sunnuntai 10. toukokuuta 2020

Ite tein: The Tiramisu

Tiramisu on yksi ehdoton suosikkini jälkkäreistä. Tänä äitienpäiväviikonloppuna valmistin sitä kahteen kulhoon, toisen vein vanhemmilleni oven taakse, toinen kulho jäi itselleni herkuteltavaksi. Melko isot kulhot tätä sitten tulikin, joten riittää varmasti vielä alkuviikoksi herkuteltavaa...

Omat huomioni tällä kertaa. Kahvina ehdottomasti espressoa. Tavallinen vahvaksi keitetty kahvi tuo vienon kahvin maun, mutta kunnon maku vaatii esperssoa. Rouhi tummaa suklaata ja ripottele sitä  tiramisukerrosten väliin.Tiramisu 6-8 annosta.

4 isoa kanamunaa
1,25dl sokeria
500g mascarponejuustoa
1,75dl kylmää espressoa
0,75dl Marsala-viiniä
200g Savoiardi-keksejä
kaakaojauhetta
(tummaa suklaata)


Keitä kahvi ja anna sen viilentyä. Sekoita viilentyneeseen kahviin Marsalaviini. Erottele keltuaiset ja valkuaiset kahteen isoon / keskikokoiseen kulhoon. Lisää sokeri keltuaiskulhoon, ja vatkaa vaahdoksi sähkövatkaimella. Pyyhi vatkaimet puhtaiksi ja siirry vaahdottamaan valkuiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita sitten valkuiset keltuisvaahtoon, ja lisää sitten joukkoon mascarponejuusto. Sekoita sähkövatkaimen pienimmällä teholla seos sekaisin.

Ota haluamasi laakea iso kulho tai vati ja aloita tiramisun kokoaminen. Kasta nopeasti keksi kerrallaan kahvi-viinissä, ja täytä kulhon pohja kekseillä, keksejä voi katkoa puoliksi vielä kun niitä ei ole kastettu ja näin saa koko pohjan peittymään paremmin, varsinkin hyvä jippo, jos käyttää pyöreää kulhoa. (Tähän väliin voisi lisätä sitä tummaa suklaata rouheena). Lusikoi sitten reilu kerros juustovaahtoa keksien päälle. Kastele loput kekseistä ja tee seuraava keksikerros (ja rouhittua suklaata). Lusikoi loput juustovaahdosta päälle. Sihtaa sihvilän läpi kaakaojauhetta pintaan, niin etytä se peittyy, peitä tiiviisti kelmulla ja laita jääkaappin tekeytymään vähintään vuorokaudeksi. Ennekuin nostat tiramisun tarjolle, sihtaa vielä kerros kaakaojauhetta päälle. Koristele esimerkiksi marjoilla.

Tässä muuten pari vuotta sitten tehty Raparperitiramisun ohje, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla nyt kun raparperi aika on kohta käsillä. Kirpsakan makea raparperi pelaa ihanasti tiramisun kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti