sunnuntai 10. helmikuuta 2019

Ite tein: Maa-artisokkakeittoa, mätismetanaa ja omenaa

Olin syksyllä Ravintola Nokassa pienellä kokkauskurssilla. Nokka on mitä tunnelmallisin ravintola punatiilisessä talossa Katajanokan pienessä ravintola ja -kahvilakeskittymässä. Kokkikurssin menu oli syksyinen ja kotimainen:  Kokkasimme pareittain kuhachevicheä, maa-artisokkakeittoa, sorsaa ja juureksia, sekä jälkkäriosasto lettuja, ja jäätelöä lisukkeineen. Oma nakki tuli maa-artisokkakeittoon, ja kiva ja helppo resepti jäi takataskuun. Tuli sitten kaupassa vastaan iso maa-artisokkalaari, jolloin muistin kokkikurssin samettisen ja maukkaan keiton ja päätin tehdä keiton lauantailounaaksi. Keiton kanssa oleellista on tuo mätismetana sekä hapan ja kirpsakka omena, joka oikeasti kuuluu piilottaa lautasen pohjalle, keiton alle. Keitto on helppo valmistaa, muhkuraiset maa-artisokat nimittäin käytetään kuorineen ja paahdetaan uunissa kypsiksi, ja kuorissahan se syvin maku onkin. Ulkonäkö ei nyt ihan tyydyttänyt, mutta maku edellä.




Maa-artisokkakeitto (n.neljälle)

1kg maa-artisokkaa
1 iso sipuli
voita
oliiviöljyä
2dl kuivaa valkoviiniä
2-3dl kermaa
4-6dl maitoa (yhteensä n 7-8dl)
suolaa
pippuria

Mätismetana:
100g Siian tai lohenmätiä
120g smetanaa
pieni nippu tilliä
suolaa
pippuria

Hapan omena pieneksi kuutioituna.

Pese maa-artisokat puhtaiksi kylmän veden alla, halkaise isoimmat puoliksi. Laita uunipellille kaada loraus oliiviöljyä ja suolaa maa-artisokkien päälle ja sekoita. Paahda uunissa 180 asteessa artisokat kypsiksi (n. 40 minuuttia.), kääntele välillä. Pilko sipuli ja kuullota kattilan pohjalla voissa. Lisää kypsät maa-artisokat ja valkoviini. Anna kiehua kunnes nesteestä on haihtunut 2/3. Lisää maito ja kerma niin, että maa-artisokat peittyvät ja kiehauta. Soseuta sitten keitto tehoseikoittimessa tai sauvasekoittajalla. Ohenna tarvittessa. Mausta suolalla ja pippurilla.

Mäti-smetana:
Vatkaa smetana vaahdoksi. Lisää silputtu tilli ja mausteet ja sekoita mäti varovasti joukkoon, ja nosta jääkaappiin viilentymään.

2 kommenttia:

  1. Oi nam! Ikinä en ole maa-artisokkaa edes maistanut :o Pitääpä kokeilla, kiinnostaa kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Voin myös suositella hesarissa talvella ollutta maa-artisokka-mascarpone uunilohta... tämä:
      https://www.hs.fi/ruoka/reseptit/art-2000005920817.html

      kuulostaa oudolta, mutta on NAM!

      Poista