lauantai 8. tammikuuta 2022

Ite tein: Vadelmainen hyytelökakku

Minulla on yksi luottoleivontakirja, jonka ohjeet katson ensimmäisten joukossa, jos kakku suunnitelmissa. Helsingin Sanomien Ruokatorstai Leipoo. Sieltä löytyi parikin potentiaalista, mutta otin joulun kahvipöydän kakuksi vadelmaisen hyytelökakun. Onnistunut valinta, aivan herkku. En itse ole juustokakkujen suuri fani, vaan yleensä niiden makeus ja rasvaisuus alkaa muutaman suupalan jälkeen tökkimään, mutta ei tässä. Kakku on raikas ja pehmeä, marjaisa eikä liian makea tai sokerinen. Päälimarjoiksi valikoitu kimara kaikenlaista marjaa mitä lähikauppa tarjosi joulukuussa, sanoisin, että etenkin punaherukan tuoma kirpsakkuus oli tuossa kakussa just piste iin päälle. Kakun teko pitää aloittaa ajoissa ennen tarjoilupäivää, mieleellä edellisenä päivänä. Ja tarjoilupäivän aamuna sitten tekee päälikiilteen.


Vadelmainen hyytelökakku, HS ruokatostai leipoo -kirjasta hiven muokaten
(noin 12 palaa, tehden 22cm halk. irtopohjavuokaan)

Pohja:
175g digestivekeksejä
50g voita

Täyte:
200g tuoreita vadelmia
1/2-1dl tomusokeria
7 liivatelehteä
3dl vispikermaa
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1dl maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa huoneenlämpöisenä / notkeana


Päälle:
n.300g tuoreita marjoja (vadelmia, karhunvatukoita, pensasmustikoita, punaherukoita)
2dl laimennettua marjamehua
1,5dl hyytelösokeria


Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, huolittele paperin reunat. (tai leikkaa suoraan ympyrä pohjan kokoon ja asettele vuoan pohjalle, pari vesitippaa auttaa siihen, että leivinpaperi ei pyöri vinhasti kun taputtelee keksipohjaa). Murskaa keksit hienoksi ja lisää sulatettu voi. Sekoita keskenään ja painele vuoan pohjalle. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella ja lisää tomusokeri. Laita liivatelehdet likoamaan pieneen kulhoon kylmään veteen. Vaahdota kierrevatkaimella vispikerma isossa kulhossa ja lisää sokeri ja vaniljasokeri vähän kerrallaan vatkauksen ohessa. Lisää joukkoon rahka ja huoneenlämpöinen tuorejuusto ja soseutetut vadelmat. Sekoita. Kiehauta 0,5-1dl vettä liivatelehtiä varten. Kun vesi kiehuu, purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja lisää liivatteet kiehuvaan veteen. Sekoita napakasti vispilällä ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia. Kaada jäähtynyt seos kermatäytteen joukkoon koko ajan hyvin sekoittaen. Kaada sitten täyte keksipohjan päälle ja siirrä hyytymään jääkaappiin mielellään yön yli.
Päälinen: Asettele tuoreet marjat kakun päälle. Kiehauta sitten marjamehu ja lisää kiehuvaan veteen 1,5dl hyytelösokeria koko ajan sekoittaen. Kun sokeri on sulanut nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetkinen. Lusikoi tai pensselöi sudilla jäähtynyt, mutta vielä juokseva mehukiille marjojen päälle (luulen, että minun olisi pitänyt antaa kiilteen vielä jähmettyä kauemmin kuin mitä aloin sutimaan, sillä pientä valumista tuli, myös aikaa ei ollut riittävästi loppujäähdytykseen jääkaapissa...) Huom. Käytin tulevasta nesteestä noin 3/4, sillä tuntui, että kiillemassaa alkoi tulla jo liikaa ja marjat peittyvät kokonaan, hieman vähempikin siis riittää!). Nosta jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi tunniksi mielellään enemmän. Irroita sitten irtokaulus. Irroita se veitsen avulla vuoan reunoja kiertäen, ja avaa varovasti. Nosta tarjolle ja nauttimaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti