sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Ite tein: Karjalanpiirakoiden uudet värit

Keväällä pidin ystäväni kanssa karjalanpiirakkatalkoot. Tai eihän niiden aluksi pitänyt olla talkoot, mutta sitä taikinaa tuli vain tehtyä vielä vähän extraa, ja huomaamatta keittiössä puuhattiin kuutisen tuntia :D Hommailu on kuitenkin hauskaa ajanvietettä, ja just sopivaa puuhaa sunnuntaipäiväksi. Jauhot pöllysivät ja liesi täyttyi täytekattiloista, peltiä toisen perään uuniin, ja maistiaspiirakoita heti suuhun. Tottakai piti vielä mennä hiukan pidemmälle, ja kehitellä muitakin kuin niitä riisipuurotäytteisiä piirakoita, ajatuksella, että väriä saa ja pitää olla. Neljää väriä sitten saatinkin aikaiseksi.


Itseasiassa karjalanpiirakoiksi ei virallisesti saisi ihan mitä vaan rypytettyjä puikulan muotoisia piiraita kutsua. Mutta ne perinteiset riisipuurotäytteiset piirakat on kyllä omassa suussa aina niitä karjalanpiirakoita, oli sitten pohjataikinan ruisjauhojen prosenttimäärä sitten mikä, tai kuoren paksuus jätetty milliviimaimella mittaamatta. Näitä piirakkatalkoiden piirakoita tehtiin rennosti ja keksittiin uusia täytteitä lennosta.

Riisipuurotäytteisten piirakoiden lisäksi syntyi kolme muutakin täytettä. Bataattitäytteessä on mannapuuro puurona ja valmista kaupan kylmähyllyllä myytävää bataattisosetta, punajuuritäytteessä ohrapuuro ja punajuurisose. Vaalenapunaiset piirakat sisältävät puolukkapuuroa.


Piirakoiden tekoprosessiin on hyvä varata se puolisenpäivää, vaikka ei samanmoista reilun 80 piirakan urakkaa olisi edessä. Helpottaa myös jos edellisenä päivänä valmistaa täytteet, sillä melkoisen monta vaihetta tuohon yhden piirakan valmiiksi saattamiseen menee. Vaikeaa ei ole, eikä tuo rypytyskään niin justiinsa tarvitse olla, saahan näistä tulla ihan omia persoonallisuuksia :D

Taikinaohje löytyy Martoilta (ja myös videomuodossa joka jelppaa rypytysongelmissa) ja täytteet kun tehtiin ilman mittailuja niin ovat tässä vain summittaiset. Maistele suolaisuus ja koostumus itse :)

Riisitäyte:
Keitä riisipuuro. (Martoilla tähänkin ohje!) Ja riko jäähtyneeseen puuroon kananmuna sidosaineeksi.

Bataattitäyte:
Keitä parin hengen mannapuuro ja sekoita joukkoon 500g pötkö valmista bataattisosetta. Mausta suolalla. Kun seos on jäähtynyt riko täytteeseen kananmuna.

Punajuuritäyte:
Keitä parin hengen annos ohrapuuroa ohrasuurimoista ja sekoita joukkoon 500g pötkö valmista punajuurisosetta. Mausta suolalla. Kun seos on jäähtynyt riko täytteeseen kananmuna.

Puolukkapuurotäyte:
Keitä parin hengen mannapuuro, survo hiukan puolukoita ja lisää ne puuroon. Jäähdytä ja lisää kananmuna.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti