sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Ite tein: Tyrnimarjakinuski-raakakakku

Raakakakut ovat pieni mörkö minulle pähkinäallergian takia. Tähän asti olen joutunut skippaamaan miltei aina kahviloiden raakalaiset. Mutta kävin kesällä Greenstreetin järkkäämässä raakakakkuworkshopissa (olin saanut lahjaksi lahjakortin kurssille), ja siellä opin itse valmistamaan pähkinättömän raakakakun! Ja hitsit että se kakku olikin hyvää! Resepti jäi takataskuun ja nyt syksyn tullen halusin leipoa uudestaan tuota raakakakkua. Kakussa "pääosassa" on kookos ja avocado ja ne  eivät siis aiheuta allegisia oireita minulle, jei!


Workshopissa tehtiin puolukka-kinuski kakku, mutta itselläni oli mielessä syksyn kirpsakat tyrnimarjat, joista tuli aivan loistokumppani makealle kinuskimaulle. Omaan makuun tämä makuyhdistelmä toimi jopa paremmin kuin puolukka-kinuski. Oranssia väriä oli myös ihana saada leivontaan näin syksyllä ja miksei tulevaan halloweeniinkin sopivaksi. Muutoin seurasin melko orjallisesti workshopissa saatua ohjetta ja ihmettelin luomukaupan hyllyjen välissä pitkän tovin kummallisten purnukoiden ja pakettien tuoteselosteita. Purkeista tulee käytettyä tähän yhteen kakkuun vain muutamat lusikalliset, mutta suunnitelmanani ei ole haudata näitä kuivakaapin perukoille vaan käyttää seuraaviin leipomuksiin! Bananabreadia siis teossa ensi viikonloppuna..




Tyrnimarjakinuski-raakakakku (alkuperäinen resepti Greenstreetin)

Pohja

1 dl kookosjauhoja
1 dl kookospalmusokeria
2 rkl kookosöljyä

Kinuskitäyte

2 dl kookoskermaa
1,5 dl kookospalmusokeria
1 rkl tocoa
1 tl pikakahvijauhetta
2 tl lesitiiniä
0,5 tl vaniljaa
0,25-0,5 tl suolaa
puolikas isosta avocadosta
1 tl psylliumia

Tyrnimarjatäyte

2 dl kookoskermaa
puolikas isosta avocadosta
80g hunajaa
2 rkl tocoa
2 tl lesitiiniä
0,5 tl vaniljaa
0,25 tl suolaa
2 dl sulia tyrnimarjoja (valuta ylimääräiset nesteet pois)
1,25 dl kookosöljyä
2 tl psylliumia

Pohja

Pingota irtopohjakakkuvuoan pohjalle leivinpaperi, ja ota pakaste tyrnimarjat sulamaan. Mittaa kulhoon jauho ja sokeri. Lisää huoneenlämpöinen kirkasnesteinen kookosöljy (lämpimässä vesihauteessa kiinteä kokosöljy muuttuu nopeasti kirkkaaksi nesteeksi). Sekoita aineksista murumainen seos lusikalla. Saattaa tuntua että nestettä on niukalti, mutta pohja kyllä pysyy mielestäni tarpeeksi kasassa kun sen vain taputtelee todella tiiviisti irtopohjavuokaan metallisen lastan tai lusikan avulla. Reunat hankalimmat.


Kinuskitäyte

Mittaa kaikki ainekset psylliumia ja kookosöljyä lukuunottamatta tehosekoittimeen. Sauvasekoittimella ja sauvasekoitinkulholla pärjää myös todella hyvin. Kookoskermana käytin tölkkikookosmaidosta paksun päälliskerman, ja jätin pohjalle kirkkaan nesteen. Yhdestä tölkistä tulee juuri 2dl. Kun massa on tasainen, kaada ohuena nauhana samalla massaa sekoittaen kirkas huoneenlämpöinen kookosöljy ja psylliumjauhe joukkoon. Levitä massa kakkupohjan päälle ja nosta kakku jääkaappiin siksi aikaa kun tyrnimarjatäyte valmistuu.


Tyrnimarjatäyte

Tyrnimarjatäyte valmistetaan samalla tavalla kuin kinuskitäyte, kaikki ainekset kulhoon paitsi kookosöljy ja psyllium jotka sekoitetaan lopuksi ohuena nauhana joukkoon. Levitä täyte kakkupohjan päälle. Nosta kakku jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai pakkaseen jähmettymään.

Irroita kakku varovasti irtopohjavuoasta ja leivinpaperista irti (tässä apukädet ja apulastat ovat hyviä!) ja nosta tarjoilulautaselle. Koristele esimerkiksi kookoshiutaleilla tai -lastuilla ja tyrnimarjoilla.



Olisi mukava kuulla jos sinulla on vinkkejä pähkinättömiin raakakakkuhin, niitä mielelläni lukisin, kommenttiboxi on avoinna :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti