vaikka silli muuten tökkisi, niin tämä kakku maistuu.




Sillikakku

ainekset n. 20-24cm kokoiseen irtopohjavuokaan

200g Maalahden limppua
50-100g voita
200g matjesilliä valutettuna
1 punasipuli
ruohosipulia
pippuria
suolaa
200g ruohosipulinmakuista tuorejuustoa
200g kermaviiliä
4 liivatelehteä
1-2rkl sitruunamehua

Tee ensin kakkupohja. Murustele limppuviipaleet pieneksi, joka käy helpoiten monitoimikoneessa tai blenderissä. Kaada leivänmurut pieneen kulhoon ja sekoita muruihin sulatettu voi. Pingoita leivinpaperi irtopohjaiseen kakkuvuokaan ja levitä leivänmurut vuoan pohjalle leivinpaperin päälle tiiviisti painellen. Pilko sillipalat, punasipuli ja ruohosipuli pieneksi. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita isossa kulhossa tuorejuusto ja kermaviili, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon silli ja sipulit. Lämmitä kattilassa tilkka sitruunamehua kiehuvaksi, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää mehukattilaan liivatteet nopeasti sekoittaen. Kaada ohuena nauhana täyteen joukkon ja sekoita samalla. Täyte on nyt valmis kaadettavaksi kakkuvuokaan. Laita lopuksi kakku jääkaappiin maustumaan, mielellään yön yli. Irrota hyytynyt kakku vuoasta ja koristele esimerkiksi ruohosipulilla, punasipulilla ja sitruunaviipaleilla. Nauti pala sillikakkua uusien perunoiden kanssa.


3 kommenttia:

  1. Onpa upea sillikakku. Lainaan ohjettasi jossain vaiheessa, kiitos jo etukäteen

    VastaaPoista
  2. Ooh, tätä tulee varmasti tehtyä joskus!

    -Heidi

    VastaaPoista