tiistai 9. helmikuuta 2016

Ite tein: Hernekeitto 2.0

Parempi myöhään kuin ei milloinkaan...vai miten se menee. Nyt vihdoinkin resepti blogin nimikkoruokaan, eli hernariin, eli hernerokkaan! Ja olipa muuten ensimmäinen kerta kun hernesoppaa pitemmän kaavan mukaan tuli keiteltyä, hupsis... Hiukan ehkä noloa myöntää, mutta hernekeitto ei todellakaan ole mikään lemppariruokani, ja se, miten tästä perinnesopasta syntynyt sanaleikki päätyi tämän blogin nimeen on hiukan kumma juttu itsellenikin. heh!


Joka tapauksessa itselleni kunnon hernekeitto sisältää muutakin kuin hernettä ja lientä. Tästä keitosta tulikin hiukan ruokaisampaa ja makuisampaa lisäämällä lanttua, porkkanaa ja sipulia joulukinkun rippeiden lisäksi. Kunnon hernekeiton valmistus aloitetaan jo edellisenä iltana herneiden liotuksella.


Hernekeitto 2.0 (6-8:lle, iso kattilallinen)

4 dl kuivattuja herneitä
n. 2 l vettä
400 g joulukinkkua tai esim porsaan savukylkeä
2-3 porkkanaa
1 lanttu
1 pieni sipuli
n. 10 kokonaista mustapippuria
1tl meiramia
suolaa

Huuhtele herneet lävikössä, kylmän veden alla. Liota herneitä kattilassa, kylmässä vedessä yön yli. Laita seuraavana päivänä liotusvedessään kiehumaan. Anna poreilla rauhallisesti mideolla lämmöllä. Kuori mahdollinen vaahto ja herneenkuoret, jatka keittämistä noin tunti. Pilko kinkku kuutioiksi ja laita sopan joukkoon. Anna porista puolisen tuntia. Pilko lanttu ja porkkana ja hakkaa sipuli pieneksi ja lisää keittoon. Keitä vielä puolisen tuntia. Tarkista maku ja juuresten kypsyys ja mausta pippurilla, suolalla ja meiramilla. Lisää välillä vettä mikäli keitosta meinaa tulla liian tönkköä.

2 kommenttia:

  1. En ole hernekeittoa tehnyt alusta pitäen minäkään, ja tälle laskiaiselle ei enää ehdi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän, oon tuttuun tapaan aina vähän myöhässä :D Mutta torstaille ehtii vielä hyvin :) Eikös joka torstai ole hernekeittopäivä ;)

      Poista