maanantai 9. marraskuuta 2015

24h Berlin: Matkaopas sykkivään kaupunkiin
Huomenta! Kaunis aamu ja on aika valloittaa palanen Berliiniä! Aamu alkaa kunnon kahvilla ja herkullisella aamiaisella Mittessä. Ole early bird ja suuntaa heti aamusta Distrikt Coffeeseen (tai varaa pöytä etukäteen), sillä paikka on suosittu! Kahvila sijaitsee kadulla, joka on ainoa katu koko Berliinissä jonka muuri vielä tänäkin päivänä katkaisee. Kahvilasta onkin lyhyt matka Berliinin muurin muistomerkille eli Gedenkstätte Berliner Mauerille. Kiipeä näköalatasanteelle, jotta voit hahmottaa paremmin alueen, ja idän ja lännen muurien välisen, ns. kuoleman käytävän. Miten lähihistoria voikin tuntua niin kaukaiselta?

On aika jatkaa takaisin kohti Mitten keskustaa. Shoppaile Neue Schönhauser Strassella ja sen ympäristössä. Myös kuuluisa, Hackesche Höf, kahdeksan toisiinsa kytkettyä sisäpihaa tarjoaa ostosmahdollisuuksia pienten design- ja käsityöläisputiikken muodossa. Tai jos vielä historia kiinnostaa, niin pieni Otto Weidt-museo kertoo Ottosta, joka tarjosi sokeille ja kuuroille juutalaisille työ- ja piilopaikan luuta ja harjatehtaassaan toisen maailmansodan aikana. Ei niin turistinen kahvitaukopaikka löytyy piilosta, Münzstraßen sisäpihalta. Father Carpenter Coffee Brewers tarjoaa tujun esperesson tai pehmeän capun berliiniläisen Five Elephant -kahvipaahtimon pavuista, täytetty leipä tai piiraspala käy lounaasta.

Olethan aloittanut suunnittelemaan Berliinin matkaa ajoissa? Varaa heti lentolippujen kliksautteluiden jälkeen kierros Boros Bunkeriin, jossa on nähtävillä taidekeräilijä Christian Borosin yksityiskokoelma nykytaidetta. Rakennus on ihan oikeasti rakennettu pommisuojaksi toisen maailmansodan aikaan. Bunkkeri on kuuluisa monesta muustakin syystä, siellä on pidetty sotavankeja, säilötty hedelmiä ja ysärinä reivattu teknobiittien tahdissa. Bunkkerin katolle Christian Boros on rakennuttanut oman penthousensa. Pääsylippujen kanssa pitää olla kärppänä, sillä sisään pääsee vain oppaan kanssa pienissä ryhmissä, ja kierroksia järjestetään vain torstaista sunnuntaihin. Jos Berliinin perusnähtävyydet ovat vielä näkemättä, jatka Borosilta kävellen Brandenburgin portille sekä hätkähdyttävälle juutalaisten kansanmurhalle omistetulle Holocaust-muistomerkille. Tästä on lyhyt matka Potsdamer Platzille jonka ympärille on rakennettu uusi ja moderni Berliini, pieni pala muuriakin on jäljellä. Alla risteää moni metrolinja, joten päivän kävelyt on hyvä päättää tähän.
Nyt on varmasti hyvä aika lepuuttaa jalkoja hotellilla ja suunnata sitten illalliselle. Hampparinälkäiselle suosittelemme Mittessä rentoa Shiso Burgeria, joiden yyberherkku bursista löytyy aasialaisia makuja. Perinteinen Keski-Eurooppalainen illallinen kannattaa nauttia tyylikkäässä Ottenthal-ravintolassa, miltein kivenheiton päässä Berliinin eläintarhalta. Listalta löytyy täydellinen wienerschnitzel raikkaalla perunasalaatilla (täällä ohje!) ! Illan voi päättää myös Kreutzbergin lukuisissa kuppiloissa joista vanhaan aptekkiin tehty Cafe Ora on erityismaininnan arvoinen. Päivisin kahvila ja illalla drinkkibaari tarjoaa pikkunälkään sopivia lämpimiä ruoka-annoksia, sekä oma leipomaa hapanjuurileipää eri tahnoin. Loistava tunnelma!Hotelli vielä hakusessa? Iso suositus 25 hours Hotel Bikini Berlin -hotellille. Hauskasti ja persoonallisesti sisustettu hotla, voisiko kutsua elämyshotelliksi. Huoneessa riippumatto, jossa voi loikoilla uniapinan kanssa ja katsella suoraan alas Berliinin eläintarhaan ja nähdä oikeiden apinoiden ja simpanssien touhuja. Hotellissa oli mahtava aamiainen, joskin hiukan hintava Berliinin mittapuulla, mutta on laadukas ja ehdottomasti kokeilemisen väärti.Jotain vinkkiä vielä seuraavaksi päiväksi? No ainakin päiväretki Potsdamiin! Noin puolen tunnin päässä on ihan erilainen palanen Saksan historiaa. Potsdamissa on Unescon maailmaperintölistallakin oleva Preussin ajan barokkilinnojen ja puutarhojen alue, jossa saa helposti kulumaan kokonaisen päivän tutkiessa palatseja ja kävellessä linnalta toiselle hiekkapolkuja pitkin.

Berliiniä ei koluta päivässä eikä ehkä vielä viikossakaan, mutta jostain sitä on aloitettava :) Elämyksellistä matkaa Berliiniin ja toivottavasti näistä kootuista vinkeistä oli iloa!


1 kommentti:

  1. Olen kerran käynyt Berliinissä, mutta olisi mukava palata sinne uudestaan! Ainakin näiden fiiliskuvien ja kivojen vinkkien jälkeen. Nimimerkki ainaisessa matkakuumeessa! Sulla on tosi kiva blogi!

    VastaaPoista