perjantai 22. toukokuuta 2015

Il Birrificio - Brewery ja Café 19.5.15

Olut on nyt pinnalla ja vaahtoaa. Ja nyt ei puhuta pussikaljoista ja peruskolmosista vaan ns. erikoisoluista ja oluen pientuotannosta. Suomalaiset pienpanimot nostavat päätään puskista ja autotalleista ja on tässä huomattu, että ihan Prismankin oluthyllyn valikoima on monipuolistunut ja laajentunut. Myös laadukkaita olutkuppiloitakin on ilmestynyt kaupunkikuvaan. Eli varsin positiivista hönkää, innostusta ja tekemisen meininkiä on ilmassa. Ainakin IPA ja APA ovat ne sanat pyörivät monen huulilla ja laseissa.


Männä viikolla Helsingin rööperin katuja dallaillessa törmäsimme uuteen ravintolaan, tai oikeastaan kahvilan ja pienpanimon yhdistelmään, Il Birrificioon. Paikka on ollut auki vasta muutaman viikon, entisen, legendaarisen Kynsilaukka-ravintolan paikalla. Uteliaisuus, olutjano ja vähän nälkäkin oli joten sisään siis.


Il Birrificio, Fredan ja Uudenmaankadun kulmassa, on omien sanojensa mukaan baristojen ja olutpanijoiden rakentama kuppila. Birrificion logossa olikin jotain tuttua, ja baaritiskin nurkan pätevän näköinen Kalita kahvikone veikin ne mielleyhtymät kahvila La Torrefazioneen. Sama yrittäjä kokeilee nyt siis jotain uutta, kahvin, bistroruoan ja oluen yhdistelmää.

Ovesta astuessa kiinnittyy huomio heti pitkään baaritiskiin ja trendikkäästi valkoisilla kaakeleilla päällystettyyn takaseinään ja sen oluthanarivistöön. Mainio idea kirjoittaa kaakeleihin tussilla tiedot oluista. Kivasti näkyvällä paikalla lasikopin takana on terästankkeja ja ihan kohta omaakin olutta päästään kuulemma panemaan. Oisko sitten sopivasti juhannusjuomiksi valmista. Nyt hanoista löytyi suomalaisia pienpanimoiden tuotteita ja tietysti myös pullotavaraa on saatavilla. Jii valitsi meille hanoista Porilaisen Beerhuntersin Pale Alet, vaaleampi Mufloni Mosaic ja tummempi Mufloni ccccc. Vaalea Mosaic oli sitrusmainen ja omasi pistävämmän jälkimaun. Tuoksu oli myös todella hedelmäinen. Tummakin oli raikas ja hedelmäinen (ei kuitenkaan sitrusmainen kuin vehnä), vaikka väristä ehkä voisi kuvitella muuta, maut selkeästi pyöreämmät kuin Mosaicissa. Jii diggailee molemmista suuresti, mutta neidin olutmakuhermot kaipaa vielä vähän lisäkouluttamista näihin IPOihin ;) Pieni lasi hanasta maksoi 3.90 ja isot tuopit siinä alle 8 euroa. Koska kaipasimme myös huikopalaa, neuvottiin meitä maistamaan talossa itsetehtyjä makkaroita. 12.5 euroa oli jo aika kallis hinta pulittaa makkara-annoksesta (joita yllättävän pitkään saimme odotella), mutta aidon itse tehdyn makkaran makua ja laatua löytyi annoksista. Chorizo-makkarassa olisi voinut olla vielä enemmän potkua, muuten oikein jees annos, jos ihan huutavin nälkä ei ole. Olutmakkara-annos kirkaalla perunasalaatilla oli kyllä fantastisen hyvä. Suosittelemme tätä ehdottomasti! Päiväsaikaan on sitten lounasta, ja illalla tosiaan on makkaroiden lisäksi muutakin bistromaista ruokaa tarjolla. Tilaukset ja maksu hoituu baaritiskillä. Kalita suodatinkahvi Tansanialaisista pavuista oli pätevä esitys myöskin, kiva juttu että kunnon kahviakin tarjotaan. Tunnelma alkuillasta oli kotoisa ja monenmoista ja monenikäistä porukkaa oli löytänyt olutlasien ääreen, aftereille. Siisti ja valoisa paikka, ja toisille suuntaamme varmasti vielä joku päivä. Jospa vaikka seuraavaksi maistelemaan paikan omaa tuotosta...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti