torstai 12. helmikuuta 2015

Tehtiin ite: Vietnamilaiset kevätrullat

Tammikuun ensimmäisenä (hups!) kokeiltiin jotain ihan uutta, nimittäin rullia. Vietnamilaisiksi kevätrulliksi (tai kesä) näitä kylmiä sormisyötäviä yleisesti kutsutaan. Rullittelu vaatii hiukan sorminäppäryyttä ja väkräämistä, mutta on itseasiassa oiken leppoisaa puuhaa, sopisi muuten hyvin kaveriporukan yhteiseksi illanvietoksi. Winkwink, ystävänpäivä näin kun on ihan nurkan takana.


Vaiheita on monia, mutta kaikki helppoja ja nopeita. Ensin pikotaan kasvikset, mahdolliset lihat/kalat, keitetään nuudelit ja valmistetaan dippikastike. Tuo kastike onkin se tärkein juttu, nimittäin se tuo maun. Kasviksissa voi käyttää omaa mielikuvitusta, ainakin rapeaa salaattia tarvitaan, sitten vaikka, avocadoa, kurkkua, porkkanaa, retiisiä, korianteria, kevätsipulia... kaikenlaista rouskuvaa. Me piilotimme rulliin vielä isoja katkarapuja ja graavilohta. Näiden aineksien lisäksi jokaiseen rullaan kuuluu pieni kasa riisinuudeleita.Rullan rakennusmateriaali on läpinäkyvä ohut ja kova pyöreä levy joka siis on riisipaperia. Kastettaessa kuumaan veteen riispaperi lötkistyy sekunneissa, ja näin siihen saa kääräistyä kasvikset sisälle. Rullat täytyy kääriä mahdollisimman tiukkaan, jotta syöminen käy helposti eikä täytteet levähdä pöydälle. Riisipaperi on yllättävän kestävää ja sitkeää, joten melko ronskit otteet saa olla, eikä pienet repeämiset tietenkään makua haittaa. Kasaa täytteet pieneksi keoksi rullan toiselle laidalle, taittele sitten päädyt sisään ja rullaa rullan muotoon. Dippaa, ja sitten vain ääntä kohden.


Tässä miten me valmistimme rullat:

Kastike (riitti hyvin kahdelle):
1/2 limen mehu
1rkl kalakastiketta
1-2 tl soijaa
1rkl ruokosokeria
chiliä ja valkosipulia pienittynä

Dippikastikkeen teimme maistellen joten määrät ovat aika summittaiset. Maistele maistele.


Täytteet:

kurkkua suikaleina
kiinankaalia ja romainesalaattia isoina lehtinä
avocadoa suikaleina
kevätsipulia pilkottuna
porkkanaa ohuina viipaleina
herkkusieniä
chiliä pilkottuna
korianteria
katkarapuja
graavilohiviipaleita

Lisäksi tarvitaan:
Riisinuudeleita (toimi paketin ohjeen mukaisesti ja kypsennä nuudelit. Viilennä nuudelit kymän veden alla. Nyrkkisääntönä: pieni kourallinen valmista nuudelia per rulla)

Riisipaperiarkkeja (toimi paketin ohjeen mukaan, pari sekuntia lämpimässä vedessä ja siirrä ja levittele arkki puhtaalle isolle lautaselle jossa kokoat ja rullaat rullan.)


Valmistimme aika kookkaita rullia ja illanviettosyöminkinä varaisimme näitä noin 3-4 kappaletta per syöjä. Valmista isolle porukalle enemmän kastiketta jotta jokainen saa oman pienen kulhon mihin dippailla. Ehdottomasti kokeillaan vielä rullittelua uudestaankin!


2 kommenttia:

  1. Vietnamlaiset rullat tai vietnamilaiset kääröt, kuten niitä kutsumme, ovat ihania! Olen maistanut niitä ensi kertaa aikoja sitten Kaliforniassa kesätyössä ollessani ja sittemmin tehnyt monta kertaa kotonakin.

    VastaaPoista
  2. Me taidettiin maistaa näitä kääröjä ensimmäistä kertaa Rullassa, Yrjönkadulla. Ankka-omenahilloke makukombo jäi silloin syvästi mieleen. :)

    VastaaPoista