lauantai 24. maaliskuuta 2012

Tehtiin ite: Kampawienerit

Maaliskuun ruokahaasteen tehtävänä oli ryövätä kaupan kuittiroskiksesta kuitti, ja valita siitä kaksi raaka-ainetta, joista kokata sapuskaa. Olipa supermainio idea! Meillä on koko kuukausi ollut todella hektinen ja huoli oli kova ehdimmekö kuittihaasteeseen mukaan...

Otimme haasteen pirullisen tosissaan: Päätimme ottaa ensimmäisen kuitin, joka käteen sattuisi roskiksesta, oli sen sisältö mitä tahansa. Meille osui (analyysimme perusteella) n. 20-25 vuotiaan urheilullisen laktoosi-intoleraatikko naishenkilön kuitti. Visa electron ja ässä-boonuskorttikin löytyi. Ostoksissa oli mm. nuudeleita, hedelmiä, täysmehuja, (laktoosittomia)jugurtteja, pakastevihannessekoitus ja porsaansuikalepaketti. Lisäksi meikkivoidetta (sävy 13), jokin hiuspompula sekä kampa. Aloimme pohtimaan mitä ihmettä näistä kyhättäisiin...


Kuitissa ollut kampa jäi kummittelemaan ja vaihtoehdoiksi muodostui joko kampasimpukat tai kampawienerit. Kampasimpukoita olisi kuitin aineksista ollut liian haastavaa valmistaa, joten tyydyimme makeaan vaihtoehtoon. Wienereihin lopulta päätyi kuitin luumut ja honey nuts pähkinät (sekä se kampa :) ).




Suurpiirteiset ohjeet:
Tee wienertaikina itse tai käytä kaupan valmista pakastetaikinaa
Luumuhilloke: Paloittele luumut kattilaan (4kpl), lisää sokeri (alle 0.5dl) ja hieman vettä (lisämakua antaa vaniljatanko, jos sellainen sattuu kaapissa pyörimään). Kiehauta ja anna hautua välillä sekoittaen ~15min.

Lisää hilloke suorakaiteen muotoisen taikinalevyn pitkälle sivulle ja taita tyhjä puoli päälle. Leikkaa sopivan kokoisiksi ja veistä vielä kamman harjakset yhdelle sivulle. Voitele leivonnaiset munalla ja päällystä pähkinärouheella. Paista 220C n. 15min ja koristele jäähtyneet kammat tomusokeri-vesi kuorruteseoksella. Nauti :)

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Tehtiin ite: Rahkaletut

Rahkaletut sopivat sanomaan heipat talvelle ja toivottamaan kevään tervetuleeksi. Näitä mussutettiin sokerin, kermavaahdon ja viimevuoden marjasaaliin kanssa. Gutaa.


Lietsalan koulun emännän reseptiä mukaillen:
1prk maitorahkaa
4 munaa
3/4dl sokeria
1tl vanilijasokeria
1/2dl vehnäjauhoja

Sekoita taikina ja anna sen vetäytyä 15min. Paistetaan alhaisella lämmöllä lettupannulla, käytä paistamiseen voita.

keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Flada 13, 10.3.12

Shoppailu on rankkaa ja nälkä voi yllättää. Poikkesimme tauolle Flada 13 bistro tyyliseen ravintolaan. Paikassa oli juuri brunssaamien päättymässä kun astuimme sisälle, ja muutama ruokailija oli paikalla. Ravintolasali ei ole kovin suuri noin 10kpl 2-4hengen pöytää. Liitutaululle oli kirjoitettu erilaisia leipiä huikopaloiksi, joista valitsimme Focacciat.
Ihan kiva nälänselättäjä, itse leipä oli enempi teollisen oloinen kuin keittiössä leivottu. Mutta voittaa tämä kyllä ketjupicnicit. Jii antaa plussapisteitä hyvin valituista, vähän erikoisemmista hanaoluista. Pieni ravintolasali on sisustettu ruskeilla puuhuonekaluilla ja iso baaritiski on verhoiltu kivellä, sopinee tyyliin. Etnistaustainen henkilökunta oli ystävällinen. After worksit Fladassa voisi toimia hyvin.

Tähdet: 2 ja puoli

Michelinit jakoon.

Tänään julkaistiin uusittu Michelin-lista, Suomessa tähtikartta pysyi ennallaan. Meidän michelinkokemuksemme ovat vielä yksi yhden tähden (VAU Berliinissä), ja yksi kahden tähden (Chez Dominique) ravintola. Viime viikonloppuna vihdoinkin pääsimme Muruun, josta kyllä tuli se meidän tähtiruokapaikka, paras illallinen ikinä, tästä lisää myöhemmin kuvineen...


Aurinkoa ja tähtiä päiväänne!

sunnuntai 11. maaliskuuta 2012

Ravintola Helmi 3.3.12

Mietin pitkään onko sille jokin sanonta, kun simpukan sisältä ei löydy helmeä...Epäonnistunut simpukka? En keksinyt, mutta tällaiset mietteet laukaisi Ravintola Helmi Helsingin keskustassa, Eerikinkadulla.

Papu sai kutsun Ravintola Helmeen ystävänsä syntymäpäivää illastamaan. Mittarit uhkaavasti lähenevät itse kullakin maagista Frederikin rallatuslaulua, mutta onneksi tässä on vielä muutama rillutteluvuosi jäljellä ;) Juhlioita varten oli katettu nätti pitkä pöytä tilaan, joka myöhemmin muuttui tanssilattiaksi / oleskelutilaksi kun baari avautui ja muu kansa (joka jonotti sisään!) aloitti bileiltansa. Helmi siis onkin the paikka, tai kuulemma ainakin ollut? Helmen pintakuori on ikäväkyllä jo kovia kokenut, rikkinäisiä lamppuja, kuluneita kalusteita ja pintoja, jotka näkyvät ikävästi valossa ruokaileville vieraille, bailaajat tuskin huomaavat hämärässä likatahroja.

Helmen combinaatio yökerho + fine-dining-ravintola on omasta mielestäni outo ja epäonnistunut. Ruoka siis yritää olla hienoa, pieniä taideannoksia, mutta makuelämyksessä ei suurempaa hurrattavaa. Annokset voisivat olla persoonallisempia: reippaampi ja reilumpi ote sopisi mielestäni Helmen konseptiin paljon paremmin, kuin hienosteluyritys valkoisine pöytäliinoineen.

Parasta ravintolaillassa oli tietenkin nähdä vanhoja ystäviä pitkästä aikaa, ja vaihtaa kuulumisia. Tämän illan perusteella Helmeen en omasta valinnasta menisi, Helsingistä kun löytyy niin paljon parempaa samalla hinnalla (ja edullisemminkin). Omat annokseni olivat paistettua haukea ja jälkkärinä neljän suklaan helmi. Jälkkäri oli oikein hyvä, mutta haukiannos oli pöytään tullessa melkein kylmä. Kala oli puisevaa ja annos muutenkin kuiva, ja olisi kaivannut kastiketta. Kurpitsapyrelisuke löytyi myös ystävättären alkuruoka-annoksesta, heh, kiva syödä samaa sekä alku- että pääruokana... Annoskoot ovat pienet, ja lausahdus "Mäkin kautta kotiin" taisi kuulua useammin kuin kerran tämän pöydän yllä. Ja ainiin, muistutin pähkinäallergiastani tarjoilijalle, jolloin hän käski olla syömättä sitä tummempaa leipää leipäkoreista, jotka tulevat alkuun... niitä leipäkoreja ei kylläkään koskaan tullut...

Henkilökunnassa näytti olevan reippaasti vajetta, tai kyllä niitä poitsuja pyöri baarin takana tärkeinä, jokin ulkopuolinen tarjoilijavahvistus (ei tiennyt paikan vessojen sijaintia, jotka muuten olivat aika sotkuisessa kunnossa) saatiin pöydällemme puolessa välin iltaa. Yksi tarjoilija yli 15 hengelle on hippasen alimitoitettua. Pöydän länsisiivessä heräsi keskustelua siitä mikä on ryhmän määritelmä. Meidän joukko nimittäin ei sitä ollut, sillä ryhmämenuuta emme saaneet. Eikös ryhmämenu olisi ravintolalle helpompaa kuin 15 eri annosyhdistelmää? Annokset piti ilmoittaa jo etukäteen ravintolalle, mutta ravintolassa saikin vielä muutella tilaustaan. Siitä sitten seurasi sekaannusta ja jälkkäreiden epäaikaista saapumista pöytään "sun jälkiruoka meni tolle joka tilas vasta täällä jälkkärin, saat kohta". Lopulta pöytään saapui ylimääräinen sulkaajälkkäri, jonka tarjoilija arpoi yhdelle onnelliselle.

Ja sitten onkin aika kympin uutisten Herneetkin rokkaa loppukevennyksen:

Kärpänen (siis ihan oikea banaanikärpänen!) kroolasi ystävän viinilasissa. Ja nyt oikesti oli sallittua käyttää "Tarjoilija tarjoilija...."-fraasia :D Viinilasillisen vaihto olikin sitten monimutkaisempi juttu: Ensin tuotiin jälkkäriviinilasi -tarjoilija kuitenkin huomasi väärän lasin ennekuin ehti kaataa - lasi vaihtoon. Seuraava lasiin saatiin viini kaadettua, mutta mukaan lipsahti korkkia - viini ja lasi vaihtoon. Kolmas kerta toden sanoo ja valkkari saatiin lasiin asti puhtaana, lasi oli kylläkin punaviinilasi...

 Huomaa alkuruokavälineet, joita ei korjauttu pois...

Pelastaja-annos!

Tähdet:
2

Luonnossa helmen kehittyminen herneen kokoiseksi voi viedä noin 50 vuotta, ja irrallisen helmen syntyminen on harvinainen tapahtuma. (Wiki)

perjantai 2. maaliskuuta 2012

Tehtiin ite: Tiramisu

Tiramisusta on jäänyt sellainen "hirmu monimutkainen jälkkäri" - mielikuva. Pitää vatkakata vaahtoja käsi rytyssä ja sitä alkoholiakin pitäisi iiiso pullo ostaa paria makutippaa varten. No hommiin kuitenkin ryhdyttiin jälkkäriherkun maku kielenpäällä, ja eihän se ollutkaan yhtään vaikeaa!

Tiramisu valmistettiin tämän Maku.fi ohjeen mukaan. Alkoholina oli amarulaa ja rommia. Vinkkinä, savoiardikekseille todellakin vain näytetään hiukan nestettä. Uimien kielletty. Seuraavan päivän jämät olivat parhautta.