torstai 2. tammikuuta 2014

Tammikuu - Sitrussmoothie ja raikkaat sämpylät

Tammikuussa kevennetään oloa ja aloitetaan uusi vuosi freessinä. Valmista terveellinen välipala ja pakkaa täytetyt sämpylät vaikkapa retkievääksi.


Sitrussmoothie sopii aamun alottajaksi. Omatekemät raikkaat ja maukkaat sämpylät minttu-raejuusto-rahkalevitteellä taltuttavat nälän nopeasti ja tervellisesti.

Sitrussmoothie, 2 isoa lasillista:

2-3 klementiiniä
puolikas verigreippi
puolikas appelsiini
2-3 dl turkkilaista jugurttia
1 rkl gojimarjoja
1-2 rkl tuoretta minttua
hunajaa
1 dl appelsiinituoremehua

Kuori hedelmät ja miksaa kaikista aineista joko sauvasekoittimella tai blenderillä smoothie, maista ja mausta. Lisää appelsiinimehua jos juoma tarvitsee notkeutta ja jugurttia jos paksuutta. Viimeiseksi voi hurauttaa joukkoon pari jääpalaa niin juomasta tulee oikein kylmä. Piristää ja herättää!









Hunajaiset sämpylät noin 12kpl:

3 dl maitoa
0,5 dl juoksevaa hunajaa
25g tuorehiivaa
1 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
5 dl hiivaleipäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva maitoon. Lisää hunaja, suola ja hiutaleet, sekoita tasaiseksi. Alusta hiivaleipäjauhot taikinaan vähän kerrallaan ja lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa. Leivo taikina sämpylöiksi hyvin jauhotetulla alustalla ja kohota sämpylöitä vielä hetki leivinliinan alla. Voitele sämpylät hunajamaitoseoksella ja ripottele päälle halutessasi vaikka pellavansiemeniä. Paista 225 °C:ssa uunin keskitasolla n. 10 min.




Mintturahkatäyte:

200g maitorahkaa
200g raejuustoa
puolikas kurkku raastettuna ja nesteet huolella valutettuna
2 tl limen mehua
2 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
hitusen pippuria myllystä

Sekoita kaikki ainekset pienessä kulhossa. Muista valuttaa kurkkuraasteesta kaikki neste pois. Anna maustua hetki jääkaapissa. Täytä sämpylä salaatinlehdillä ja minttulevitteellä.

3 kommenttia:

  1. Oooh miten viettelevä sitrussmoothie!

    VastaaPoista
  2. Nyt tuli smoothiehimo!
    Olisi myös kiva tehdä itse sämpylöitä, näyttää niin herkullisilta. Huhmareessa ollaan kuitenkin pääsääntöisesti äärettömän huonoja leipureita... höh.

    VastaaPoista
  3. Arvatkaas, nämä sämpylät ja smoothie (joka saattaa vietelläkin, ole varuillasi :D), ovat niin helppoja että onnistuu varmasti!

    VastaaPoista