lauantai 18. maaliskuuta 2017

Ite tein: Suklaa-porterkakku


Olihan sitä itsekin päästävä tekemään, nimittäin sitä Panimoravintola Bryggerin mahtavan upeaa suklaa-portetrkakkua! Ja tälläkertaa olikin helppo tehdä toisinto, sillä ohje tähän kakkuun ei ole Top Secret, vaan löytyy helposti Gastropub kotikeittiössä kirjasta. Ja olipa muuten paikallislehdessäkin muutama viikko sitten tämä resepti.


Reseptiä tuli seurattua orjallisesti, mutta määrän kaadoin pienempään irtokakkuvuokaan, sillä tismalleen oikeaa kokoa ei itselläni ole. Loppuja taikinoita en heittänyt hukkaan, (eikä tietysti olutkaan valunut viemäriä voitelemaan!) vaan menivät muffinssivuoissa uuniin, ja onnistuivat nämäkin mainosti. Koska halkaisijaltaan pienemmässä vuoassa kakusta tuli korkeampi, pidin sitä uunissa melkein 10 minuuttia kauemmin kuin ohjeistus tälle kakulle sanoo. Sisältä kakku jäi vielä juuri sopivan tahmukaksi. Oluelle kakku ei maistu ( ja hyvä niin!) mutta neste varmasti tuo mehevyyttä ja pikanttia vivahdetta. Kakun kanssa tarjosin Suomi 100 -Pingviinilätkällä merkittyä puolukkajäätelöä, joka olikin yllättävän makea, postiivisella tavalla. Saa nahdä onko tuo litran paketti vain tämän vuoden juttu vai saako puolukkajädeä jatkossakin.






Suklaa-porterkakku

200 g voita
200 g tummaa suklaata (väh. 64 %)
0,7 dl vahvaa Porter-olutta
3 dl hienoa sokeria
1 rkl vehnäjauhoa
5 kananmunaa

Sulata voi kattilassa ja nosta pois levyltä. Pilko suklaa pieneksi ja sekoita suklaa voihin niin, että se sulaa. Sekoita joukkoon portteri, sokeri ja vehnäjauhot. Anna seoksen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Voitele irtopohjakakkuvuoka (halk. 20 cm) ja laita pohjalle vuokaa isompi leivinpaperi, ja kiinnitä kaulus pohjalevyyn, niin että saat paperin reunojen ja pohjan väliin kiinni.

Lisää jäähtyneeseen massaan kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Kaada taikina vuokaan. Paista 190-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen tarjoilua. Kakku vain paranee jos annat sen tekeytyä peiteltynä jääkaapissa yön yli seuraavaan päivään.

lauantai 4. maaliskuuta 2017

Löyly 25.2.17

Pari aurinkoista lauantaita on saanut ajatukset jo kohti kevättä ja kesäkaipuuta. Kyllä se sieltä on tulossa vaikka taas on harmaata. Viime lauantaina oli stadipäivä ja ravintola Löyly sopivasti siihen kohtaan kun jotain lämpöistä teki mieli ja pakkanen kolotteli jo jäseniä. Saunaan sentäs ei tällä kertaa, mutta saunat on tullut koettua jo kertaalleen. Hiljaisenmpana ajankohtana ne toimivatkin tosi kivasti ja rentouttavasti. Saunoja on kolme, ja yksi näistä on savusauna. Pukutilat naisten puolella olivat vähän kököt eikä tilaa oikein tahtonut löytyä kun moni oli samaan aikaan pukkarissa, saati sitten pistorasioita riittävasti tukkafööneille. Löylyn moderni ja tummanpuhuva arkkitehtuuri on ihan puhutteleva, mutta parasta on tietenkin maiemat. Niitä tosin ei oikeastaan edes näe saunan lauteilta, mutta ruokasalista sitten senkin edestä.


Illallinen Löylyssä oli onnistuneempi esitys kuin lauantailounaana nyt nauttimani basic-hirvipullat. 18euron hinta kolmesta pullasta, sisältää selkeästi maiseman ja Etelä-Helsinki-lisän. Lauantaina lounasaikaan paikka kuhisi lapsiperheitä, lauantaifiilistelijöitä sekä ison liudan aasialaisia turisteja. Metakkaa syntyy vähemmästäkin joten ihan niin seesteinen lounashetki ei ollut mitä kuvista ehkä huokuu. Saunominen Löylyssä kannattaa, mutta valitse ajankohta harkiten jos haluat edes hiukan saunarauhaa. Ruoka on ihan perusjees, mutta siltä ei kannata odottaa ihan liikoja.