lauantai 10. marraskuuta 2012

Tehtiin ite: Peuranpaisti

Syysmenun päätähtenä oli peuranpaisti. Peura osasi tulla rimpauttamaan ovikelloamme sovittuna päivänä, sillä tilasimme tämän kaverin  Jiin Delicardilla. Vähän se oli vielä jäinen sisältä, pinnoilta jo sulanut. Ja kotoisin muuten Uudesta-Seelannista. Vähän oudoksumme lihan raahaamista toiselta puolen palloa. Kotimaista sitä suosii jos itse saa valita tuotteen alkuperän.


Peuran paisti (800g):
Ota liha huoneelämpöön n 2-3 tuntia ennen paistamista. Anna verkon olla paistin päällä (jos semmoinen sattuu olemaan). Hiero pintaan pippuria, suolaa ja yrttejä (meillä oli timjamia). Ruskista peura nopeasti voissa ja yrteissä joka puolelta. Työnnä paistimittari keskelle lihaa ja laita paisti pienessä vuoassa leivinpaperin päällä uuniin 120 asteeseen. Kun mittari näyttää 56 astetta on aika ottaa peura pois uunista ja kääriä se folioon vetäytymään noin 15-30minuutiksi.


Vuokaan valuneesta nesteestä saa tehtyä kastikkeen. Pilko yksi sipuli kattilaan ja paistele sitä timjamivoissa. Kaada paistoneste, pari desiä lihalintä, desi punaviiniä joukkoon ja keitä kunnes noin puolet nesteestä on haihtunut. Siivilöi sipulit talteen ja lisää itse kastikkeeseen  n. 50g voita juuri ennen tarjoilua. Kuumenna mutta älä kiuhuta kastiketta.

Leikkaa liha annosviipaleiksi lautasille, päälle marinoituneet sipulit ja kastike. Kyytipoikana meillä oli huippishyvää pottusalaattia, ohje seuraa perästä. Yllätyimme lihasta. Maukasta ja sopivan mehukasta, kypsyyskin onnistui mielestämme täydellisesti. Peura osottautui siis hyväksi Delicard valinnaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti