keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Ravintola Cru ja Kaks Kokka, Tallinna

Vielä olisi pari mainitsemisen arvoista ravintolaa jäljellä Tallinnan reissulta. Täältä ja täältä pääset lukemaan missä muualla kävimme yhden yön Tallinnanmatkalla.

CRU

Tallinnaan kannattaa ehdottomasti jäädä ainakin yhdeksi yöksi, sillä näin illan saa viettää rauhassa ja syödä vaikka pitemmänkin kaavan mukaan. Me valitsimme lauantai-illaksi Ravintola Crun, koska olimme kuulleet tuttavilta positiivista kommenttia, ja kai jotain kertoo myös se, että ravintolan pääkokki on valittu Viron edustajaksi ensi vuoden Bocuse d'Oriin, kokkien olympialaisiin Lyoniin. Odotukset olivat siis melko kovat :)

Cru sijaitsee aivan Tallinnan vanhan kaupungin "pääkadun" varrella. Ovi kadulle on aika huomaamaton. Nyt kesäaikaan ravintolat ovat levittäneet terassit vilkkaalle kadulle, joten sitä helposti kävelee tietämättään helmien ohi. Cru on myös boutiquehotelli, ja näyttääpä varsin kivalta sellaiselta.

Crun pieni ja kiva etusali oli jo täynnä ruokailijoita, joten meidät ohjattiin baaritiskin takaa löytyvään suurempaan saliin. Suurikin sali oli tunnelmallinen, vaikkakin hämmästyttävän tyhjä lauantaina parhaaseen illallisaikaan, vain parissa pöydässä oli asiakkaita meidän lisäksi.


Crussa on jo selvästi kalliimpi hintataso, mutta laatu ja palvelu ovat aivan huippua. Pullo vettä, lasilliset viiniä, kaksi alkuruokaa ja kaksi pääruokaa sekä kahvi kustansivat yhteensä 81 euroa. Leivät tuotiin pöytään pahkasta koverretussa kulhossa. Tumma pähkinäleipä oli herkkua niille jotka pähkinää pystyvät mutustamaan, vaalea kuiva patonkisiivu oli floppi (jämät hotellin aamiaiselta?!). Alkuruokia harkitessa kannaattaa muistaa, että Viron puolella annoskoko on reilu, syöt sitten missä vaan, nyt oli pakko jättää jälkiruoka välistä. Muista siis mennä erittäin nälkäisenä syömään!

Alkuruoaksi neiti valitsi annoksen josta löytyi villiparsaa, kukkakaalisosetta ja ankanmuna uppomunatyyliin tehtynä. Kaunis ja pehmeän kesänmakuinen annos. Täyttävä tosiaan oli. Jiin alkuruoka, omenasavustettua lohta, kurkkua, merilevää, yrttejä ja smetanaa, oli aivan nappisuoritus. Pientä annoskateutta leijui ilmassa ;) Annos oli riittävän kepeä ja kesäinen, vaikka itse kalapala olikin kookas. Savun maku tuntui selvästi ja lohen kypsyys juuri oiva, vain hivenen reunoilta kypsynyt. Kumpikin alkuruoka oli huolella tehty, ja kauniita ilmestyksiä kupeissaan.



Pääruaksi neiti otti Viron Peipsi-järven kuhaa, joka tuotiin uunipannulle aseteltuna. Ison täydellisesti paistetun kuhapalan lisäksi annosessa oli ihanasti hampaissa rouskuvia ja makeita sokeriherneitä palkoineen, pekonia ja rapukastiketta. Annoksessa oli makua ja voimaa yllättävän paljon. Rapukastike oli herkullinen, erittäin vahva, sen suolaisuus pelasi hyvin sokeriherneiden parina. Jos odottaa ja haluaa perinteistä kevyttä kala-annosta hentoine makuineen, se ei ole tämä :) Todella hyvä ja erilainen annos! Jii päätyi häränlihafileeseen ja varsinainen jötikkä olikin kyseessä. Paksu liha oli täydellisen medium, ja voi pojat kuinka maukasta. Lisukkeita oli niukasti, mutta lihahan oli annoksen kuningas. Parasta lihaa sitten Amsteradmin kulmakuppilan :)




Crusta jäi meille todella positiivinen kuva. Laadukasta ruokaa Virolaisista aineksista, loistava palvelu. Annoskoot hieman yllättivät. Cru avaa ovensa lounasaikaan, joten päivämatkalaisillekin tämä keskeisellä paikalla sijaitseva Cru on hyvä vaihtoehto.

Cru: Viru 8

Kaks Kokka

Monelle on ainakin nimenä tuttu Tallinnalainen ravintola Ö. Ö on saanut Viron paras ravintola -tittelin vuonna 2008 ja 2009 ja on keikkunut muutenkin "top" listoilla. Ö:tä johtamassa on nyt uudet kokit (Martin Meikas ja Ranno Paukson) jotka loutsaavat myös toukokuussa avattua Ö:n pikkusisarta, Kaks Kokkaa (suomeksi kaksi kokkia). Ö ja Kaks Kokka sijaitsevat vieretysten vilkasliikenteisen Mere puisteen varrella, lähellä satamaa (lähellä on myös symppisravintola Sfäär, jonka käynnin jälkeen tämä blogi sai alkunsa).


Kaks Kokka on rennosti sisustettu bistrotyylinen ravintola. Menu painottuu sesonkien ja kausien mukaan siitä mitä on tuoreena hyvin saatavilla. Juomalistalla on alkoholillisten juomien lisäksi saatavilla mm. talon omaa limonaatia ja mehua. Crusta viisastuneina jätimme alkuruoat välistä ja valitsimme suoraan pääruuat. Jii oli taas lihan kannalla ja Papu kalan. Jossain välissä vähän treidattiin annoksia keskenämme ja todettiin, jälleen, miten hyvää ruokaa Tallinnan ravintolat tarjoavatkaan!


Neidin annos oli paistettua turskaa ja peruna-sipulimuhennosta, simppeliä ja herkullista, mutta samalla todellakin vie nälän :) Jiin lammas suli suuhun ja lisukkeina perunamuusi ja mielettömät makeat sipulit + portviinisoosi. Jiin annoskoossa ei myöskään oltu kitsasteltu ja vatsa täyttyi sopivasti.



Jälkkärilistan viiden euron annoksista nimen perusteella valikoitui strawberry smash; marinoituja mansikoita, minttujädeä ja keksimurua. Lasilliset herkullista Itävaltalaista makeaa jälkkäriviiniä jonk jälkeen oli helppo kävellä lyhyt matka satamalle ja astua laivaan. Olo oli varsin kylläinen ruokareissun jälkeen.



Kaks Kokka: Mere pst 6E ( käynti sisäpihan puolelta)

Edellisten Tallinnanreissujen perusteella voimme myös suositella mm. seuraavia raintoloita:
Leib Resto ja Aed, Sfäär, La Bottega ja Von Krahli

Matka toteutettiin yheistyössä Indiedaysin ja Tallink Siljan kanssa

6 kommenttia:

  1. Tallinnan työreissuilla harvoin ehdin syödä mitään päivän aikana, mutta noista suosittamistanne olen ollut Sfäärissä ja La Bottegassa. Tässä tuli taas monta hyvää ideaa, jos siis vain ehdin syödä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä jos näistä oli vinkkiä! Toivotaan että ensi reissullasi olisi löyhempi aikataulu :)

      Poista
  2. olisi kiva saada tietoamyös edullisista ruokapaikoista eikä vain kalleimmista, vai kenelle tää blogi on suunnattu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tallinnasta on myös muutama muu postaus jossa on juttua halvemmistakin ravintoloista. Esim.

      Ravintolat Nop, Sinilid ja Must Puudel, Tallinna
      http://herneetkinrokkaa.blogspot.fi/2014/07/ravintolat-nop-sinilid-ja-must-puudel.html

      Sfäär
      http://herneetkinrokkaa.blogspot.fi/2011/09/sfaar-tallinna-30711.html

      Leib Resto ja Aed
      http://herneetkinrokkaa.blogspot.fi/2012/07/leib-resto-ja-aed-13711.html

      Blogi on suunnattu ihan kaikille, välillä käydään kalliimmissa ja välillä halvemmissa. Toivottavasti saat ylläolevista vinkkejä kiinnostavista ravintoloista...

      Poista
  3. Cru oli todella positiivinen kokemus. Virolaisittain varmasti hintava mutta Tallinnalaisittain (vanhakaupunki) hinta-laatu erinomainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, mukava kuulla, että Cru on mielyttänyt muitakin!

      Poista