perjantai 14. joulukuuta 2012

Tehtiin ite: Saaristolaisleipä

Saaristolaisleipä kuuluu niin jouluun kuin juhannukseen. Ja on aina yhtä hyvää, olkoon sitten kaamos tai yötön yö. Voin ja graavikalan kanssa parasta.

Tämä ohje napattiin suoraan Glorian ruoka & viinistä, ja onnistui paremmin kuin hyvin.


2 leipää

1 l piimää
75g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl olutmaltaita
3 dl vehnäleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja
2 rkl voita vuokien voiteluun

Siirappivesi:
1 ½ dl vettä
½ dl siirappia

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi kattilassa tai kulhossa mikrossa. Murenna hiiva joukkoon ja sekoita hyvin. Lisää siirappi, olutmaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot puuhaarukalla sekoittaen. Taikinaa ei vaivata. Voitele kaksi kahden litran leipävuokaa voilla ja jaa taikina vuokiin. Anna kohota leivinliinalla peitettynä 1,5 tuntia.

Paista leipiä 175 asteessa uunin keskitasolla noin 2 tuntia. Kun leivät ovat kypsyneet 1,5 tuntia, valele ne siirappivedellä ja jatka paistamista 15minuuttia, valele leivät sitten vielä toisen kerran ja jatka paistamista 15 minuuttia. Ihan koko siirappivesimäärää ei tässä keittiössä imeytetty leipiin. Anna leipien jäähtyä vuoissaan. Säilytä jääkaapissa ja herkuttele parin päivän päästä.

2 kommenttia:

  1. Saaristolaisleipä kuuluu mulla arkeen ja juhlaan, popsin sitä aina kun kaupassa siihen mun mielestä parhaaseen leipään törmään (merkkiä en tietenkään muista). :P

    Itsekin olen pari kertaa tehnyt, mutta se kaupan leipä on kyllä parempaa. Tosin tätä reseptiä tekisi kyllä mieli testata. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ohje on kyllä kokeilemisen arvoinen, viime kerralla käytettiin jotain toista reseptiä, ei tullut läheskään näin maukasta. Muuten, ruokakaupasta voi löytää Vaasan Saaristolaispaloja, ovat tosi jees.

      Poista