lauantai 22. tammikuuta 2022

Ite tein: Bao bun -sämpylät ja teriyakilohi täyte

Ajatus helppoa ja nopeaa aasialaista muuttui matkan varrella helppoa mutta ei ihan niin nopeaa aasialaista :D.  Mutta itkettävän hyvää tuli! Bao buneja näkyi somessa paljonkin muutama vuosi sitten, omalle trendille uskollisena seuraan pari vuotta jäljessä, ja nyt oli minunkin aika valmistaa näitä pehmoisia höyrytettyä aasialaisin mauin täytettyjä pikku sänkkäreitä.

Kauppakierroksella oli ei oota suurten markettien valmisleipähyllyillä, sillä ajatus oli oikaista ja käyttää valmiita buneja, mutta onnekseni nopealla googlettelulla selvisi, että eivät bunit olekkaan leipomisrakettitiedettä. Ilman muuta siis kannatan buneja valmistamista itse, sämpylöistä tuli juuri sitä mitä omasta mielestä pitikin rakenteeltaan ja maultaan, ja reippaasti edullisempaa itse tehden. 

Bao sämpylöiden ohjeessa käytin tätä Nina ja minit -sämpyläreseptiä. Täytteeksi taas valikoitu pitkälti someskrollailuna naamalle lävähtänyt Vaasanin Teriyakilohi baot.

Vinkki työvaiheista: Tee ensin sämpylätaikina tekeytymään ja valmistele kaikki täyteainekset valmiiksi täyttöä varten. Laita lohi uuniin kun teet taikinasta taitettuja lättysiä viimeistä nostatusta varten.

Itse tehdyt Bao Bun sämpylät (10kpl, varattava min. 3kpl per hlö):

4,5dl vehnäjauhoja
2tl kuivahiivaa
2rkl sokeria
ripasus suolaa
1,5 dl vettä
1rkl öljyä

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää sitten huoneenlämpöinen vesi ja öljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se on pehmeä, jostava ja saat tehtyä siitä pallon kulhon pohjalle. Peitä taikina kostutetulla leivinliinalla ja anna taikinan kohota 1,5 kertaiseksi. noin 45-60min. Pyöritä Sitten pallo tangon muotoon josta leikkaat sen 10 yhtäsuureen osaan. Pyörittele hiukan pallon muotoon jokainen pala ja sitten sormin muotoile ovaaliksi lättyseksi. Leikkaa leivinpaperista suorakaiteita noin 8cm x 8cm, ja aseta leivinpaperipala puoliksi ovaalin lätyn alle ja toinen leinpaperi puoliksi lätyn päälle, sitten taita lätty keskeltä niin että saat puolikuun muodon ja leivinpaperi jää väliin ja toinen alle. (alla oleva suojaa höyryttäessä sitä, että sämpylä ei tarraudu hyörykattilan pohjaan, ja välissä oleva taas estää taikinapuolet tarttumasta toisiinsa, jotta saat taskun jonne täyteaineksia pystyy laittamaan.) Anna bunejen vielä kohta liinan alla 10 min. Lämmitä baot höyrykattilassa tai autenttisemmin bambuhöyrykorissa. Höyryttele 8 minuuttia. Nosta tarjolle poista välissä ollut leivinpaperipala ja aloita heti täyttämään buneja ja nauti. Kaikki eivät mahdu tietenkään kerralla höyrytykseen, joten saattaa käydä niin kuin vohvelikemuissa, eli kuumeisesti odotellaan oman bunin valmistumista, nopeet syö hitaat :D

Täytteet:

Teriyakilohi:
400g lohta
1dl teriyakikastiketta
0,5l suolaa

Wasabimajoneesi:
1,5dl majoneesia
2 - 2,5tl wasabitahnaa (oman maun mukaan)

Kurkku-retikka salaatti:
1/2 isosta kurkusta
n 10cm pätkä retikkaa
0,5 tl suolaa
2rkl valkoviinietikkaa
1tl sokeria

Lisäksi:
kevätsipulia ohuiksi kapeiksi ja pitkiksi suikaleiksi suikaloituna
seesaminsiemeniä


Laita lohifilee uunivuokaan ja ripottele päälle suolaa. Sivele reilu kerros teriyakikastiketta lohen päälle ja paista kalaa 200-asteisessa uunissa 15–20 minuuttia.

Sekoita majoneesiin wasabitahna.

Viipaloi kurkku ja kuori ja viipaloi retikka. Laita viipaleet siivilään, sekoita joukkoon suola ja anna nesteen valua aineksista siivilässä noin 10 minuuttia. Pyyhi sen jälkeen talouspaperilla kosteutta kasvisten pinnasta ja nosta kulhoon. Sekoita sokeri valkoviinietikkaan ja kaada kastike kulhoon kurkun ja retikan päälle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti