tiistai 18. heinäkuuta 2017

Ite tein: Galette punaisilla marjoilla ja vuohenjuustolla

Jotain suolaista jotain makeaa, siitä se ajatus sitten lähti. Galette-piirakka punaisilla marjoilla ja vuohenjuustolla. Rustiikkinen ruispohja. Marjoina käytin puolet vadelmia ja puolet punaherukoita, joiden kirpsakkuutta pehmentää vuohenjuusto. Suhde voi tietysti olla toisenlainen jos kirpeydestä ei niin välitä. Karviaisten uskoisin sopivan myös mainoisti.

Tämän ranskalaisperäisen Galette piirakan tekoon ei siis tarvita piirasvuokaa, hieman näpräämistä vain. Reunoja kääntäessä kannattaa käyttää alla olevaa leivinpaperia hyödyksi ja tuupata reunoja ja samalla nostella leivenpaperia, niin taikina ei murru.



Pohja:
100g voita
1,5dl ruisjauhoja
2,5dl vehnäjauhoja
2rkl muscovadosokeria
hyppysellinen suolaa
2dl ranskankermaa

Täyte:
400g punaisia marjoja (tässä vadelmia ja punaherukoita)
1-2rkl perunajauhoja (jos marjat pakasteita, käytä 2-3rkl)
100g vuohenjuustoa kiekkoina tai pieninä paloina
noin 5 timjaminoksaa lehdet nypittyinä
muutama timjaminoksa koristeena

1 kananmuna


Paloittele kylmä voi pieniksi kuutioiksi taikinakulhoon, lisää keskenään sekoitetut jauhot, sokeri ja suola, ja nypi taikina käsin tasaiseksi murumaiseksi seokseksi. Lisää sitten ranskankerma joukkoon ja vaivaa takina palloksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle ja painele se ohueksi pizzapohjan kokoiseksi lätyksi. Kasaa tasaisesti pohjan päälle täytteet, niin että reunoille jää noin 3 cm tyhjää, ja taita sitten reunat piirakan keskustaa kohti. Ulkonäön ei tarvitse olla niin justiinsa galetessa, joka mielletään muutenkin rustiikiksi piiraaksi. Voitele reunat vielä kananmunalla ja paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Piiraassa on mukava makean ja suolaisen liitto, ja on mainio ja näyttävä vaikka brunssipöydälle.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti