Pitkästä aikaa ajattelin jakaa muutaman syystunnelmaisen reseptin tänne. Ensiksi kaalikääryleet. Ihan perinnesafka, mutta ikinä en ole kaalia itse käärinyt ja aivan omatekemää syönyt. Pieni näpräämien ruoan kanssa on aina kivaa, paitsi silloin kun on mennyt lupaamaan tehdä puolikkaalle armeijalle kaalikääryleitä...mutta on nämä kyllä hyviä! Ehdottomasti tekee tuon perinteisen ruskeakastikkeen näiden kanssa, ja sitten perunaa lautaselle jossain muodossa. Puolukoita, tottakai.
Kaalikääryleet (noin 15 kpl)
1 iso kerä/valkokaali, noin 1,5kg.vettä
suolaa
1dl riisiä
1sipuli
1 muna
1dl kermaa (tai kaalin keitinlientä)
400g sika-nauta jauhelihaa
1-1,5tl suolaa
0,5 tl mustapippurirouhetta
1tl meiramia
päälle /valelu:
2 rkl siirappia
voinokareita,
kaalin keitinlientä
Keitä riisi kypsäksi. Anna viilentyä.
Keitä kaali. Jos kaalin kokoista kattilaa ei löydy taloudesta, kuori kaali ja keitä kaalinlehdet limittäin ja lomittain kattilassa jossa peittyvät veteen. Ja kun kerä on pienentynyt laita sekin kattilaan (alimmaiseksi) keittymään. Mausta keitinvesi suolalla, noin 1tl taisin itse laittaa. Keittoaika lehdille noin 10 minuuttia, kokonaisella kaalilla enemmän. Keitä sen aikaa kunnes lehdet tuntuvat taipuisilta ja ovat pehmenneet. Valuta ja jäähdyttele kaalinlehdet ylösalaisin olevan pyöreän kulhon päällä. Kypsentyneestä kaalin sisäosasta pilko noin 2-3dl kaalia suikaleiksi, se käytetään täytteeseen. Säästä loput kaalit ja hyödynnä esim kasviskeitossa tai kaalipaistoksessa.
Täyte: hienonna sipuli ja kiehauta pienessä osaa keitenlientä, anna hetki viilentyä. Sekoita kulhossa raaka jauheliha, kananmuna, 1dl kermaa tai keitinlietä, sipuli ja mausteet taikinaksi. Lisää riisi ja kaalisuikaleet ja sekoita. Maista ja mausta lisää tarvittaessa.
Levitä suuret kaalinlehdet pöydälle esim. keittiöpyyhkeen päälle, leikkaa paksu tyvilehtiruoti pois tarvittaessa, ja laita lehdelle pari ruokalusikallista täytettä suurin piitein keskelle, hieman alalaidalle lehteä. Taittele sitten paketiksi. Ensin alalaita ylös täytteen peitoksi, sitten sivut keskelle ja rullaus napakaksi. Laita voideltuun vuokaan saumapuoli alaspäin. Taittele kääryleitä vuoka täytteen. Valuta päälle siirappi ja lisää voinokareita, yhteensä pari ruokalusikallista, pieninä paloina. Kypsennä kääryleitä n.175 asteisessa uunissa runsastu tunti - 1,5h. Valele muutaman kerran uunissaolon aikana kaalin keitinliemellä kääryleitä. Pienennä lämpöä loppuvaiheessa paistoa jos tummuvat liikaa. Tarjoa ruskeakastikkeen, ja esim perunan, puolukkasurvoksen tai ihan vain puolukoiden kanssa.
Viikot, kuukaudet ja vuodet, mihin te katoatte, ja missä se merkityksellinen elämä ja onni on...tämä blogikin on ollut jo yli 10 vuotta julkinen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti