sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Panimoravintola Bryggeri 20.1.17

Yhteistyössä Panimoravintola Bryggeri

Vuoden 2017 ensimmäinen ravintolakäynti osui ja upposi panimoravintola Bryggeriin Helsingissä. Monipuolinen olutvalikoima ja myös ruokaan, ja ruoan ja juoman liittoon, paneutuminen ansaitsevat reilun peukutuksen. Liikkeellä olin ystäväporukalla joille ehdotin Afterwork-oluita ja illallista panimoravintolassa, ei perinteistä kuplivaa skumppaa ja sushipaloja tällä kertaa :) Olutmaailma avautuikin meille kaikille uudella tavalla, kun saimme tehdä pienen kierroksen Bryggerissä, ja laaja-alaisesti maistettua eri oluttyyppejä kera niiden kanssa miettityine ruokapareineen. Olipa hauska ja erilainen ravintolaelämys meille hiven olutnoviiseille!


Bryggeri on siis pienpanimo baarilla ja ravintolalla, ja sijaitsee Helsingin ytimessä, Kauppatorin ja Senaatintorin välissä, Torikorttelit-kompleksissa. Kaikki Bryggerin oluet tehdään myös täällä. Kadun kerroksessa sijaitsee baari ja kellarissa itse ravintolan puoli. Oluiden valmistuksessa käytettävät kupariset ja jopa kauniit olutpannut hallitsevat näyttävästi tilaa ja myös säilytystankit näkyvät lasin läpi yleisötiloihin. Myös yläkerran baariin tarjoillaan pientä apetta shared food -tyylillä, mutta meillä oli pöytävaraus kellarin ruokaravintolapuolelle ja missiona selvittää kuinka olut toimii ruokajuomana.

Keittiöpäällikkö Ali Suviala otti meidät vastaan ja kertoi Bryggerin toiminnasta ja samalla skoolasimme illan käyntiin kivalla ja erikoisella Bryggerin erikoisoluella, Rosella, tätä taidettiin kutsua hybridiolueksi. Rose on käytetty viini- ja oluthiivoilla, ja sen maku onkin todella viinimäinen. Maustamisessa on käytetty kiinanruusuteetä. Tämä on kuulemma varsinainen hittituote keväällä vapun tienoilla, ja todella onkin aika kiva vaihtoehto vappuskumpalle näin kuoharilasista tarjottuna. Tästä hauskasta juomasta tykkäsimme kaikki, ja kyllä skoolataan toistekkin!


Mutta nyt ruokiin:

Alkuun saimme talon maistelulautasen, ja niihin paritetut oluet. Tämä annoskokonaisuus löytyy Bryggeriin menuulta alkupaloista, ja on todella mukava tapa tutustua oluisiin, ja maistella makuja. Lautaselta ensimmäisenä rivistössä löytyi kurpitsaa ja fenkolia, ja tämän parina Donut Islandin Broken Bones Saison. Bryggeristä saa siis myös muidenkin valmistajien oluita kuin vain omia, ja myös niitä suosittelevat, ja kuten tässä parittavat. Niin, ja muuten eri oluita Bryggerillä on noin nelisenkymmentä ja oluita saa Bryggeriissä tilata hanasta vaikka ihan desin annoksia. Tämä kuulosti juuri passelilta itselleni, joka haluaa maistella mielummin kuin juoda kolpakoittain. Ja näinhän on helppo tehdä rohkeitakin juomavalintoja siinä hanarivistön edessä.

Toisena ruokarivistössä oli mahtava, suussa sulava, sopivan rasvainen pintagrillattu lohi ja tämän parina oma suosikkini näistä neljästä makuparioluesta, Bryggerin Citra, Pale Ale - olut. Joka on raikas ja juurikin hiven sitruksinen. Kesällä Bryggeriin sisäpihaterassillia tuopillinen Citraa ja auringossa chillailua... joo vähän tässä jo tämä lumeton talvi alkanut tympimään :D

Seuraavana oli mieletön härkätartar "nappi" jota olisi voinut napsia suuhunsa useammankin. Tämä löytyy alkupalalistalta myös omana annoksena, muille tartarfaneille myös tiedoksi. Parina brittityyppinen pale ale -olut, Bryggerin E.S.P.A. (nimi sanoista English style pale ale tai miksei Esplanadin puiston lempinimestä ;)). Viimeisenä lautaselta löytyi juustoa, (vuohengryuèreä), siemennäkkäriä, hilloa ja viikunaa, ja juomana erittäin nautittava Bryggerin Wiezen -vehnäolut. Tällä oluella ei voi mennä pieleen ainakaan itseni kanssa. Pieni makuparimatka oli super kiva ja avaava kokemus oluiden maailmaan. Keskusteltavaa ja kommentoitavaa riitti pöydässämme, ja mietimme yhdessä kuinka hauska illanviettoidea tällainen makumatka onkaan!


Pääruokana oli grillattu Flank Steak, ryppyperunoita, chilivoita, papuja ja punaista mojo-kastiketta.
Juomana oli Bryggerin IPA, kaunis kuparinen väri ja klassinen IPA-makumaailma, joka huuhdotutti mausteista ruokaa hyvin. Flank Steak-annos oli laadukkaasti toteutettu rehdin makuinen annos joka ei jättänyt nälkäiseksi. Ei moitittavaa. Pääruokalistan kaikki annokset ovat juuri alle kolmekympin hintaisia ja kasvisannos alle kaksikymppiä.Jälkkäriä kohden mennään. Ennen varsinaista grande finalea nautimme pienen suunpuhdistus-sorbetin. Verigreipistä tehty sorbee teki tehtävänsä ja kirpsakka sorbee raikasti suun useiden erilaisten makucombojen jäkeen hyvin. Jälkiruoka olikin paljastettu meille jo etukäteen ja osasimme odottaa suklaa-porterkakkua. Kakun kanssa kuului juomaksi Bryggerin Sofia, Imperial Stout, (knoppitietona että Sofia nimi tulee Sofiankadusta). Tämä olutpiireissä hypetetty olut oli mustanruskea, ulkonäkö melkein kuin tumma vahva kahvi ruskealla cremavaahdolla. Juoma oli ihan postiivinen yllätys, sillä tämä oluttyyppi ei kuulu omiin suosikkeihin. Vaikka Sofia olikin tuhti ja ytyinen, se osasi olla jotenkin pehmeä. Näin pienenä maistelulasina helpommin lähetyttävä ja kokeiltava uusi tuttavuus.


Mutta entäs se suklaakakku, se oli v-a-u! Tämä kakku pääsee nimittäin top suklaakakut ever- kärkisijoille. Mutta onneksi tätä pystyy tekemään myös kotona, sillä suklaakakun resepti ei ole enää salaisuus, vaan löytyy ihan mustaa valkoisella syksyllä Ali Suvialan ilmestyneestä Gastropub kotikeittiössä kirjasta. Kakun "salaisuutena" ja mehevöittäjänä toimii porter olut. Kakku on mehevä ja pehmeä, ei oikeastaan makea, eikä tuhdin överi. Ei liian tumma tai tunkkainen. Suklaakakku tarjotaan Bryggeriissä kirsikkasorbetin kanssa, joka tuo sen sopivan makeuden annokseen. Voi olla yllättävää, että kaupungin paras suklaakakku löytykin pienpanimosta!


Lopputulemana porukkamme oli Bryggeri-illasta varsin vaikuttunut. Me olimme kaikki vierallieet Bryggeriissä aijemmin, mutta vain juomilla. Ruokapuoli siis yllätti positiivisesti, ruokaan on paneuduttu kuten kunnon ravintolassa pitääkin ja juomaparit mietittynä. Bryggerissä on oma olutsommelieri, joka on pohtinut juomaparitukset. Kiva oli huomata kuinka olut on ravintolassa ruokajuomana jopa parempi valinta kuin se perinteinen viini. Kiitokset keittiöpäällikkö Alille olutrupatteluista, ja tietysti muulle ravintolahenkilökunnalle. Rehdin makuista lähiruokaa ja lähijuomaa, mukava ja sopivan rento mutta siisti tunnelma, sitä tässä paikassa on!


Koska postauksessa käsiteltiin alkoholia, niin alkoholilakia noudattaen alkoholijuomiin liittyvät kommentit joudun poistamaan.

Yhteistyössä Panimoravintola Bryggeri


1 kommentti:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    An Thái Sơn chia sẻ trẻ sơ sinh nằm nôi điện có tốt không hay võng điện có tốt không và giải đáp cục điện đưa võng giá bao nhiêu cũng như địa chỉ bán máy đưa võng ở đâu uy tín.

    VastaaPoista