sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Tehtiin ite: Pähkinä-hedelmäleipä

Joulussa riittää tohinaa ja kyökissä höyryävät padat, kattilat ja joskus ehkä kokkikin. Tässä tuleekin helppo ja nopsa joululeipä leipurin kiirettä ja stressiä helpottamaan! Tätä leipää ei nimittäin tarvitse pyöritellä, vaivata tai kohotella. Ainekset vain kulhossa yhteen puuhaarukan avulla, kaato leipävuokaan ja leipä uuniin. Tässä se on; pähkinä-hedelmäleipä ruukussa paistettuna. Makeahko leipä sopii naposteltavaksi mietojen juustojen kanssa ja punaviinilasillinen on tottakai paras juomakumppani.


Joululeivän tekoon kirvoitti Helsingin Myllyltä saamamme kutsu joululahjaleipä -haasteeseen. Mielestämme tässä leipähaastessa yksi tärkeimmistä asioista on, että lahjaksi leivottava leipä on helppo ja nopeatekoinen ja mahdollisimman antistress. Leipään halusimme tietenkin jotain jouluisia makuja ja olisihan se kiva jos leivän vielä nopeasti ehtisi kääräistä nättiin pakettiin.


Paketointihässäkästä selviää helposti kun leivän tekee vuokaan tai astiaan jonka voi myös antaa lahjana. Paperisia vuokia toki löytyy, mutta myös puutarhaosastoa voi hyödyntää. Tämä leipä paistui kukkaruukkussa, jota voi sitten joulun jälkeen käyttää sen oikeaan tarkoitukseensa. Sopii ainakin viherpeukalolle!



Pähkinä-hedelmäleipä ruukussa

1dl pähkinä-hedelmä mysliä (Myllärin Paratiisi)
0,75-1dl kuivattuja hedelmiä pieniksi pilkottuna, esimerkiksi rusinoita ja aprikoosia
2,5dl vehnäjauhoja
1dl ruisjauhoja
1rkl leivinjauhetta
1tl suolaa
1dl omenahilloa
2,5dl vettä
käyttämätön kukkaruukku (käyttämämme rukku oli sisähalkaisijaltaan n.14cm ja sisäkorkeudeltaan n.10cm)

Sekoita kuivat aineet keskenään isossa kulhossa ja lisää joukkoon omenahillo ja vesi. Kaada sitten taikina esimerkiksi leivinpaperilla vuorattuun puhtaaseen saviruukkuun tai suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Ripottele hiukan vehnäjauhoja leivän päälle ja nosta se 200 asteiseen uuniin ritilän päälle alatasolle. Leipä on valmis noin tunnin päästä. Anna leivän jäähtyä ja nauti juustojen ja hyvän viinin seurassa.


Jauhot ja mysli saatu Mylläriltä reseptin kehittelyä varten.


4 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta, leivästä tuli tosi hyvää! Hiukan meni liikaa hedelmiä omaan makuun kun pyöristin tuota desiä ylöspäin, mutta ensi kerralla olen pihimpi. Ruukku oli tuota samaa pyöreämpää mallia kuin kuvissa, mutta onneksi en uskonut ohjetekstiä (12-14cm) vaan otin suoraan 17cm. Pienempään ei olisi nimittäin mahtunut taikina ollenkaan. Onko teillä tosiaan kuvissa alle 17cm ruukku?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentista! Hedelmiä tosiaan kannattaa laittaa oman maun mukaan, vaikka alle desi, desikin on aika reilusti jos ei tykkää sattumista leivässä. Hyvä kun kommentoit ruukkua, niin tarkensimme vähän ohjetta. Eli käyttämämme ruukku on sisähalkaisjaltaan 14cm, ulkohalkaisijaltaan 17cm, mutta koska tuossa ruukkumallissa on leveä koristereuna, niin tuli pistettyä tuo sisämitta ohjeeseen. Hyvä kun leipä maistui!

      Poista
  2. Näin kaksi vuotta edellisen kommentin jälkeen ilmoitan vain, että tästä ihanasta leivästä on tullut meillä joulupöydän vakio ja takuutuliainen. Nytkin uunissa tulossa ruukkuleipä naapureille! :)

    Hyvää joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, voi kuinka kiva kuulla! Et arvaakkaan kuinka se lämmitti mieltäni! <3 Herkullista joulua!

      Poista