maanantai 9. joulukuuta 2013

Tehtiin ite: Naudan ulkofilepihvit Teriyaki-siirapilla

Atrian Juhlahumua-reseptikilpailussa pääraaka-aineena oli siis naudan ulkofilepala. Tuosta Atrian lähettämästä 900 gramman lihapalasta päätimme paistaa piffejä. Juu, pihvit ovat kylläkin se perinteinen ja ehkä "tylsä" ratkaisu, mutta monen mielestä myös se paras. Eiköhän liha pihvimäisessä muodossa ole myös niitä halutuimpia ravintola-annoksia.

Jotain erilaista twistiä pihveihin ajattelimme tuoda Aasiaan päin kallellaan olevalla makumaailmalla. Aasia on nyt meillä aika pinnalla, sillä sinnepäin ovat tämän hetken matkahaaveet :) Makua annokseemme tuo itse keitelty siirappimainen teriyaki-kastike josta tuli herkkua. Makeansuolainen tahna maistui erinomaisesti murean pihvilihan kaverina. Lisukkeeksi paistoimme munakoisoviipaleita ja siitakesieniä. Raikas kurkku-tomaatti-korianteri salaatti täydensi annoksen. Kokkasimme neljälle suununtaipäivällisen, lihapalasta olisi vielä riittänyt pihvit yhdelle tai kahdelle lisäsyöjällekin.




Ohjeet aasialaishenkiseen ulkofilepihvi + kasvikset annokseen:

Raikas kurkku-tomaatti kuutiosalaatti neljälle:
- 2/3 kurkku
- 2 tomaattia
- kourallinen ruohosipulisilppua
- noin 6 kpl korianterin lehteä

Kuori kurkku ja tomaatti ja pilko pieniksi kuutioiksi kulhoon. Älä kuitenkaan käytä kurkun tai tomaatin sisintä siemenosaa. Taputtele talouspaperilla liiat nesteet pois. Lisää silputtu ruohosipuli ja korianteri ja sekoita. Nosta kulho jääkaappiin viilentymään.

Tahmea Teriyaki-kastike neljälle:
- 1 dl soijakastiketta
- 0,5 dl riisiviiniä (Mirin)
- 2 rkl ruokosokeria
- 1 tl inkivääriä

Kaada ainekset pieneen kastikekattilaan, raasta tuore inkivääri pieneksi ja lisää kattilaan. Keitä vispilällä sekoitellen kastike kiehuvaksi, nosta noin 10 minuutiksi jäähtymään. Kiehauta taas uudelleen ja jäähdytä. Toista siis kiehuttaminen yhteensä noin 3 kertaa, tai kunnes kastike sakenee ja paksuuntuu sopivaksi.

Tarjoa lämmin kastike lihan ja kasvisten päälle pirskoteltuna ja loput kastikkeet vierellä pienessä kipossa Aasia-tyyliin. n. 1rkl kastiketta per syöjä on sopiva määrä.

Paistetut sienet ja munakoiso neljälle:
- 1 munakoiso
- 200-250g siitakesieniä
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 1 rkl soijaa
- 1/2 tl cayennepipuria
- koristeluun seesaminsiemeniä ja korianteria

Viipaloi munakoiso ohuiksi (noin 5mm) siivuiksi. Erota sienistä jalat ja lakki toisistaan. Sekoita oliiviöljystä, hunajasta ja soijasta marinadi, mausta cayannepippurilla. Kasta munakoisoviipaleet ja sienet (lakit ja jalat) nopeasti liemessä ja paista pannulla niihin hyvä väri. Paistaminen kannattaa tehdä silloin kun pihvit ovat vetäytymässä foliossa, jotta ne saa tarjolle pihvien kanssa mahdollisimman lämpiminä. Kaada annoksen päälle muutamia tippoja teriyaki kastiketta, seesaminsiemeniä sekä korianterin lehtiä.

Ulkofilepihvit neljälle:
- Atrian Kulinaari n. 1 kg Pihvinaudan ulkofilepala
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl soijaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- pippuria
- suolaa

Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen pihvien paistoa ja leikkaa lihapalasta kalvo-osat pois. Leikkaa sitten noin 1,5cm paksuiset pihvit ja sivele ne oliiviöljy-hunaja-soija-seoksella. Seos tuo makua ja pippuri ja suola tarttuvat paremmin pihvien pintaan. Rouskauta pippuria ja suolaa pihveille ja paista todella kuumalla pannulla voissa. Paista ensimmäistä puolta noin 1.5-2 minuuttia. Pihvien kääntämisen jälkeen anna pihvien kypsyä pannulla kunnes näet lihanesteiden nousevan pintaan (noin 3-4 minuuttia). Nosta pihvit pannulta ja kääri nyytiksi folion sisään. Anna lihojen hautua nyytissä noin 10 minuuttia. Kypsyydeltään näistä pihveistä tulee aika lailla medium +.

Kokoa annos lautasille (lämmitä lautaset uunissa), tarjoa pihvit teriyaki-kastikkeen ja muiden ylläolevien lisukkeiden kera.

*Pääraaka-aine saatu Atrialta*

2 kommenttia:

  1. Jaahas,tälläsiä herkkuja ne kilpailijat on saanu aikaan :D mulla on vähä ideat hukassa omaan kisa annokseen. Mut enköhän mä nyt jotain keksi. Hyvä piffi setti ja tsemiä skabaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Noh, vielähän sulla on muutama päivä aikaa kehitellä jotain mahtavaa! :D

      Poista