tiistai 18. maaliskuuta 2014

Freese Coffee 13.3.14

Silläaikaa kun Jii pörräsi Berliinissä "futismatkalla", Nti Papu kävi inspiroivalla kahviluennolla. Tietopaketti kahvista, pensaasta päätyen kahvikuppiin, tuli Kalle Freeseltä, vuoden 2013 Suomenmestari-baristalta. Kalle avasi syksyllä kahvilansa, Freese Coffeen varmaankin yhdelle Helsingin lyhyimmistä kaduista, Freesenkadulle. Tämä kadunpätkä Etu-Töölössä on kaiken lisäksi saanut nimensä Kallen runoilija esi-isän mukaan. Aika täydellistä :)


Infopaketin lomassa tietenkin maistelimme kahveja, eri tyylillä valmistettuja suodatinkahveja ja superkofeiinipitoista harvinaisempaa Cascara-teetä. Tuossa teessä on kolminkertainen määrä kofeiinia normaaliin kahviin verrattuna, eli siitä sitä pirystystä saa, jos kahvi ei auta :D

Freesessä tehdään normaalisti suodatinkahvi esperessokoneella, Kallen mukaan näin saa paremmin makua irti. Papuja hankitaan huippupaahtajilta ja Kalle kiertää maailmaa kahvin perässä. Tarjolla on aina eri laatuja, vuodenajat ja sesongit huomioituna. Kahvit Freesessä on lajiteltu kahteen kastiin, Jänniin ja Mukaviin, joita baristat sitten suosittelevat asiakkaan makumieltymysten ja toiveiden mukaan.

Kuvassa vasemmalla Kallen mielestä paras suodatinkahvinkeitin. Wilfan keitin jossa irroitettava vesisäiliö. Kapistus vaikutti sen verran pätevältä ja hemmetin komeakin se on, että ehdottomasti harkintalistalle ja ehkä vielä hankintalistalle. Myös tuo yhden hengen kahvit keittävä Aeropress vaikuttaa kätevältä pieneen kahvijanoon. Varsinkin kun meidän taloudessa arkisin ainoastaan Jii juo aamukahvit. Nykyään keitellään usein kahvit pressopannulla, pätevä vehje sekin.


Kallelta tuli infoa sen verran että hyvä jos puolet muistaa. Intoa ja tietotaitoa riittää! Mieleen jäivät Freesen lait ja niksit miten kotisuodatinkahvista saa parempaa. Tässä ne sinullekin.

1. Panosta laatuun (katso että ostamassasi kahvissa lukee paahtopäivämäärä, eikä vain parasta ennen päivää, se kertoo jo paljon laadusta). Kahvi on parhaimmillaan noin neljän viikon ajan paahdosta.

2. Jauha itse ja vain se määrä kerralla mitä tarvitset. Hyvän sähköisen myllyn saa jo 100 eurolla. Tämä onkin meidän hankintalistalla, hihkaiskaa jos tiedossa joku kohtuuhintainen perusvehje jota suosittelette.

3. Puhtaat välineet. Älä kaada vettä kahvipannulla vesisäiliöön, vaan käytä puhdasta normikannua veden lisäämiseen. Pannun pinnoissa on kahvirasvan jäämiä, jotka tuovat tietenkin epätoivottua makua.

4. Suhteet oikein, Freesen laki sanoo 60g kahvia per litra vettä.

5. Juo tuoreena, mutta ei liian kuumana, anna jäähtyä.

Ja vielä pari jippoa suodatinkahvin keittäjille. Käytä valkoista suodatinpaperia ja huuhdo paperi (siis siinä muovisessa suodatin osassa ja lisää sitten vasta purut), jotta paperin omaa makua tarttuu mahdollisimman vähän kahviin. Ruskeasta paperista lähtee enemmän makua kuin valkoisesta. Sekoita lusikalla valmis valunut kahvi, jotta maku tasoittuu ennen kuppeihin kaatoa. Puhdista keitin apteekista saatavalla sitruunahapolla, kerran kahdessa kuukaudessa riittää. Milloin sinä pesit viimeksi kahvinkeittimesi? Niinpä :)


Freese Coffee toimii viikonloppuisin kahvilana, ja tarjoillaan siellä silloin brunssisettiäkin. Arkisin paikka on auki tilauksesta, barista- ja kahvikurssejakin järkätään. Brunssin yksi hittituote on avokadoleipä, ja se on muuten aika herkku! Itse kahvila on pieni, mukavan simppeli ja lämminhenkinen. Kahvit nautitaan tuttujen ja tuntemattomien kanssa modernin pirttipöydän ääressä. Freeseä voisi kuvailla kuten viinibaaria, maistellaan hyviä huippukahveja ja nautitaan kahvista Grab 'n go:ta en suosittelisi vaan pysähtymistä ja hetkestä ja kahvista nauttimista. Kyllä tuo Jii pitää brunssille viedä, kahvihammastakin kolottaa jo :)

2 kommenttia:

  1. Meillä on tämä pikkuinen kahvimylly, joka on kestänyt nyt päivittäisessä käytössä 1,5 vuotta. Ei voi kuin olla tyytyväinen, ja takaisin ei ole paluuta :) http://www.wilfa.fi/katalog/product.php?productid=16333&cat=322&page=1

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Täytyypä tutustua tuohon vempeleeseen. Iso tosiaan ei tarvitse myllyn olla.

      Poista